?

Vier keer iets op de televisie

Een berichtje met weinig waarde maar toch. Iets waaraan ik nog dacht, over iets dat te zien was op de televisie.
I. Marleen Stikker bij Zomergasten.
Ik had nog nooit eerder van haar gehoord. Wat een vriendelijk en weldenkend mens! De door haar gekozen tv-fragmenten waren interessant. Veel in verband met ICT en nieuwe technologie. Maar ook verbijsterend: een jochie dat staande staat te slapen bij de productie van linnen of zoiets. Haar eindfilm ‘Good bye Lenin’ was een top­pertje.
II. Bij Nieuwsuur iets over de 18-jarigen die in 2000 werden geboren: 2018.
Ik zag alleen de laatste aflevering van de serie. Wat spreken die jongens toch oliedom. De jongedames doen het beduidend beter. Maar waarom vragen de ma­kers niet even door? “Klimaatverandering … geen probleem, daar denk ik niet aan. Ik zou op de Erdoğanpartij stemmen. Baudet is ook wel leuk of anders Wilders. En laat die gelukzoekers toch wegblijven.” Maar op de slotvraag hoe de wereld er over tien jaar uit zal zien, zeggen de mannetjes: “Natuurrampen, veel oorlogen, …” Dat vraagt toch om enige uitleg.
III. ‘Kijken in de ziel’ met geestelijk leiders.
Coen Verbraak blijft altijd beleefd. Maar soms zou ik willen dat hij even uit zijn slof zou schie­ten, vooral tegen de bevindelijk hervormden en katholieken. Abortus mag echt helemaal nooit, ook niet als de moeder bij de bevalling gaat overlijden, vindt een RK-non. Aan de weduwe en eventuele weesjes werden geen woorden vuilgemaakt. Alle andere reli­gieuzen: Joden, Islamieten (!) en Hindoes vallen best mee.
IV. Nogmaals Zomergasten. De pispraters van het RadioI-MediaForum zullen er vast veel over te zei­ken hebben. “Abbring was te meegaand, was teveel aan het woord, dit en dat …” Ook met gast Pieter Waterdrinker zal er van alles mis zijn geweest. Zou het bij hen voort­komen uit een soort kinnesinne? Dat niet zíj de Zomergasten mochten presen­teren, dat niet zíj werden uitgenodigd als gast?
Ik, simpele kijker slechts en geen ‘deskundig’ mediacriticus, vond het weer een interessante avond. Dankzij alle inbreng van dhr. Waterdrinker begrijp ik misschien iets meer van Russen. Dank daarvoor. En weer had ik nog nooit van hem gehoord. De door hem gekozen film was mooi maar ik begreep hem niet zo goed. Misschien is dat er ook de reden van dat ik nu al niet meer weet waar hij over ging.

V. Niet op de tv maar de oogst van een dagje radio-luisteren. De RABO maakt 12% meer winst dan in de vergelijkbare periode in 2017 en verlaagt toch de rente op spaarrekeningen. De afschaffing van de belasting op dividend scheelt jaarlijks waarschijnlijk niet 1,4 maar een volle 2 miljard. En minima gaan er in besteedbaar inkomen niks op vooruit ondanks de groei van de economie.

Wat nooit te zien is, nooit herhaald wordt, naast alle goede, matige en lichtelijk debiele films die wel te zien zijn: ‘Strawdogs’ van Sam Peckinpah met Dustin Hoffman en Susan George. Waarom, hoezo; hoe komt dat?

2 Responses to “Vier keer iets op de televisie”

 1. Ruud Says:

  Dag Frans.
  We zijn het vaker oneens dan eens met elkaar en dat blijft leuk.
  Ook dit stukje liet me weer glimlachen en je weet hoeveel moeite het mij kost om tegen je te zeggen: “je hebt hinderlijk gelijk””.
  Ken je trouwens die andere linkse mopperkont van een Peter Breedveld met zijn web-site http://www.frontaalnaakt.nl/?
  Soms kostelijk leesvoer.
  Groet Ruud.

 2. FransHarderwijk Says:

  Dag oneense Ruud,

  Een paar keer per jaar kom ik op Frontaal Naakt.
  Veel stekelig werk aldaar.

  Groet, Frans

Plaats een reactie