?

Vliegen op de bon

Als een probleem erg groot is, bijvoorbeeld de voedselvoorziening, dan gaat zoiets ‘op de bon’. Leuk is het niet maar soms kan het niet anders. De overheid neemt haar burgers in bescherming tegen nare dingen met, hopelijk verstandige, maat­regelen.

Waarschijnlijk moet vliegen duurder worden. Na WOII is bedacht dat vliegen goed­koop moest zijn zodat je makkelijk in contact kon komen met andere volken en culturen. De wereld ligt er nu anders bij dan toen.

Vliegen is vandaag de dag een groot, een giga probleem. Het geeft herrie, stank, fijnstof en veel CO2. Over alle bijkomende problemen (uitgeknepen vlieg(veld)­personeel, vakantiestress t/m de onvermijdelijke echtscheiding, vernieling van vakantiebestemmingen) wil ik het hier even niet hebben. En we moeten iets leuks bedenken voor al diegenen wier werk straks mogelijk niet meer nodig is: cabine­personeel, vliegtuigbouwers, … Ik denk dat er nog veel nuttigs te doen is in Neder­land en de wereld.

Vliegen gaat wat mij betreft dus ‘op de bon’. Hoe precies; daar kunnen we het over hebben. Op naam, gelijk voor arm en rijk, eens per drie of vijf jaar of ieder jaar één, een keertje extra naar familie in eerste lijn, misschien zakenreizen … Kan zo’n vliegreisbon verhandeld worden? Ik weet het niet. ‘Handelen in …’ Dat begint alweer te stinken. Of er komt een spaarsysteem: 500 km per jaar. Niet gebruikt … dan in het tweede jaar 1.000 km tot een maximum van … Dan kun je in zes jaar één keer naar Barcelona op en neer.
Ik hoor u zeggen: “Dat kàn niet.” Hoezo? Het kan best, als we het doen. Ik hoor u zeggen: “Dat is puur communistische dwang.” Tsja. Dat zijn stoplichten en een maximum snelheid toch ook een beetje.

Maar vliegen gaat ‘op de bon’. Het zal even duren maar ondanks alle verzet tegen rekeningrijden van de VVD: ik ga het in mijn leven nog meemaken :).

Een PS, ook n.a.v. de reactie van Ruud, verderop: Veel van de problemen waar de mensheid blijkbaar mee kampt, zijn allemaal een gevolg van … overbevolking. Als er de helft of ¾ minder mensen waren, dan konden die vliegen en vlees vreten zonder dat het problematisch werd voor ons aardbolletje. De mensheid is zo lang­zamerhand geen zegen meer maar een bedreiging, een ramp. Niet voor niets kwam er in 1950, na het holoceen, het antropoceen: een tijdperk dat vooral door de invloed van de mens wordt bepaald, in voor- en tegenspoed. Mijn (sombere) mening: de mens­heid lijkt wel op een kankergezwel. Het groeit, groeit en bloeit, vreet de gastheer op en dan gaan beide kapot.
Ik doe eraan mee maar met mate. En ik geniet groots van mijn twee (zeer vervui­lende) kleinkinderen.

PS december 2018: Er komt een toeslag van €7,00 per vliegkaartje!

PS januari 2019: Een plaatje op de voorkant van de NRC van zaterdag 5 januari. Ik heb de artikelen nog niet gelezen maar dit begint erop te lijken, lijkt het.

4 Responses to “Vliegen op de bon”

 1. Ruud Says:

  Nee Frans, ouwe stomp van het gestaalde kader, je zit er een beetje naast. Belasting op kerosine voor vliegtuigen en cruiseschepen helpt al iets wanneer een regering dat geld zou gebruiken voor compensatie van de co2 uitstoot. Zonder de flauwekul die er al eerder is bedacht om die emissies te verhandelen. Vliegen is niet het probleem, overbevolking is dat wel. Zullen we eens bij een kop koffie praten over het humanistisch verbond en de club van 10 miljoen?

 2. FransHarderwijk Says:

  Dag Ruud,

  Wie is er nou ‘oud’? We zijn zo jong als we zijn met onze kleinkinders. Maar dat ter zijde. En leuk dat je mijn geneuzel in de gaten houdt! Dan schrijf ik e.e.a. niet helemaal voor noppes.

  Je hebt een punt met de besteding van extra opgehaald belastinggeld: steke het in de bestrijding van CO2 en zo. Op wat voor (effectieve) manier dan ook.
  Andere rake punten: overbevolking (diersoortje mens lijkt wel op een soort van kanker), de 10-miljoenclub, het HV. En de koffie staat er maar jouw tuin is gerieflijker.
  Maar …, en daar komt-ie, … een belasting gaat voorbij aan iemands rijkdom, meestal. ‘Op de bon’ werkt (afgezien van zwarthandel) voor iedereen, rijk en arm, in principe gelijk.
  Uch, ik heb gezegd.

  Schreef roestig kadertje Frans

 3. Red Gelderland Says:

  Tijdens het Kenniscafé ‘Nooit meer vliegen’ van 15 januari 2018 in De Balie, Amsterdam, lanceerde hoogleraar gedragseconomie aan de Universiteit van Tilburg, prof. dr. Henriëtte Prast, het concept voor een CO2-pas. CO2 gaat op de bon en je moet ervoor betalen. Budget te besteden naar eigen inzicht. Wie wil vliegen, kan weinig tot geen vlees eten.
  Het Kenniscafé ‘Nooit meer vliegen’is terug te zien via onderstaande link.

  https://debalie.nl/agenda/kenniscaf%ef%bf%bd-nooit-meer-vliegen/

 4. FransHarderwijk Says:

  Dag ‘Red Gelderland’,

  Mooie, grappige en ook leerzame avond daar in De Balie.
  Ik dacht dat ik origineel was met mijn voorstel. Niet dus. Mvr. Prast kreeg zelfs applaus voor haar idee. Dat heb ik nog nooit gehad. Eerder opmerkingen als: “Dat wordt vast oorlog.” Extra beprijzen waardoor rijke mensen gewoon doorgaan met vliegen wordt, zelfs door niet-rijken, eerder geaccepteerd. Eigenlijk verbazingwekkend. En zij gaat zelfs verder: ook voor het eten van vlees moet je je CO2-kaart laten afstempelen. Prima!

Plaats een reactie