?

Thierry Baudet I

Het kan raar lopen. In de campagne voor het Oekraïne-referendum (6 april 2016; ik wist echt niet wat te stemmen: vóór of tegen) kreeg ik de ergste jeuk van Jan Roos. Hij heeft zijn stemgeluid al niet mee maar zijn manier van discussiëren en wat hij dan te berde bracht, vond ik akeliger. Zijn campagnemaat Thierry Baudet was gewoon een ontspoord gekkie maar wel met een acceptabele stem.
Na de referendumheisa gingen we richting de verkiezingen (15 maart 2017). Roos vond onderdak bij VoorNederland (VNL), een afsplitsing van de PVV. Ik kneep hem als een oude dief: een ‘Jan’ in de Kamer. De andere ‘Jan’, Jan Dijkgraaf, deed een gooi naar een zetel met GeenPeil. Met zijn ideetje – Kamerleden als ‘levende stem­kastjes’ – gaf ik hem weinig kans. Baudet kwam met het Forum voor Democra­tie. Gezien diens onsamenhangende bralbabbels ook niet iemand om serieus reke­ning mee te hoeven houden. Nou, een beetje dan, want er wonen aardig wat rare en verdwaasde, dolende en overkokende mensen in Nederland.

Het ging dus anders. Geen Jannen maar wel een Thierry en een Theo in de Kamer. In een peiling, begin decem­ber 2017, stond het FvD zelfs op 14 zetels. Bijna 10% van de kiezers!
Van de optredens van Baudet in de Kamer tot nu, werd ik niet vrolijk. Ik herinner me zijn potjeslatijnverhaal, dat legerpakje, de hoofdelijke stem­mingen over flut­moties en een paar jammerlijk mislukte inter­rupties. Een leuk overzichtje is te vinden op Business Insider. Hij schijnt – gelukkig misschien – vaak afwezig te zijn.
Een flitsje uit zijn toespraak tot het congres van het FvD (zaterdag 25-11-2017 in de RAI met 1.600 enthousias­telingen) wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan. Wat voor mallig­heid zou hij nog meer verkocht hebben, met wat voor idiotie lokt deze rattenvanger zijn volkje? Je kunt de rede in volle glorie vinden op Youtube. Omdat het allemaal wat snel gaat en zó verbijsterend is dat je je oren niet kunt geloven hier de uitgeschreven versie (drie A4-tjes) ((verwijderd om ©-rederen door mijn webmaster)).

In mijn eigen kennissenkring ken ik twee FvD-stemmers. Twee aardige, best slim­me en ook grappige mannen. En ik kan er met mijn pet niet bij dat zij zich zo’n m.i. enorm rad voor ogen laten draaien, zich zo’n oor laten aannaaien.
Tijd voor een mailtje. Tijd voor een (halfslachtige, niet geheel oprechte) poging om te doorgron­den hoe het kan dat ze zo van het politieke padje zijn geraakt. Zo zie ik het ten­minste.
Zoals vaker bij mij, werd het een flinke lap leesvoer – en hier nog -tig keer bijge­gesteld – maar daarmee licht ik ook een tipje op van mijn verbazing over het ‘denken’ (malen) van Baudet. Beluister of lees wel eerst even (een kwartiertje) zijn toespraak zodat je weet waarover ik mopper, of hoe ik dingen uit zijn verband ruk.


Dag [Naam],

Het stond al een tijd op mijn dingen-om-te-doen lijstje: de rede van Baudet op het j.l. partijcongres beluisteren en overdenken.
Voordat ik er iets over ga plaatsen op mijn site (dat komt vast, dit mailtje is een goed begin), mijn vraag aan jou: wat vond jij ervan?
Graag eerst goed kijken en denken voordat je gaat pruttelen. Mijn oren tuutten ervan. De toespraak is te herkijken op Youtube. De uitgeschre­ven tekst gaat hierbij.

Zomaar wat vragen:
[00:00] [Naam], kun jij me uitleggen waarom er een antieke zeilboot wordt geprojecteerd achter de redenaar? Waarom niet een booreiland, de Oosterschelde­kering of een luchtfoto van Schiphol? Waarom niet een fotootje van het Eindhoven­se ASML met een nettowinst in 2017 van 2,1 miljard euro? (1)
[00:53] Baudet zegt: “[…] dat het normale verschuift.” (2) Jaja. Ik ben hem al kwijt binnen de minuut ;). Wat bedoelt hij nou met “dat het normale verschuift”? Geef een voor mij begrijpelijk voorbeeld s.v.p. Wat voor normaals verschuift naar wat anders, naar wat dan niet nor­maal zou zijn? Kwam de zon niet op? Kwam de zon wel op maar op een andere plek (verschoven)? Smaakte de koffie in Nederland ineens naar thee?
[00:55] “Dat wat doorgaans in de media als ‘het spectrum’ wordt gepre­senteerd, geen greep meer op ons heeft.” (3) Wat is “‘het spectrum'”? Letterlijk is het de ‘kleurschakering’. Maar hoe heeft een kleurscha­kering in de media greep op deze man? Net daarvoor dat “doorgaans”. Misschien heb ik iets gemist. Ik lees soms (een gratis abonnementje) Trouw, Volkskrant, NRC. Luister bijna dagelijks naar Radio1, bekijk regelmatig Nieuwsuur en EenVandaag, zie soms Pauw en nog minder DWDD. En laat ik nou helemaal nooit ‘het spectrum’ voorbij hebben horen/zien komen.
Er begint me iets te dagen … Niet alle kranten, weekbladen, zenders (radio en tv), asociale media en wie/wat-vergeet-ik-nog presenteren zich als ‘het spectrum’ maar Baudet benoemt het zo. Een dáárvan heeft hij op dat podium dus even geen last. Bedoelde hij gewoon te zeggen: “Fijn dat ik u hier even kan toespreken zonder tussenkomst van de media.”? Wel raar om dan de passieve vorm te gebruiken. Ook raar: “[…] geen greep meer […]”.
[03:06] Schaamt de Nederlander zich voor zijn feestdagen? (4) Veel verve­lend gesodemieter over Z.P.; vuurwerk … mag dat een beetje min­der. En heel geniepig: commercieel gezien heet iets beter ‘voorjaars…’ dan ‘paas…’ vanwege de duur van Pasen vs. het hele voorjaar. Koningin­nedag is ook al niet meer wat hij/zij geweest is. Maar ‘schaamte’ …? Die emotie heb ik nog nergens opgesnoven, noch bij de voor-, noch bij de tegen­standers van welk feestfenomeen dan ook. Eerder botte trots. Baudet bedoelt misschien iets goeds te zeggen maar volgens mij slaat hij nog­al naast de spijker.
[03:17] Wie van jouw familie, jouw kennissen “[…] lopen met gebogen hoofd dicht langs de gevels”? (5) Zou je dit ‘stemmingmakerij’ mogen noemen?
[05:35] Hoe zit het met jouw watermoleculen na een potje vrijen? Met excuus dat ik hiernaar vraag maar volgens Baudet een punt. Ik vind het bijna gênant om te erkennen dat ik liever Bach heb dan heavy metal. (6)
[12:50] En zou Nederland nou echt over 20 jaar over en uit zijn, zoals Baudet beweert? Kan dat??? (7) Het einde van de wereld voorspellen is toch voorbehouden aan dwazen? Op wat voor vol orgeltje gaat Baudet hier met dit soort doemdenken?
[13:50] “Anderhalve eeuw geleden was Europa de stralende zon van de wereld.” (8) Tsja, ik was er niet bij in 1870 maar mijn beeld van die tijd (wat ik leerde over onze geschiedenis) is nou niet onverdeeld happy.
[14:06] Ter info i.v.m. de klaarblijkelijke afkeer van het orakel richting moderne muziek (bedoelt hij hier rap en/of Adorno?): zijn (misschien) idool Wagner werd ook uitgekotst door de toenmalige elite. (9)
[14:14] En dan “Stel je toch eens voor hoe de wereld eraan toe zou zijn als onze Europese beschavingsgeschiedenis niet was stuk gelopen op onweren van staal. Als we elkaar niet – zoals de Atheners en de Spartanen – in een soort Peloponesische oorlog hadden afgeslacht.” (10) Jawel, nadat Europeanen zowat alle Indianen in Noord- en Zuid-Amerika hadden afgeslacht, nadat Europeanen hier en daar in Afrika en Azië de boel op stelten hadden gezet, begonnen ze geheel beschaafd aan het uitmoorden van elkaar in WOI en WOII. Baudet kiest hier weer voor de passieve vorm: het gebeurde zomaar. “[…] onweren van staal […]” is een fraai gevonden metafoor.
[14:30] “Als we niet waren gaan geloven dat de tonaliteit was uitge­put.” (11) Wie, welke filosoof, theoloog, wetenschapper, welke poli­ticus, wie in jouw gezin, familie of misschien jouw clan heeft zich ooit gebogen over het enorme probleem van de ‘uitgeputte tonaliteit’? (Ja­wel, ik kan – net als Thierry – drieslagen maken ;-)).
[15:00] Om mee te kunnen leven met dit belezen, gestudeerde ezelsbalk­je (hij spreekt in ieder geval verstaanbaarder dan Balkende en – heel flauw maar mag ik ook even riedelen: ‘baudet’ is Frans voor ‘fokezel’) zal ik nog veel moeten gaan lezen:
– Rilke (wordt hij in boreale kringen des vaderlands veel gelezen?)
– Baudelaire (schreef misschien folksongs in het Twents …)
– Augustus
– Augustinus (…-tus was waarschijnlijk de Romein, …-tinus een kerke­man, toch? Wat hangt Baudet trouwens aan religie en katholieken. Wel wat verdacht, toch?)
– Johannes Althusius (wie is dat nou weer …?)
– Giotto (geen flauw idee wat die schreef; ik ben een totale dombo)
– Don Giovanni (de schrijver of de opera???)
Ken jij deze denkers? Dus begrijp je wat Baudet hiermee bedoelt? Ik echt niet. En die dames en heren in zijn publiek …? (12)
[15:12] “Dan zag de hele wereld eruit als Amsterdam.” (13) Ik verzamel plaatjes van oud Amsterdam. Soms zie ik prachtige panden maar ook on­gelooflijk veel vieze, gore meuk. Echt supertriest, mensonterend, Pakistan gelijk. Blij toe dat de wereld er zo nu niet uitziet als Amsterdam in die glorietijd, zoals Baudet fantaseert. Ik heb toch liever de door hem verafschuwde moderne architectuur. Bv. de nieuwe Kop van Zuid in Rotterdam. En dat ziet er vast anders uit dan (eerder in zijn priet­praatje) Novosibirsk – denk ik. Wat kletst hij toch uit zijn domme hoofdje.
Dat hoofd … Ik neem af en toe iets waar in zijn gezichtsuitdrukking, zijn houding. Wat? Ik kan het goede woord niet meteen vinden. Euforie, gelukzaligheid, hoog­moed? (14)
[15:15] Voor het koloniseren van de nabije ruimte … (15) Even langs bij Putin? En dan Baudet als eerste opperezel van de Marskolonie. Een FvD-wereld zonder honger? Kom nou toch. Dit lijkt nogal op de priet­praat á la die amorele RABO-reclame. Lees a.u.b. mijn blogje ‘Nog meer reclame’ hierover.

Kortom: ik vind het een raar verhaal van Baudet. Kooten en De Bie voor­zagen veel in politiek en maatschappij maar een pias als Thierry viel buiten hun fantasie.
Wat nou als Baudet hier in Nederland aan de knoppen gaat draaien? Krijgen we dan schrikaanjagende veldheren die de Bulgaren, Italianen en Litou­wers een lesje gaan leren?
J.l. zondag beluisterde ik Roemer op de SP-feestmiddag ‘Voor elkaar’ in Breda. Gelukkig kon ik hem goed volgen, gewoon begrijpen. Met het meeste was ik het redelijk eens maar ik miste wel wat aandacht voor milieu, onderwijs en zo. Geen, vast goedbedoelde, luchtfietse- en dag­dromerij over Aeneas, Rilke en ene Johannes Althusius. Niks over woe­dende kinderen die verslagen of in de rivier met goed water omgebo­gen moeten worden. Ook geen, met Bach ingestraalde watermole­culen. In ze­kere zin dus een beetje saai, nogal gewoon verhaal.

Ik wil graag antwoorden op vraag 1 t/m 15. Dus bijvoorbeeld: een zeilschip omdat het FvD kolenboten niet ziet zitten; terug naar het koggeschip. Omdat er meer kanonnen aan boord waren of … M.a.w.: leg het me even uit.

Mvg, Frans


Ik had geen al te hooggespannen verwachtingen om ‘tot elkaar te komen’; om mijn vrienden te kunnen begrijpen, om hen deelgenoot te maken van mijn twijfels bij Baudet. Het is echt niet de eerste keer dat ik moet ervaren dat er een soort IJzeren Gordijn, een Berlijnse, Chinese of Mexicaanse muur bestaat in wederzijds begrip.
Ik kreeg een fraaie reactie van kennis A (maar weinig concreet) en vriend B houdt zijn kaarten nog even tegen de borst om een begrijpelijke reden (“Ik vertel het liever in een persoonlijk gesprek.”).

Het slotwoord is voor mijnheer Baudet: Icarus.

Een PS d.d. 11-01-2018: Ik lees ergens “Hierop eiste Baudet dat Hiemstra zou worden ontslagen.” Ja, het gaat hier dus om NOS-weerman Peter Hiemstra die niet ‘voorspelt’, niet ‘verwacht’ maar ‘waarneemt’ dat de aarde opwarmt. Wie de Baudet uit het citaatje is, mag geraden worden. Nooit meer iets gehoord over deze ‘eis’. Hij is waarschijnlijk niet ingewilligd want ik zie Hiemstra nog regelmatig.

PS d.d. 03-02-2018: Baudet doet onder begeleiding van mr. Hiddema aangifte van smaad en laster tegen mvr. K. Ollongren (minister van Binnenlandse Zaken, D66). Zij betichtte Baudet vrijdagavond in een lezing van het betrekken van ras in het politieke debat. Hij weigerde bv. een omstreden uitspraak van zijn Amsterdamse partijgenoot Yernaz Ramautarsing te veroordelen. Volgens Ollongren ‘gaat Baudet verder waar de PVV ophoudt’.
We hebben van deze aangifte nooit meer iets gehoord. Reden? Misschien was justitie druk met ernstiger zaken en Baudet misschien ook.

PS d.d. 05-02-2018: Twee voormalig VVD-leden worden uit het FvD gezet wegens … een soort van tegenwerking. Zou dit de inleiding zijn voor toestanden à la de LPF?

PS d.d. 03-03-2018: De Amsterdamse kandidaat 2 op de lijst, dhr. Ramautarsing, trekt zich terug. Hij zei (niet) iets (verkeerds) over de intelligentie van de gekleur­de medemens en over het IQ van homo’s en hoe dat zijn uitwerking heeft op de samenleving. Daar lusten de media (goede en verkeerde) wel vette pap van.
Ramautarsing is aanhanger van mvr. Ayn Rand, voorstander van de doodstraf, van wapenbezit en is tegen vrije seksuele relaties. Zelfs Baudet kan daar in een straat­interview met een willekeurige voorbijgangermevrouw geen mouw aan pas­sen. Hij stumpert vanachter een pet met grote klep.
Wat een verzameling malle mensen met malle gedachten; dat FvD.

PS d.d. 18-06-2018: Je moet echt even gaan kijken: Baudet in een forumdiscussie op scholengemeenschap Marianum in Groenlo. Het zijn maar zes minuten maar wel verbijsterend.
Hier drie citaten: ‘Ik ben hier om de linkse voorin­genomenheid in het onderwijs aan de kaak te stellen. En je hoeft maar naar deze zaal te kijken, naar jullie te kijken om te zien dat jullie allemaal links zijn. Ik zie het aan de gezichten, ik zie het aan de kleding, ik zie het aan de dagvoorzitter die op een uitgesproken vooringenomen wijze dit debat al begonnen is. Je ziet het aan de mensen naast mij. Hier zit Paul Rosenmöller, een man die nooit afstand heeft genomen van het regime van Pol Pot en Mao Zedong die hij in 1979 gesteund heeft en hij is voorzitter van de Raad, van de koepelraad die in Nederland uiteindelijk toezicht houdt op het onderwijs. Nou, als dat je uitgangspunt is dan weet je dat het goed mis is. […] Luister, ik ga me niet laten koeioneren door een uitgerangeerde NPO-presentator. […] beroepschar­latan Al Gore. […]’
Overigens: het schijnt dat Baudet had beloofd om deze opname niet publiek te maken. Blijkbaar vond het publiciteitsclubje van het Forum de opname van zo grote waarde dat die belofte geschonden kon en moest worden.
Het debat was georganiseerd omdat het FvD een punt had gemaakt van een stelopdracht op het Marianum. De leerlingen van 5-vwo konden in 2017 schrijven over Alternatief rechts: ‘[…] Is Baudet een tijdverschijnsel dat snel uitsterft? Of hebben zijn ideeën […] daadwerkelijk bestaansrecht voor langere tijd?’
Misschien maakte de zin ‘[…] moeten we naar een Nederland waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben.’ dat Baudet de bedenkende docent op twitter een ‘extreemlinkse haatdocent’ noemde.
Baudet … Wat mij betreft: een rare man.

PS d.d. 01-09-2018: In de Groene Amsterdammer lees ik dat Mein Kampf van Adolf Hitler opnieuw vertaald is en uitgeven gaat worden. En dat brengt mij op de gedachte dat het publiek van Baudet net zo onnozel is als alle mensen die de lariekoek van toen geloofden.

PS d.d. 06-12-2018: De congresrede van Baudet van 24 november j.l. was toch – ik kan het niet anders zeggen – een beetje een tegenvaller, een afknapper. Geen wijdse vergezichten, geen verwijzingen naar filosofen, geen hogere natuurkunde en cultuur zoals hierboven en nauwelijks applaus. De geprojecteerde plaat op zijn achtergrond was ook minder theatraal, niet zo dramatisch als dat koggeschip van de vorige keer.
Baudet wil vertrouwen geven aan ons, aan het volk der Nederlanden; hij wil het vertrouwen in de politiek terugwinnen, met name voor het FvD. Hij vindt dat we het zelfvertrouwen in onze manier van leven en de Nederlandse taal moeten herpakken. Hij vindt het zonde om 1.000 miljard € uit te geven voor een mogelijke invloed van 0,00007o op het klimaat.
Misschien heeft hij zomaar gelijk. Rampen komen vaak uit een totaal onverwachte hoek maar erg overtuigend klonk hij niet. Zou Baudet aan slijtage lijden? Laat iemand een betere samenvatting geven ….
De uitreiking van het eerste exemplaar van het boek van Hiddema aan Johan Derksen bracht meer teweeg; in ieder geval luider en vaker een applaus. Baudet sloeg zich regelmatig op de knieën. Humor, mijnheer Sonneberg. Een boek over …? Ik heb begrepen met de politieke memoires van Hiddema. En het gaat vast ook over blinde mollen die blind zijn. Ik schamper: hij moet er snel bij zijn want die carrière zal mogelijk niet veel langer duren. Of misschien is hij alles alweer verge­ten.
Beide heren, Hiddema en Derksen, deden hun vertrouwde sketch.

Ik mailde weer mijn vrienden. Dhr. B reageerde tot nu toe niet. De reactie van A, vrij weergegeven: Alle linksen en aanverwanten hebben mij teleurgesteld en in de steek gelaten. Daarom is het prachtig dat Baudet eens een ander geluid laat horen.
Tsja, schimpen op alle vormen en soorten van de islam en christendom kan dhr. A als de beste. Voor een deeltje waarschijnlijk terecht. Maar dat overstemt blijkbaar ieder helder denkvermogen bij de oliedommigheid van zijn hedendaagse held en redder van de wereld.

Nog een PS in januari 2019: Bij toeval hoorde ik een interview met dhr. Paul Cliteur, te beluisteren in een podcast. Je moet er wel meer dan een uur geduld voor hebben. Cliteur schijnt de (be-)denker van het FvD te zijn en staat als tweede op de lijst voor de 1e Kamer. Tsja, wat te zeggen … Het voelde als, luisterde als ‘praten met een emmer snot’, wel hoogwaardige snot maar toch. FvD clubgenoot Yernaz Ramautarsing werd regelmatig terechtgewezen, teruggeroepen en ook overklast. Geniet ervan.

Plaats een reactie