?

Het volkslied

Dit is een blogje voor ‘even tussendoor’. Een stukje over een licht onderwerp: het Wilhelmus. Het bijbehorende ‘nationale‘ gedoe is weer minder.

Het lukte Herman Pleij (te gast bij De wereld draait door van 31 oktober 2017, op 00:12) om mij in vijf minuten enthousiast te krijgen voor ons landelijke deun­tje, het Wilhelmus. Zijn argumenten:

 • Het is het oudste volkslied ter wereld, zegt hij: van ongeveer 1570. (Het werd pas in 1932 het officiële volkslied.) Oud … dus een klein plusje.
 • In tegenstelling tot veel andere volksliedjes is het Wilhelmus geen strijd- of marslied.
 • Maar het doorslaggevende argument: behalve een enkele historicus snapt geen enkele Nederlander wat er nou gezongen wordt. En dat is prima; dat moeten we vooral zo houden.

Het Wilhelmus zal het dus zijn maar ik ga het niet meezingen tenzij ik daar werke­lijk innerlijke drang toe voel.

Blijft mijn twijfel of we wel een nationaal gezang moeten hebben. Al dat natio­nale gedoe: die dagelijkse fluttige maar populaire Nationale Nieuwsquiz van de KRO-NCRV (ik schamperde ooit ‘Nationaal Socialistische …’), het Nationaal Dic­tee (inmiddels afge­schaft) en voor het eerst op zaterdag 4 november 2017 een Natio­naal Taaldebat (ik raakte niet taalverrukt). Er is de best geestige Nationa­le Bijbelquiz. Misschien gek maar bij NN, Natio­nale Nederlanden, kreeg ik niet de kriebels van dat nationale maar van het grote commerciële bedrog. Voor mij zijn de Nationale Schaatsbon en de Natio­nale Bioscoopbon geheel van natio­nalistische smetten vrij en de Nationale Vacaturebank en de Nationale Energie Atlas kunnen ook. (Het had wel Energieatlas moeten zijn, met zonder spatie.) De Nationale Traploopweek … gekkigheid. Moet ik me voorstel­len dat we bij de Nationale Hartfalendag met z’n allen aan de defibrillator gaan? De Nationale Postcodeloterij zal precies binnen de landsgrenzen vallen; geen speld tussen te krijgen. De Natio­nale sanctielijst terrorisme is vast nuttig maar de Nationale Administrateurs­dag lijkt me erg saai. Wat te denken van een Natio­nale Poepdag …? Lachen! De Nationale Trom­bosedienst is logisch maar een Nationale Kersenparty is kul. Hellupie: de Nationale CQ-test app is live. Wat is een CQ-test? CQ staat voor Contact Quo­tiënt en dan? De Nationale Nachodag kun je beleven bij Popocatepetl. Nacho? Wikipedia: “Het gerecht is voor het eerst in 1943 bereid door de Mexicaanse kok Ignacio Anaya (‘Nacho’) en geser­veerd als “Nacho’s Especiales”, zijnde tortilla’s, jalapeño en kaas. Aan hem danken ze dus hun naam.” Wist ik veel. Er is een Na­tionale Sport Vakbeurs (misschien leuk), een Nationale Voorraaddag (vast saai) en een Nationale Gazon Demodag. In meervoud: Nationale Archeolo­giedagen. Wat moet ik doen voor de Nationale Groeitest? Het Nationaal Schoolontbijt … een heel gedoe maar misschien leuk en nuttig. Er is een raar omroepje Wij Nederland, er was het vervelende partijtje Trots op Nederland. Bij de SP tele-enquêteerde ik, nogal tegen mijn zin en met krampjes in de onder­buik: “Waar bent u trots op aangaande Nederland?” Mijn tweede blogje ooit (8 oktober 2007) heette De Nederlander, zijn identiteit en Máxima.

Het is waar: er zijn nationaal beleefde evenementen en gebeurtenissen, vrolijke en verdrietige.
De Elfstedentocht en andere schaatsfeesten, turnen met Van Gelder en Zonderland. Max Verstappen nog net niet maar … als wereldkampioen Formule 1 op Zandvoort? Het carnaval (misschien half- of zuidelijk-nationaal). Deze feesten geven een gevoeltje van gezel­lige saamhorigheid. Het Sinter­klaasfeest heeft aan nationaal verbindende glans verlo­ren dankzij de (terechte) Pietenpriet­praat. Maar met kerst en oud en nieuw staat bijna het hele land stil. Zelfs de gemeente­raadsverkiezingen zijn in zekere zin een landelijk gebeuren. De Delta- en alle andere waterwerken zijn indrukwekkend. Zoute haring, zoute drop en pindakaas … Gewoon internationaal lekker.
Aan de sombere kant van het land is er de ramp met de MH17. Andere krassen op de nationale ziel: Sebrenica en van langer geleden de treinkapingen en de Poli­tionele acties. De toenmalige natietjes Zeeland en Holland verdienden uiterst aan slavenhandel. Op zondag 1 februari 1953 ging het goed mis in Zuidwest Nederland en dat was al vaker gebeurd. Een futiliteit in de historie: onze kersverse rechts-religieuze nationale regering schaft de dividendbelasting af en verdubbelt het lage BTW-tarief. De nationale voetjebalheroïek bij de mannen is diep gezonken.

Personen die op nare nationalistische sentimenten spelen: Buma met zijn kinder­bezoekjes aan het Rijksmuseum en het volkslied leren en/of zelfs dagelijks of we­kelijks zingen. Erger zijn Wilders en Baudet.

Sinds dinsdag 14 november 2017 staat onze nationale vlag, op het rare en nare verzoek van de PVV en de SPG in de Tweede Kamer; als symbool van de natie. Ik vraag me af hoe Baudet en de Denk-mannen dit vinden. Ach, het mag maar wat steekt dat (gelukkig) kleine vlaggetje vies af tegen de best beschaafde kleuren van de Kamer. Van her en der kwam al commentaar: ‘ons nationale kaasprikkertje’. Ik denk door dat ding aan alle vlagvertoon van Amerikanen en dan zie ik in gedachten – onredelijk natuurlijk – Trump met zijn rare mondje en vinger­tjes, Nixon maar ook aan Kennedy en Obama. Toch ‘jachie bah’ allemaal. Een beetje misselijk makend.

Ik vind dat het nationalistische windje stinkt naar bagger en koeienstront.

3 Responses to “Het volkslied”

 1. ruud Says:

  Dag Frans,

  Nationalisme is een besmet woord.
  Duitsers hebben er erg veel last van.
  De Engelsen hebben hun problemen ermee.
  Bij de Spanjaarden ligt het ook nog wat gevoelig.
  De Fransen en de Italianen al weer wat minder.
  De Turken en Marokkanen zijn daarentegen weer apetrots op hun natie.
  Die gezellige Ieren hebben ook geen enkel probleem om tot op het bot nationalistisch te zijn.
  Als ik in een Ierse pub dit lied: The Wolfe Tones – The broad black brimmer luidkeels meezing dan krijg ik gratis bier. Het zit ze nogal hoog, die 800 jarige bezetting van hun land.
  Maar volgens de hedendaagse namaak linkse norm zouden het dus vuile rechtse fascisten zijn met hun vlag en hun land en hun cultuur en hun trots.
  Patriottisme staat aan de andere kant van het spectrum.
  En dat deugt wel.
  Daar zijn ook hele mooie liedjes over geschreven.
  “Bella ciao” is er zo een. Over het verzet in Italië.
  En dit is ook een fraaie: Leonard Cohen – The partisan song.
  Kijk eens naar links en naar rechts voor je een stap doet.

  Groet, Ruud

 2. Frans Says:

  Dag Ruud,

  Je houdt me bezig ;-).

  Dit blogje was in eerste instantie alleen een geintje over het Wilhelmus. Al mijmerend over onze ‘nationale’ hymne borrelden al die m.i. malle, onnozele nationale dingetjes op.

  Ik weet feitelijk te weinig van ‘de’ Duitsers, Engelsen, Spanjaarden, Fransen, Italianen, Turken, Marokkanen en ‘de’ Ieren om met recht en reden iets te kunnen zeggen over hun nationalistische krampjes. M.b.t. ‘de’ Nederlander ligt het m.i. het complex. Wat vindt nou ‘de’ Nederlander?

  En ‘de linkse norm’ … Binnen het Harderwijker SP-clubje stuiteren meningen over veel kwesties allerlei kanten op. Maar er is een soortement fundament. Dat heeft vast te maken met een paar ideeën over ‘menselijke waardigheid’, ‘gelijkwaardigheid’ en ‘solidariteit’.
  Met jouw toevoeging ‘hedendaagse namaak …’ wordt het nog ingewikkel­der.
  ‘Vuile rechtse fascisten’ … Wie in persoon bedoel je? En geef dan een concreet voorbeeld van wat die verkeerd deed s.v.p.
  ‘Patriottisme’ (vaderlandsliefde) schijnt sommige vervelende trekjes van ‘nationalisme’ niet te hebben. Amnesty International over ‘nationalisme’: “Ideologie gebaseerd op het idee dat mensen trouw zijn aan de eigen staat, natie of volk. Een gematigde vorm van nationalisme kan een land ten goede komen: de burgers voelen zich meer betrokken bij grote kwesties van hun samenleving en zijn bereid hun land tegen buitenlandse dreigingen te verdedigen. Aan een meer fervent nationalisme kleven veel nadelen. Mensen hechten dan zo`n groot belang aan hun eigen staat of natie dat ze een agressieve oorlog ondersteunen, hun land of volk zwaar willen bewapenen, en de samenwerking met andere landen opzeggen. Nationalistische gevoelens zijn vaak gemanipuleerd door leiders, zoals door Slobodan Milosevic die oorlogen met de Joegoslavische deelstaten Slovenië, Kroatië, Bosnië en Kosovo ontketende.
  Ik voeg als slecht kenmerk toe: vreemdelingenangst en -haat.

  Naar links en rechts niet kijkend maar luisterend: de muziekjes zijn mooi genoeg.

 3. ruud Says:

  Dag Frans,

  Deze bejaarde buschauffeur kan vaak verbaal spookrijden niet laten.
  Luid toeterend mensen de stuipen op het lijf jagen daar schep ik een sadistisch genoegen in.
  Ik koester deze onhebbelijkheden en geniet van de geschrokken wegspring reflexen.

  Groet Ruud.

Plaats een reactie