?

Onfris II: billen en borsten

Onfris II had moeten gaan over het sfeertje in de media in het algemeen. En zie­daar: begin mei 2017 kreeg ik een onbenullig maar wel typerend mediarelletje in de schoot geworpen.
Ooit linkte ik op mijn website naar een aardig filmpje van Dumpert: dat van die geluksballonnen. Ik heb daar nu een excuusje aan toegevoegd want wist ik toen veel dat Dumpert van de Telegraaf is. Van zustersite GeenStijl wist ik dat wel.

De ingrediënten van de rel:

  • Dumpert laat vrouwenbillen trillen en de -borsten bengelen: de DumpertReeten. Daar krijgen de deelnemende dames dan punten voor van een panel. Het schijnt te gaan om betaalde modellen.
    Leuk spelletje? Ik heb de competitie niet gezien en ik weet dus niet hoe erg het is. Het klinkt niet als harde porno maar fris is anders.
  • In ieder geval ergerde NRC-columniste Rosanne Hertzberger (enkele weken later de eerste Zomergast van 2017) zich eraan en schreef er een stukkie over. Dat heb ik ook al niet gelezen. Het schijnt dat ze bezwaar maakte tegen het nogal seksistische karakter. En ze vroeg zich ook af of bedrijven (De Efteling, Stichting Vluchteling, McDonalds, Wehkamp, Linda, KLM, ministeries) zich rea­liseren dat hun advertenties, hun ‘smoel’ wordt verbonden aan dit gedoe; dat ze het dus financieren. Hertzberger: “[…] Ze aanpakken waar het pijn doet. […]” In een mum van tijd kreeg ze steun­be­tuigingen van collega’s en sommige bedrij­ven stopten met hun reclame.
    Ter zijde: ik vind veel RTV-reclames op zich al onfris. Moge Centrino, dat IT-bedrijfje, maar snel failliet gaan.
  • Ai, en dan is er GeenStijl. Die nodigde zijn reaguurders uit om Hertzberger & Co op de korrel te nemen. Dat werkte per direct. Ik heb drie tekstjes van deze – waarschijnlijk – heren gelezen en die liegen er niet om.

Bij Pauw zag en hoorde ik een discussietje met Hertzberger en RTLZ-mijnheer Roderick Veelo. Hij is vast een lieve partner, een fijne vader en een leuke oom. Maar ik vond het opvallend dat Veelo totaal voorbijging aan de seksistische opzet van de Dumpert-filmjes. Hij vond de actie helemaal niet kunnen, zeker niet van een journaliste. Hij beschuldigde Hertzberger ervan dat ze eigenlijk wil dat GeenStijl en Dumpert op zwart gaan. En dat is ‘broodroof’, dat is ‘censuur’. Hij vergeleek de actie met het optreden van Erdoğan. Journalisten zouden op de bres moeten staan voor ‘het vrije woord’.
Soort zoekt soort: ook Wierd Duk en Marianne Zwagerman zijn boos, veront­waar­digd en gechoqueerd over deze ‘aantasting van de persvrijheid’. Ministers Bussemaker van Onderwijs en Schultz van Infrastructuur zien de actie van Hertzberger wel zitten. En ook daarop kwamen weer moppers.

Verdrietig dat al die binken – Veelo, Duk, die reaguurders en de Dumpert- en GeenStijlbaasjes – zich niet realiseren dat het mannelijk geslacht te zijner tijd, ooit, wegens aanhoudend wangedrag geëlimineerd gaat worden. Met een paar kilo ‘balletjes op sap‘ en wat moderne medische trucjes kunnen vrouwen eeuwen vooruit. Of met een Zombie-schakelaartje AAN het mannetjeshuisdier voor een uurtje op potent zetten, te bedienen door moeders-de-vrouw.

Dit is een vrolijk en onfris praatje geworden.

Plaats een reactie