?

Thierry Baudet II

Het blogje Thierry Baudet I ging over de merkwaardige redenaties, de dwarrelge­dachten van Baudet. Als bron gebruikte ik de rede die hij hield voor het eerste congres van het Forum voor Democratie. Hij vertelt daar zijn eigen fantastische verhaal. Deze keer de uitzending een debatje op Nieuwsuur van 13 maart j.l.
Behalve ‘inhoud’ is ook de ‘manier van discussiëren’ van Baudet interessant. Ik hou er niet van en hij mag dus niet komen op mijn feestje voor mijn 25.000-ste dag op aarde.

Het is 13 maart 2019, kort voor de Provinciale Statenverkiezingen en de dag dat de klimaatvoorstellen van de Milieutafels zijn doorgerekend door het CPB en het PBL. Rutte gooit per direct roet in het eten door aan te kondigen dat er voor bedrijven wèl een CO2-belasting gaat komen en dat de energielasten voor particulieren verlicht gaan worden. Zaken die volgens hem tot voor kort totaal onmogelijk wa­ren. Alle gereken kan in de prullenbak; het wat voor de kat z’n kont.
In de uitzending van Nieuwsuur zitten Rob Jette van D’66, Jesse Klaver van Groen­Links en Baudet van het FvD aan tafel. Baudet komt overigens iets te laat binnen maar dat kan gebeuren. Het gesprek wordt geleid door Jeroen Wollaars.
Om de stijl van spreken te karakteriseren keek ik naar tijd, onderbrekingen en woordgebruik. Over ‘houding en gebaren’ kan ik kort zijn. Ik vond de mond van Baudet nogal toegeknepen. Hij wapperde een keer met het rapport en verzuchtte eenmaal ‘àch’. Meer dan eens legt hij opvallende klemtonen: ‘héél’, ‘èrg’, ‘vréselijk’ (het woord ‘verschrikkelijk’ leent zich blijkbaar niet voor een auditief accentje) en ‘véél’. Ik besef me dat dit waarschijnlijk een zeer subjectieve waarneming is.
Maar zuver zakelijk: de spreektijd; ik telde de seconden. Baudet kreeg, kaapte 40%, Klaver en Jette beide 30%.
Interrupties, onderbrekingen van de ander … Baudet deed het vijf keer, het meest richting Wollaars. Dat valt me eigenlijk erg mee. Blijkbaar ben ik bevooroordeeld. Wollaars pakte Baudet vijf keer terug. Jette en Klaver onder­braken Baudet respec­tievelijk twee en één keer; volgens mij dus.
Het woordgebruik voor wat het waard is; vergelijk het met een ‘woordwolk’. Baudet deed ongeveer 30 gepeperde uitspraken, Klaver vier en Rob Jette een stuk of zeven.
Wat Baudet zei om de kwalificatie ‘gepeperd’ te krijgen (meer ‘inhoud’ dan ‘aantal’ dus) … Alle citaten zijn niet helemaal letterlijk!

 • ‘Het hele project [om iets te proberen te gaan doen tegen klimaatverandering door maatregelen door de regering] is onzin.’
 • ‘De klimaatmaatregelen gaan ons tot 2050 wel € 1.000-miljard kosten.’
 • ‘Een warmtepomp kost € 20.000,00.’
 • ‘De klimaatverandering is een hoax, zoals bij de zure regen.’
 • ‘De alarmisten zoeken een excuus om ons hele leven te reguleren.’
 • ‘Het is als een watermeloen: groen van buiten en rood van binnen. Het is socialisme in een nieuw jasje.’
 • ‘Elke keer als ik iets probeer te zeggen dat interessant is, onderbreekt u [Wollaars] mij terwijl u deze heren eindeloos laat dooremmeren. [Baudet kreeg overigens wel de meeste spreektijd maar minder dan Jette en Klaver samen.]
 • ‘Het is een flutrapport, volksverlakkerij. Het is waanzin.’

Mijn conclusie: Baudet weet, begrijpt het, de totale problematiek rond het klimaat, veel beter dan wie dan ook, beter dan het CPB, wetenschappers, Rutte en het CDA … En hij vindt blijkbaar dat hij met zijn mening verdrukt wordt, niet gehoord mag worden.
Volgens mij kwamen de ‘pepers’ van Jette en Klaver nauwelijks in de buurt van een Baudet-pepertje.

2 Responses to “Thierry Baudet II”

 1. ruud Says:

  Kom op Frans, dit kan scherper. Je bent mijn tegenpool en je stelt me teleur. Nog even en ik ga de loftrompet steken over die blonde parlementariër.

 2. FransHarderwijk Says:

  Dag Ruud,

  Leuk dat je me nog altijd kritisch op de vingers kijkt; als ik weer eens een verhaaltje plaats.
  Nu, sinds de Harderwijker dierenbus instortte dankzij de ‘big boss’, tijd te over (denk ik dan). Ik ga mijn tijd verdoen op een stembureau.
  ‘Scherper’ … Ik probeer een beetje eerlijk te blijven. En dan moet ik gewoon melden dat Baudet best behoorlijk debatteerde in Nieuwsuur. Zijn interrupties en bevochten spreektijd vielen eigenlijk mee.
  Maar de dingen die hij dan zei, waren voor mij weer buiten iedere zinnige orde. Daarin steekt hij ons ‘blondje’ misschien naar de kroon.

  Tot koffie-of-zo-ziens, Frans

  PS: Ik ben bezig met lezing, met de verwerking van jouw mail aan mij over de overbevolking (mee eens) en meer. Een reactie gaat volgen.

Plaats een reactie