?

Het bananenboekje

Ik heb de smaak te pakken dus nog een blogje over de Weerenschool.
Voor wie alles lezen wil: de ‘smaakserie’ van twintig stukjes begint bij De Wee­renschool en Freinet I.
Hieronder compleet de pagina’s van de allermooiste studie: Het bananenboek.

Aanleiding was de frase: ‘Rara, waarom zijn de bananen krom.’ [Ik heb de vorige zin al geschreven voordat ik de spullen opdiepte. Ik laat hem dus staan als weer eens een voor­beeld van misleidende herinneringen.] Natasha en Annet hebben dat degelijk uitgezocht.
Ik weet het niet meer maar het kan bijna niet anders dat een stagiair, kwekeling of hospi­tant studiepunten heeft verdiend met de begeleiding van deze dametjes. Het resultaat is te mooi om alleen door de leerlingen gemaakt te zijn. Ondanks dat valt de kwaliteit van de plaatjes een beetje tegen.
En met excuus voor de door mij geplaatste krabbels in de marge.

Weerenschool56 Weerenschool57 Weerenschool58
Weerenschool59 Weerenschool60 Weerenschool61
Weerenschool62 Weerenschool63 Weerenschool64
Weerenschool65 Weerenschool66 Weerenschool67
Weerenschool68 Weerenschool69

Klik op de afbeelding voor een grote weergave.

3 Responses to “Het bananenboekje”

 1. Natascha Tuinhout Says:

  Wij hebben dit zelf overschreven. Via meneer Does, de groenteboer in het winkelcentrum, kregen we allemaal foldermateriaal van Chiquita.
  Wij hebben deze man i.d.d. samen met een hospitant geïnterviewd. (Wij waren toch de baas… hahaha de hospitant huppelde er achteraan).
  De bananenrecepten hebben we ook klaargemaakt in het (vieze) keukentje van de de school.
  Het begon allemaal met een tekstje dat ik geschreven had. We moesten dagelijks een tekstje schrijven. De klas besloot dan welk verhaal het beste was, die werd dan afgedrukt. Mijn verhaaltje ging over een banaan die ik mee nam naar school en waar ik een gezichtje op tekende.
  Enfin, van het een kwam het ander. Toen we een onderwerp voor een studie moesten verzinnen, kwam ik al snel op die bananen. De zeehondjes … dat was destijds heel actueel … Mijn fantasie sloeg op hol. Het boekje moest worden verkocht en de opbrengst was voor de zeehondjes … Het verband is mij tot op heden ook nog niet duidelijk. Ik weet wel dat dat stimuleren van die belangstelling en fantasie, het onderzoeken van dingen mij later heel veel heeft gebracht. Ik gun eigenlijk iedereen zo’n school!

 2. Harry Tuinhout Says:

  Beste Frans,

  Je zult je wellicht vagelijk herinneren dat ik aanwezig was in de sollicitatiecommissie Weerenschool waar jij je als candidaat meldde, en uiteindelijk aangenomen werd als onderwijzer. Over die procedure, en wat volgde, heb ik nog een paar herinneringen die je mogelijk interesseren.
  Ook weet je je misschien nog te herinneren dat ik een jeugdvriend was van Jan van Zelm, ik meen je oom. Over Jan hoop ik nadere info te kunnen krijgen via contact met jou. Ook zou ik graag vernemen of je nog meer info hebt over de familie (grootouders, ooms en tantes?) die kort na de tweede wereldoorlog in de Kraaipanstraat woonden. Ik herinner mij daarin ook een Frans, Ina, Arnold, en nog wat meer familieleden.
  Ik denk wel dat een dergelijke mailwisseling Een beetje buiten het bestek valt waarop jij je nu hebt ingesteld. Daarom verzoek ik je vriendelijk om met mij privé, via mijn e-mailadres contact op te willen nemen.
  Mogelijk heb ik nog wat aardig nieuws voor je over de Weerenschool etc, en ach ja, … ik vergat je te melden dat ik nog steeds de vader ben van Natascha, dus het wel en wee van haar belevenissen op de Weeenschool van nabij volgde. Daarover mogelijk later meer.

  Dank voor je aandacht en hopelijk tot spoedig,

  Harry Tuinhout
  Amsterdam

 3. Frans Says:

  Dag Harry,

  Dank voor je reactie. Ik had hierop niet gerekend: een reactie van een ouder! Heel leuk en ik ben benieuwd.
  Van de sollicitatie herinner ik me dat ik gedurende het eerste jaar ‘gevolgd’ moest worden vanwege een linksige inborst o.i.d.

  Dat van ‘oom Jan’ was ik helemaal kwijt. Ik zal privé reageren.

  Mvg, Frans

Plaats een reactie