?

De VPRO en pulpradio

Het laatste halfuur van Villa VPRO op de dinsdag heet ‘Het vragenuur’. Dinsdag 04-08-2009: dertig minuten aandacht voor hoe politiek en media omgaan met de heftigheid van de PVV, met Max van Weezel en Kustaw Bessems. Dat wordt interessant, denk ik.
Dertig minuten minus reclame, Mexicaanse griep, Atsma over fietsen en mvr. Ouwehand van de PvdD … Zo blijven er slechts zestien zeer gehaaste minuten over (inclusief die ene minuut dat Atsma er wat over mag zeggen) om iets zinnigs te laten horen. Van die ‘restonderwer­pen’ komt sowieso weinig terecht.
Ik probeer er al een tijdje achter te komen wat min of meer ‘nette’ media beweegt tot hun aanpak en mijn verbazing / vertwijfeling blijft stijgen. Waarom, in vredesnaam, verhakselt de VPRO mooie zendtijd tot pulp? Of is het de zender­coördinator of zo iemand die dit oplegt?

Op vrijdagmiddag heet dat laatste halve uurtje ‘Het Journaille’. Deze geuzennaam schept hoge verwachtingen. Ik kan me niet herinneren wie er in het vroegere Journaille-panel zaten.

Het programma is gelukkig minder verknipt dan ‘Het Vragenuur’, heerlijk. Blijk­baar wordt het format toch niet van hogerhand opgelegd. Maar … dan wordt dat knip-en-plakwerk door de VPRO zelf bedacht en dat is weer minder leuk.

Toch duurt het ook deze keer, 7 augustus, negen hele en gezellige babbelminuten voordat de panelleden het echt ergens over gaan hebben. Over de Mexicaanse griep en de berichtge­ving daarover. Francisco van Jole zegt zinnige dingen (dat hij er weinig zinnigs over kan zeggen) en mevrouw Lara Rense komt een paar keer leuk uit de hoek. Rense? Nog nooit van gehoord maar voormalig BNR Nieuwsradio, nu bij de Wereldomroep en ze gaat voor de NOS werken, bij het Radio 1 Journaal.

Het tweede van de drie onderwerpen: de dood van Ferdi E. in het nieuws. Bestede tijd: acht minuten. Mevrouw Dresselhuis knalt er meteen flink in: grote ergernis over de zinsnede ‘alsof het lot nog een appeltje met hem te schillen had’, uitgesproken door Sasja de Boer in het NOS Journaal. Zoiets dóét het Journaal niet, vindt ze. En dan plaatst Lara Rense een enkele rake maar vooral veel vreemde opmerkingen:

  • Wat is daar mis mee? Ik denk dat dat juist het nieuwe is aan de media nu. … Ik ben juist blij dat de NOS zich aan het losschudden is in dat opzicht.
  • Ze brengen het nieuws maar daar mag best af en toe wat interpretatie in zitten.
  • Ik vind dat je als medium best wat meer kleur mag geven. De vraag is of de NOS dat ook zou moeten doen, trouwens.
  • Ik vind dat er heel weinig te kiezen valt in Nederland. … Alles lijkt op elkaar. Iedereen wil het laatste nieuws het eerste hebben en verzandt daarmee in een lelijke potporie. Het is niks op dit moment. Als iedereen zich nou onderscheid door zich vaker uit te spreken. Daar is toch niks mis mee. De nieuwscon­sument is heus niet achterlijk hoor. Die weet heus wel het verschil tussen een mening …
  • Vindt de NOS nou maar meer aansluiting bij de gemiddelde Nederlander. Het publiek dat ze willen bereiken, bereiken ze te weinig, denk ik. Het is veel te statig. We moeten opeens heel serieus praten, we moeten opeens heel serieus kijken. Waarom?
  • Wordt jíj niet af en toe een beetje depri van het journaal?
  • Ik heb het helemaal niet over opvrolijken. Ik heb het erover dat als de nieuwsklok luidt, dat je dan een serieus gezicht moet trekken. Dat slaat helemaal nergens op.
  • Nee, niet aan amusement, nu ridiculiseer je het. Het mag wat losser. Je moet aansluiten bij hoe de mensen zijn op straat.

Wat een onzin! En die dame is aangenomen bij de NOS waarvan ik mijn lidmaatschap niet eens kan opzeggen.
Als ik de mening van de gemiddelde Nederlander zou willen horen, dan ga ik de straat wel op. Vaak kan ik me daar niet bij aansluiten. Ik wil het Journaal juist niet zoals de nieuwe media; wel serieus en zo min mogelijk gekleurd. Een Journaal dat zich liefst niet uitspreekt of interpreteert. Dat is hèt onder­scheid­ende van het Journaal. Er zijn genoeg andere programma’s voor menin­gen.
En ja: het nieuws is vaak deprimerend. Nieuwsconsumenten die dat niet trekken, ik bedoel heus niet de achterlijken, kunnen kiezen voor allerlei programma’s bij de commerciëlen; Hart van Nederland of Shownieuws bijvoorbeeld.

Het derde onderwerp betrof Twitter-problemen. Laat maar zitten, denk ik. Maar dat kan aan mij liggen.

Plaats een reactie