?

Wat kost een allochtoon

Komkommertijd?

Zoals vaker bij ‘plannen’ van de PVV duurt het even voordat een en ander indaalt. Hun plan van vandaag, woensdag 22 juni 2009: zouden we niet eens kunnen uitrekenen wat ‘de allochtoon’ kost: de (vanzelfsprekende) lasten versus (hoogst onwaarschijnlijke) baten.

Het ìs een idee, een denkbare gedachte. Misschien is het zelfs een super-idee! Want …

Laten we iedere Nederlander, van alle soorten, maten en smaken, een prijs­kaar­tje om de nek binden; zonder aanziens des persoons. Dan zouden we hierop een totaal nieuw belasting­stelsel kunnen baseren. Eindelijk gerechtigheid!
Ik rook (minpunt?) maar eet toch meest ecologisch (een plus?), ik … Zo zijn er nog veel dingen die ik nu als de sodemieterij moet gaan uitzoeken: aantal kin­de­ren (en wat daarvan terecht gekomen is), vrijwilligersuren, autokilometers (ja/nee te hard gereden), vliegva­kanties 1, giften aan goede doelen, betaalde belasting vs. geno­ten wachtgeld, … Kanonne, wat een klus! En net zoals de belastingaangifte jaarlijks te berekenen.
Maar gerechtigheid zal er zijn! Want de financiële heren (en dames) die verant­woordelijk waren voor de kredietcrisis zullen het nu aan den lijve gaan voelen.

Waar ik dan ook èrg nieuwsgierig naar ben is het ‘saldo’ van dhr. Wilders in hoogst eigen persoon … De kosten van zijn beveiliging zal ik hem niet direct aanrekenen maar het kost toch wat.
Maar wacht eens even: een uitzondering maken? Dan geldt natuurlijk voor ieder­een één uitzondering, bijvoorbeeld niet Nederlands kunnen spreken of Moslim zijn, voor wat dat ‘kost’. Misschien toch maar helemaal geen uitzonde­rin­gen: we doen niet aan pamperen of polderen. Dus die beveiligingkosten tellen gewoon mee.
Mag ik Wilders ook de door hem veroorzaakte indirecte en immateriële schade aanrekenen? Voorbeeldje: een leuke Hollandse knul roept, zomaar uit het niets, zonder enige reden en vast voor de grap ‘Taliban’ tegen een jongedame met hoofd­doek. Ik vermoed dat die jonge­man tamelijk dom is dus … van wie zal hij dat grapje hebben? Wat gaat het kosten om zo iemand weer enigszins te reso­ci­aliseren? Indirecte, immateriële Wilderskosten. 
Mogen we aangaande Wilders ook de winst èn de schade berekenen die zijn Fitna-filmpje heeft veroorzaakt?
En journalisten, die dit PVV-idee verder kunnen maken of breken, breng ik de PVV-grap in herinnering: dat alle verkeerde medianeuzen zullen worden afge­hakt, met plezier. De medische kosten achteraf, zijn vrij eenvoudig te berekenen en te verhalen. Maar wat is de immateriële schade nù?

Wat kost een allochtoon (van de ene of de andere soort; van zo’n CEO-Ameri­kaan die geld­stromen in beweging brengt), een inboorling (van welke soort dan ook: zuigeling of bejaard, homo of gehandicapt, Fries of Limburger) en wat kost één Hollands exemplaar zoals Wilders?
Allemaal hoogst interessante vragen!

————————
1) In totaal reisde ik in mijn leven tot nu een kleine 66.000 vakantiekilometers: fiets, bus, trein, auto, veerboot èn vliegtuig. Het kunnen er 1 of 2-duizend meer geweest zijn.

Plaats een reactie