?

TROS Kamerbreed I

Behalve P&W en K&VdB hebben we nog Vroomans en Boonman. Zij verzorgen TROS Kamerbreed: een uur politieke interviews op de zaterdagmorgen. Vooral mevrouw Vroomans steekt volgens mij uit boven het peil van de gemiddelde journalist. Het lijkt erop dat ze luistert naar haar gast en, goed voorbereid, de goede vragen stelt en doorvraagt waar nodig. Een heel uur met één of enkele gast(en) en maar één muziekje tussendoor is al een verademing.
Zaterdag j.l. (11 juli 2009), ze hadden minister Hirsch Ballin te gast, vlogen V&B mijns insziens toch op een vervelende manier uit de bocht. Het mondde uit in een kwartiertje sluikreclame voor de PVV. Wellicht onbedoeld en daarom is het goed een voorbeeld van hoe ook journalisten met de Wilderswind meewaaien.

Hieronder het mailtje dat ik de redactie stuurde. Als er een inhoudelijke reactie komt – ik verwacht het niet – zal ik die (misschien) bijplaatsen. Je kunt de uit­zen­ding beluisteren op TROS Kamerbreed.

========================================
Beste redactie,

[Ik weet dat het onwaarschijnlijk is dat een reactie op een uitzending bij de bestemde personen terecht komt. Journalisten en presentatoren communiceren blijkbaar liever niet met ‘de gewone luisteraar’ als hun eigen functioneren ter discussie wordt gesteld. En daar zijn natuurlijk vele goede redenen voor aan te voeren.]

Ik heb de uitzending opnieuw beluisterd en mijn gevoel werd bevestigd: niet de beste van het afgelopen seizoen. Mijnheer Hirsch Ballin praat ook zo … stroef, zal ik maar zeggen. Hij heeft soms veel, heel veel woorden nodig om iets duidelijk te maken.
Toch waren er ook een paar dingen van Vroomans en Boonman die me stoorden.

 • Vragen stellen ‘namens de burger’ (“Wat de burger niet begrijpt …“) is niet per se fout maar ik mag hopen dat een politiek journalist daar niet al te zwaar op hoeft te leunen.
 • Waar ik van in verwarring raakte is dat V&B de ene keer ‘sluwe vragen’ stellen, zelf onheus insinueren (vast om de burgerluisteraar te helpen in zijn meningsvorming) als het zou gaan om te zware maatregelen (i.v.m. de profielen van pedofielen) en op het volgende moment lijken te willen (vast omdat de burger dat wil) dat de minister de ME gaat inzetten (i.v.m. de taxiwereld en de Hells Angels).
  Ik denk: met die burgermeningen moet je toch een beetje voorzichtig zijn als je je uitzending op peil wilt houden.
 • Ronduit vervelend vond ik het stukje waarin Hirsch Ballin wordt bevraagd over Wilders en de PVV.
  Voordat ik op de uitzending inga, wil ik even wijzen op de ‘grappen’ die binnen de PVV gemaakt worden: over het afhakken van journalistenneuzen en ver­ban­ning naar Noord-Korea. Ik zal hier ook even een grapje maken: Omdat de hele publieke omroep volgens veel PVV-ers een communistisch bolwerk is, staan V&B vast en zeker ook op het neuzenlijstje.
  De uitzending, na het muziekje …

  • V&B wekken de indruk dat zijzèlf zich een beetje zorgen maken, echt, over ‘een verminderd vertrouwen van de burger in de overheid v.v.’ en in ‘elkaar’: de ‘low trust society’. (Maar misschien is ook dit slechts profes­si­oneel gespeeld, is het ook zo’n ‘burgermening’.)
  • Dan kùn je, als gespreksleider, Wilders introduceren als ‘charismatisch leider’ maar daartoe ben je niet verplicht. Je zou ook kunnen vragen: ‘Hoe ziet u de rol die Wilders speelt in dit proces?’
  • ‘Mensen die op Wilders willen stemmen de deur wijzen’ is ook een mooie! Alsof het CDA dat ooit gedaan heeft …, stemmers de deur wijzen. Dat kunnen ze niet eens. Opnieuw vind ik dit een insinuerende manier van interviewen. C’est le ton qui fait la musique, of zoiets.
  • Hirsch Ballin wordt uitgenodigd om ‘iets goeds over Wilders zeggen’. Het lukt mij, hier ter plekke, niet om een vergelijkbaar onzinnige vraag te bedenken voor V&B. Ik heb het echt geprobeerd.
   Wat voor goeds kan een CDA-politicus nou zeggen over iemand die Fitna produceerde, die ‘knettergek’ tegen een minister blaft, die ‘neuzen afhakken’ een onschuldig grapje vindt? Misschien iets leuks over zijn kapper …? Kom nou toch!
  • ‘Dan moet u dat positivisme ook uitstralen naar Wilders en zeggen: we gaan het lekker samen oplossen’. Zelfs die gereserveerde Hirsch Ballin moet hier blijkbaar om lachen, zo belachelijk is de suggestie. Boonman laat dat lachje even aan ons weten. En dan nog een keer: ‘Samen! Dat is het trefwoord van de regering. Dat heb ik er nog even op nageslagen!’
   Is Boonman hier een beetje boos omdat hij in z’n hemd staat? Bijna de hele rest van de uitzending lijkt hij te blijven knorren. Heb ik me nou zo in hem vergist?
  • En (in zo’n lekker tussenvraagje van Vroomans): ‘U zou het samen met Wilders willen doen?’. Wellicht weer zo’n burgervraag.

Ik heb me wel vaker afgevraagd of journalisten, en dan vooral op rtv, zich bewust zijn van het spelletje dat ze (mee-)spelen. Misschien toch wel want een ieder die ook maar een poging doet om daar wat van te zeggen, daar maar naar durft te vragen, die krijgt de wind van voren. Wie zitten er nou in een ivoren toren: de politici of de journalisten? Beiden?

Alle kans dat ik a.s. zaterdag weer luister. Meestal is het programma de moeite waard en ik hoef geen boodschappen te doen op zaterdag.

Overigens: ik stem noch CDA, noch PVV.
En nu ineens denk ik: zouden V&B … Nee, dat kàn toch niet!
Nee.

Met vriendelijke groeten,
========================================

De redactie van TROS Kamerbreed reageert. Da’s aardig maar het antwoord gaat totaal voorbij aan de geuite bezwaren. Wat staat er wel? Dat de onderwerpen belangwekkend zijn (mee eens), dat het CDA de PVV niet uitsluit (ben ik ook bang voor) en dat er geen sprake is van ‘spelletjes’ of een ‘ivoren toren’.
Ik probeer het dus nog een keer:

========================================

Wat mij stoorde in het interview was de m.i. vervelende manier van vragen stellen: tendentieus, sturend, bijna een beetje dommig. En volgens mij staat dat er ook zo in mijn eerste mail.
Bewust of niet, spelletje of niet: het was echt een kwartiertje sluikreclame voor de PVV. ‘Charismatisch leider’, ‘iets positiefs over hem zeggen’, ‘lekker samen’, ‘mensen die Wilders goed vinden de deur wijzen’. Dat zijn precies de dingen die ‘sommige burgers’ willen horen. En V&B zeggen het.

Dus niet de -onderwerpen- maar de -werkwijze- van V&B, daar zou ik het over willen hebben! Mijn ervaring is dat dit niet lukt (die ivoren toren), tot mijn spijt en ook wel ergernis.
Ik blijf waarschijnlijk luisteren, al is het maar om te ervaren hoe journalisten / presentatoren de publieke opinie mede vormen.

Misschien dat u nogmaals zou willen reageren. Ik ben werkelijk benieuwd.

Met vriendelijke groeten,
========================================

In hun tweede reactie, wederom heel aardig dat ze dat doen, volgt de totale ontkenning: ‘… niet tendensieus of dommig …’ en ‘Het heeft dus weinig zin om daarover te discussiëren.’.
Ik krijg dan wel niet de wind van voren maar mijn vermoeden dat (sommige) journalisten in een ivoren toren leven, is compleet bevestigd.

Plaats een reactie