?

Thierry Baudet

Het kan raar lopen. In de campagne voor het Oekraïne-referendum (6 april 2016) kreeg ik de ergste jeuk van Jan Roos. Hij heeft zijn stemgeluid al niet mee maar zijn manier van discussiëren en wat hij dan te berde bracht, vond ik akeliger. Zijn campagnemaat Thierry Baudet was gewoon een ontspoord gekkie maar wel met een acceptabele stem.
Na de referendumheisa gingen we richting de verkiezingen (15 maart 2017). Roos vond onderdak bij VoorNederland (VNL), een afsplitsing van de PVV. Ik kneep hem als een oude dief: een ‘Jan’ in de Kamer. De andere ‘Jan’, Jan Dijkgraaf, deed een gooi naar een zetel met GeenPeil. Met zijn ideetje – Kamerleden als ‘levende stem­kastjes’ – gaf ik hem weinig kans. En Baudet kwam met het Forum voor Democra­tie. Gezien diens onsamenhangende bralbabbels ook niet iemand om serieus reke­ning mee te hoeven houden. Nou, een beetje dan, want er wonen aardig wat rare en verdwaasde, dolende en overkokende mensen in Nederland.
Het ging dus anders. Geen Jannen maar wel een Thierry en een Theo in de Kamer. In een peiling, begin december 2017, stond het FvD zelfs op 14 zetels. Bijna 10% van de kiezers!
Van de optredens van Baudet in de Kamer tot nu, werd ik niet vrolijk. Ik herinner me zijn potjeslatijnverhaal, dat legerpakje, de hoofdelijke stemmingen over flut­moties en een paar jammerlijk mislukte inter­rupties. Een leuk overzichtje is te vinden op Business Insider. Hij schijnt – gelukkig misschien – vaak afwezig te zijn.
Een flitsje uit zijn toespraak tot het congres van het FvD (zaterdag 25-11-2017 in de RAI met 1.600 enthousiastelingen) wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan. Wat voor mallig­heid zou hij nog meer verkocht hebben, met wat voor idiotie lokt deze rattenvanger zijn volkje? Je kunt de rede in volle glorie vinden op Youtube.
In mijn eigen kennissenkring ken ik twee FvD-stemmers. Twee aardige, best slim­me en ook grappige mannen. Ik kan er met mijn pet niet bij dat zij zich zo’n m.i. enorm rad voor ogen laten draaien, zich zo’n oor laten aannaaien. Tijd voor een mailtje. Tijd voor een (halfslachtige, niet geheel oprechte) poging om te doorgron­den hoe het kan dat ze zo van het politieke padje zijn geraakt. Zo zie ik het ten­minste.
Zoals vaker bij mij, werd het een flinke lap leesvoer – en hier nog -tig keer bijge­gesteld – maar daarmee licht ik ook een tipje op van mijn verbazing over het ‘denken’ (malen) van Baudet. Beluister of lees wel eerst even (een kwartiertje) zijn toespraak zodat je weet waarover ik mopper, of hoe ik dingen uit zijn verband ruk.


Dag [Naam],

Het stond al een tijd op mijn dingen-om-te-doen lijstje: de rede van Baudet op het j.l. partijcongres beluisteren en overdenken.
Voordat ik er iets over ga plaatsen op mijn site (dat komt vast, dit mailtje is een goed begin), mijn vraag aan jou: wat vond jij ervan?
Graag eerst goed kijken en denken voordat je gaat pruttelen. Mijn oren tuutten ervan. De toespraak is te herkijken op Youtube. De uitgeschre­ven tekst gaat hierbij.

Zomaar wat vragen:
[00:00] [Naam], kun jij me uitleggen waarom er een antieke zeilboot wordt geprojecteerd achter de redenaar? Waarom niet een booreiland, de Oosterscheldekering of een luchtfoto van Schiphol? Waarom niet een fotootje van het Eindhovense ASML met een nettowinst in 2017 van 2,1 miljard euro? (1)
[00:53] Baudet zegt: “[…] dat het normale verschuift.” (2) Jaja. Ik ben hem al kwijt binnen de minuut ;). Wat bedoelt hij nou met “dat het normale verschuift”? Geef een voor mij begrijpelijk voorbeeld s.v.p. Wat voor normaals verschuift naar wat anders, naar wat dan niet nor­maal zou zijn? Kwam de zon niet op? Kwam de zon wel op maar op een andere plek (verschoven)? Smaakte de koffie in Nederland ineens naar thee?
[00:55] “Dat wat doorgaans in de media als ‘het spectrum’ wordt gepre­senteerd, geen greep meer op ons heeft.” (3) Wat is “‘het spectrum'”? Letterlijk is het de ‘kleurschakering’. Maar hoe heeft een kleurscha­kering in de media greep op deze man? Net daarvoor dat “doorgaans”. Misschien heb ik iets gemist. Ik lees soms (een gratis abonnementje) Trouw, Volkskrant, NRC. Luister bijna dagelijks naar Radio1, bekijk regelmatig Nieuwsuur en EenVandaag, zie soms Pauw en nog minder DWDD. En laat ik nou helemaal nooit ‘het spectrum’ voorbij hebben horen/zien komen.
Er begint me iets te dagen … Niet alle kranten, weekbladen, zenders (radio en tv), asociale media en wie/wat-vergeet-ik-nog presenteren zich als ‘het spectrum’ maar Baudet benoemt het zo. Een dáárvan heeft hij op dat podium dus even geen last. Bedoelde hij gewoon te zeggen: “Fijn dat ik u hier even kan toespreken zonder tussenkomst van de media.”? Wel raar om dan de passieve vorm te gebruiken. Ook raar: “[…] geen greep meer […]”.
[03:06] Schaamt de Nederlander zich voor zijn feestdagen? (4) Veel verve­lend gesodemieter over Z.P.; vuurwerk … mag dat een beetje min­der. En heel geniepig: commercieel gezien heet iets beter ‘voorjaars…’ dan ‘paas…’ vanwege de duur van Pasen vs. het hele voorjaar. Koningin­nedag is ook al niet meer wat hij/zij geweest is. Maar ‘schaamte’ …? Die emotie heb ik nog nergens opgesnoven, noch bij de voor-, noch bij de tegen­standers van welk feestfenomeen dan ook. Eerder botte trots. Baudet bedoelt misschien iets goeds te zeggen maar volgens mij slaat hij nog­al naast de spijker.
[03:17] Wie van jouw familie, jouw kennissen “[…] lopen met gebogen hoofd dicht langs de gevels”? (5) Zou je dit ‘stemmingmakerij’ mogen noemen?
[05:35] Hoe zit het met jouw watermoleculen na een potje vrijen? Met excuus dat ik hiernaar vraag maar volgens Baudet een punt. Ik vind het bijna gênant om te erkennen dat ik liever Bach heb dan heavy metal. (6)
[12:50] En zou Nederland nou echt over 20 jaar over en uit zijn, zoals Baudet beweert? Kan dat??? (7) Het einde van de wereld voorspellen is toch voorbehouden aan dwazen? Op wat voor vol orgeltje gaat Baudet hier met dit soort doemdenken?
[13:50] “Anderhalve eeuw geleden was Europa de stralende zon van de wereld.” (8) Tsja, ik was er niet bij in 1870 maar mijn beeld van die tijd (wat ik leerde over onze geschiedenis) is nou niet onverdeeld happy.
[14:06] Ter info i.v.m. de klaarblijkelijke afkeer van het orakel richting moderne muziek (bedoelt hij hier rap en/of Adorno?): zijn (misschien) idool Wagner werd ook uitgekotst door de toenmalige elite. (9)
[14:14] En dan “Stel je toch eens voor hoe de wereld eraan toe zou zijn als onze Europese beschavingsgeschiedenis niet was stuk gelopen op onweren van staal, als we elkaar niet – zoals de Atheners en de Spartanen – in een soort Peloponesische oorlog hadden afgeslacht.” (10) Jawel, nadat Europeanen zowat alle Indianen in Noord- en Zuid-Amerika hadden afgeslacht, nadat Europeanen hier en daar in Afrika en Azië de boel op stelten hadden gezet, begonnen ze geheel beschaafd aan het uitmoorden van elkaar in WOI en WOII. Baudet kiest hier weer voor de passieve vorm: het gebeurde zomaar. “[…] onweren van staal […]” is een fraai gevonden metafoor.
[14:30] “Als we niet waren gaan geloven dat de tonaliteit was uitge­put.” (11) Wie, welke filosoof, theoloog, wetenschapper, welke poli­ticus, wie in jouw gezin, familie of misschien jouw clan heeft zich ooit gebogen over het enorme probleem van de ‘uitgeputte tonaliteit’? (Ja­wel, ik kan – net als Thierry – drieslagen maken ;-)).
[15:00] Om mee te kunnen leven met dit belezen, gestudeerde ezelsbalk­je (hij spreekt in ieder geval verstaanbaarder dan Balkende en – heel flauw maar mag ik ook even riedelen: ‘baudet’ is Frans voor ‘fokezel’) zal ik nog veel moeten gaan lezen:
– Rilke (wordt hij in boreale kringen des vaderlands veel gelezen?)
– Baudelaire (schreef misschien folksongs in het Twents …)
– Augustus
– Augustinus (…-tus was waarschijnlijk de Romein, …-tinus een kerke­man, toch? Wat hangt Baudet trouwens aan religie en katholieken. Wel wat verdacht, toch?)
– Johannes Althusius (wie is dat nou weer …?)
– Giotto (geen flauw idee wat die schreef; ik ben een totale dombo)
– Don Giovanni (de schrijver of de opera???)
Ken jij deze denkers? Dus begrijp je wat Baudet hiermee bedoelt? Ik echt niet. En die dames en heren in zijn publiek …? (12)
[15:12] “Dan zag de hele wereld eruit als Amsterdam.” (13) Ik verzamel plaatjes van oud Amsterdam. Soms zie ik prachtige panden maar ook on­gelooflijk veel vieze, gore meuk. Echt supertriest, mensonterend, Pakistan gelijk. Blij toe dat de wereld er zo nu niet uitziet als Amsterdam in die glorietijd, zoals Baudet fantaseert. Ik heb toch liever de door hem verafschuwde moderne architectuur. Bv. de nieuwe Kop van Zuid in Rotterdam. En dat ziet er vast anders uit dan (eerder in zijn prietpraatje) Novosibirsk – denk ik. Wat kletst hij toch uit zijn domme hoofdje.
Dat hoofd … Ik neem af en toe iets waar in zijn gezichtsuitdrukking, zijn houding. Wat? Ik kan het goede woord niet meteen vinden. Euforie, gelukzaligheid, hoogmoed? (14)
[15:15] Voor het koloniseren van de nabije ruimte … (15) Even langs bij Putin? En dan Baudet als eerste opperezel van de Marskolonie. Een FvD-wereld zonder honger? Kom nou toch. Dit lijkt nogal op de priet­praat á la die amorele RABO-reclame. Lees a.u.b. mijn blogje ‘Nog meer reclame’ hierover.

Kortom: ik vind het een raar verhaal van Baudet. Kooten en De Bie voor­zagen veel in politiek en maatschappij maar een pias als Thierry viel buiten hun fantasie.
Wat nou als hij hier in Nederland aan de knoppen gaat draaien? Krijgen we dan schrikaanjagende veldheren die de Bulgaren, Italianen en Litou­wers een lesje gaan leren?
J.l. zondag beluisterde ik Roemer op de SP-feestmiddag ‘Voor elkaar’ in Breda. Gelukkig kon ik hem goed volgen, gewoon begrijpen. Met het meeste was ik het redelijk eens maar ik miste wel wat aandacht voor milieu, onderwijs en zo. Geen, vast goedbedoelde, luchtfietse- en dag­dromerij over Aeneas, Rilke en ene Johannes Althusius. Niks over woe­dende kinderen die verslagen of in de rivier met goed water omgebo­gen moeten worden. Ook geen, met Bach ingestraalde watermoleculen. In ze­kere zin dus een beetje saai, nogal gewoon verhaal.

Ik wil graag antwoorden op vraag 1 t/m 15. Dus bv: een zeilschip omdat het FvD kolenboten niet ziet zitten; terug naar het koggeschip. Omdat er meer kanonnen aan boord waren of … M.a.w.: leg het me even uit.

Mvg, Frans


Ik had geen al te hooggespannen verwachtingen om ‘tot elkaar te komen’; om mijn vrienden te kunnen begrijpen, om hen deelgenoot te maken van mijn twijfels bij Baudet. Het is echt niet de eerste keer dat ik moet ervaren dat er een soort IJzeren Gordijn, een Berlijnse, Chinese of Mexicaanse muur bestaat in wederzijds begrip.
Ik kreeg een fraaie reactie van kennis A en vriend B houdt zijn kaarten nog even tegen de borst om een begrijpelijke reden.
Het slotwoord is voor mijnheer Baudet: Icarus.
 
Een PS d.d. 11-01-2018: Ik lees ergens “Hierop eiste Baudet dat Hiemstra zou worden ontslagen.” Ja, het gaat hier dus om NOS-weerman Peter Hiemstra die niet ‘voorspelt’, niet ‘verwacht’ maar ‘waarneemt’ dat de aarde opwarmt. Wie de Baudet uit het citaatje is, mag geraden worden.

Plaats een reactie