?

Knevel en Van den Brink

Het zomerstokje is weer over genomen door Knevel en Van den Brink. Mijn waardering voor P&W is te vinden in Pauw en Witteman.

Door toeval zag ik de eerste twee avonden van K&VdB. Het was zeker niet slecht vond ik, misschien wel iets beter dan P&W: iets rustiger, serieuzer, minder geb­be­tjes. Maar bij EO-mannen blijf ik altijd een beetje op mijn hoede.
Van den Brink vloog al één keer uit de bocht. Mvr. Janssen (die van de asperges) geeft haar visie op de kwestie. Hij schakelt over naar de burgemeester die aan de telefoon is en vat de woorden van Janssen samen met: “U liegt.” Da’s nogal kort door de bocht, eigenlijk dom, bot en zelfs vals. Volgens mij heeft Van den Brink daar een handje van: van insinueren en stoken onder het mom van frisse journa­listiek.

Tot mijn grote spijt voeren K&VdB ook zo’n onzinrubriekje met drie of vier media­flitsen. Bij hen heet het ‘Geen commentaar’. Ik stuurde ze na de eerste avond een mailtje:
============================
Geachte redactie,

Als ik het zeggen mag: de eerste avond van K&B was zeker de moeite waard. Gefeliciteerd! Het gesprek met de burgemeester was wel een beetje journalist-zeikerig: steeds maar vragen naar de bekende weg.

Maar welke mafkees, moron, infantiel, halfgare gek, schyzo (echt excuus voor al dit gescheld maar het is geheel uitgelokt door jullie!) verpest de uitzending met de flutrubriek ‘Geen commentaar’?
De naam van de rubriek is een inkopper: WEL commentaar, namelijk GEWOON NIET DOEN, weg ermee, vernietigen, direct mee stoppen. Pleeg een revolte bij de omroep, doe een coup: K&B gaat geheel op zwart als dit debiele, modieuze gedoe wordt geëist door wie dan ook. In deze uitzending ging het soms over ‘je verantwoordelijkheid nemen’. Doe dat! JULLIE ZELF!

Pauw en Witteman hebben nooit gereageerd op enige vraag, op enig commentaar op hun programma. Blijkbaar achten ze zich daarvoor te groot. Omdat mails bij P&W niet werken, zal ik een poging doen om met jullie in gesprek te komen, over de telefoon.

Met vriendelijke groeten,
============================
De tendens om (serieuze) programma’s te vernielen met stukjes onzin, akelige muziekjes en jingles, herhalinkjes van wat eerder is gezegd en vooruitblikjes van wat gaat komen, deze tendens neemt steeds ergerlijker vormen aan. Op één uur uitzending zit bekant een half uur geestelijk vuil als je de reclame meetelt. Dat de commerciëlen dat doen, ligt voor de hand. Maar de publieken en zeker de EO … Bellen dus.
Mijn vermoeden dat de EO met ‘Geen commentaar’ de P&W-Zappservice nadoet, blijkt onjuist. K&VdB waren eerder, vertelt de redactiemedewerker. En ze legt uit dat de rubriek bedoeld is om de kijker na een interview wat rust te gunnen.
Jaja: de tweede avond mogen de kijkers even op adem komen bij beelden van … het marte­len van tonijnen. Het waren echt walgelijk rustgevende beelden. De EO schorst medewerkers voor minder amoreel gedoe. Ik bedoel hier niet dat kapot hakken van dieren maar het gebruik ervan als smakeloze verstrooiing. Verder werd ik vriendelijk doch veelvul­dig verzocht om te blijven kijken.
Een echte redacteur kreeg ik heus niet aan de lijn. Die verschansen zich in hun journalistieke ivoren toren; die communiceren niet met het plebs.

Plaats een reactie