?

Wheels4all I

Tot 21 juli 2003 deed ik ‘alles’ met het openbaar vervoer. De OV-jaarkaart bracht me overal. Privé: de familiebezoekjes en op vakantie, met twee kinderen en bepak­king naar Schier­monnik­oog en verder. Zakelijk: naar Harlingen, Hooger­hei­de, Herkenbosch en Kinderdijk. Een enkele keer complementeerde een geleende / gehuurde auto of een taxi mijn behoefte aan vervoer.
Irritatie over de dienstverlening en het gevoel voor verstandelijk beperkt gehouden te worden, maakten dat ik, tegen mijn zin, in 2003 toch een auto kocht.
Die Opel (van een bijzondere conciërge) werd bij de eerste APK meteen afge­keurd: totaal verrotte kokerbalken. De opvolger, een Fiat Dinges, heb ik binnen twee jaar met een gang­etje van 30 km per uur total loss kunnen rijden. Auto nummer drie werd een Volkswagen Passat, mijn ‘patserbak’. Daarvan heb ik vorige week met pijn in ‘t hart afscheid genomen.
Het hebben van een auto, een ‘mobiel’ voor de deur, veranderde mijn manier van leven toch wel een beetje. Ik ging wat vaker, makkelijker elders op visite of naar een theatervoor­stelling, best fijn. De gemakzucht sloeg zelfs toe: met de auto naar station bij een licht regentje. Schande!

Al in Epe heb ik een poging gedaan om een buurt- of deelauto te organiseren. Het was een goedbedoeld initiatief om het geweten te sussen. Waarom niet anderen mee laten profiteren van dat blik als het uren en soms dagen ongebruikt het op pleintje stond? Zo langzamerhand ontstond er zelfs in Epe een parkeer­pro­bleem. Ik had natuurlijk mijn twijfels of een deelauto bij mijn rijpatroon past: soms dagen stilstand, dan weer een halve week van huis. Bij mij gaat het name­lijk niet om een tweede vehikel of heel af en toe een ritje.
Ik kwam terecht bij Wheels4all uit Grootebroek. Het misschien bekendere Greenwheels zit meer in de grote steden. Wheels4all werkt als volgt:
– bij zeven plaatselijke leden wordt er een (kleine) auto geplaatst.
– lid worden kost je een borg van € 250,00 plus € 7,50 inschrijving.
– en een maandelijks lidmaatschap van € 10,00
  (een proefabonnement van twee maanden is gratis).
– het eigen risico is af te kopen voor € 5,00 per maand (of € 2,50 per rit).
Voor een ritje:
– moet je de auto boeken op de website waar iedere auto een ‘agenda’ heeft.
– je smart card geeft toegang tot de gereserveerde auto.
– kilometers kosten ongeveer € 0,19 (afhankelijk van type auto, extra’s en de
  benzineprijs).
– en € 2,00 per uur (met een maximum van tien per dag en niet van 23:00 tot 07:00).
Verder komen alle kosten voor Wheels4all:
– onderhoud, keuringen en reparaties.
– wegenbelasting.
– verzekering.
– schoonhouden.
Op mijn folderactie in de buurt (Hoge Weerd) kwamen bijna nul reacties. Echt bemoedigend ;-). En omdat er een verhuizing aan stond te komen, heb ik het er maar bij laten zitten.

In mijn nieuwe woonplaats Harderwijk was iemand mij voor geweest. Nadat dit persoonlijke initiatief strandde, nam De Hortus (Centrum voor Natuur en Milieu) de actie over. Op een informatiebijeenkomst verschenen zes belangstellenden maar daar bleef het bij. Opnieuw stagneerde de zaak.
“Dan moet ik de kogel zelf maar door de kerk jagen.” dacht ik. Ik ben ‘grootge­brui­ker’ geworden met een lidmaatschap voor 15.000 km per jaar. Dat heeft twee voordelen. Er is slechts één clublid nodig om van start te gaan en mijn W4A-kosten zijn lager; ik verwacht ongeveer vergelijkbaar met die van een eigen auto. Bijkomend derde voordeel: ik loop geen aanschafrisico meer. Drie tweedehandsjes in zes jaar tikt ook aan.
Op zaterdag 25 april 2009 kon ik de spiksplinternieuwe Toyota Yaris ophalen in Hilversum. De tweede rit leverde een valse start: het smart card-mechanisme was niet correct gemonteerd en leed daardoor aan geheugenverlies. Daar kun je over mopperen maar … Wheels4all verzorgde direct een vervangende auto, in het weekend. Klasse!

Een week later dan bedoeld, kan ik dus van start. Het zal me benieuwen. Er is in ieder geval veel om aan te wennen: het nieuwe vehikel met allemaal nieuwe knoppen en metertjes, het boekingssysteem, … Verder moet er nogal wat gere­geld worden: leden werven, een gereser­veerde parkeerplek realiseren, de huidige autoverzekering opzeggen, een autoverhuurbedrijf dat een vervangende auto levert bij dubbele boekingen, hoe de belastingdienst zakelijke kilometers beoor­deelt, enz.
Ik zal te zijner tijd ook verslag doen van de vele (?) bezwaren die een deelauto met zich meebrengt. Misschien heb ik alleen plezierige dingen te melden. Dat wordt blog Wheels4all – II.

De website van Wheels4all is te vinden op www.wheels4all.nl

(In 2013 ging het MyWheels heten en konden ook particulieren hun auto aanbie­den.)

Plaats een reactie