?

Demonstratie zeehonden

Dit is verhaaltje veertien in een serie blogjes over de Weerenschool en Freinet. Het overzicht staat in De Weerenschool en Freinet I.

Nee: dit was niet een demonstratie door zeehonden. Wij, de kinderen, een paar ouders en ik ‘marcheerden door de straten’ van onze wijk ;-). Het was de klein­ste demonstratie waar ik ooit aan deelnam.

Een van de manieren om de blik op de wereld fris en fruitig te houden was het luisteren naar de korte radiojournaals. Daar werd dan een minuut of tien over gesproken. Als er een onder­werp bijzat dat de kinderen interesseerde, werd het op het programma gezet.
Ook toen al vond de NOS het nodig om itempjes te brengen als “Baby overleeft val van 15 meter.”. En niet zelden werd zoiets gekozen. De weersverwachting was ook populair. Die kinderen waren net mensen.

Het schijnt nog steeds te gebeuren maar nu kraait er geen haan meer naar. Toen, rond 1980, werd er regelmatig aandacht besteed aan de manier waarop er in Canada en in andere landen op jonge zeehonden werd gejaagd. Om de vacht niet te beschadigen, werden (worden?) de jonkies doodgeknuppeld.

WerkOnderwijsFreinetWeerenschool89We hebben van alles gedaan aan en rond dit onderwerp. Maar het was niet genoeg; de kinderen vonden dat er iets gedáán moest worden. Geld ophalen was niet verkeerd maar een beetje makke­lijk. Er moest en zou GEDEMON­STREERD worden! En zo werd er een optocht geor­ga­­ni­seerd, compleet met spandoeken.

Wat ik me achteraf nog afvraag: waarom hebben ze (we) er niet iets groters van gemaakt: demonstreren met alle kinderen van de school, publiciteit.

Naar het volgende stukje: Leerkracht ziek; geen vervanger.

Plaats een reactie