?

Geluid, een geleuter-blogje

Ik betaal duizend €uro (€ 1.000,00) aan degene die mij de rechten verkoopt op de door haar/hem ontwikkelde ‘geluidenvreter’. Ik bedoel hiermee een appa­raa­tje dat hinderlijke geluiden neutraliseert, zoals de geurvreter stank absorbeert. Een tientje extra als het ding enkele gewenste geluiden doorlaat: je eigen (!) jengelende baby, het brandalarm en roman­tieke herrie zoals het geruis van bomen of de zee. Dat kan toch zo mooi en rustgevend zijn.
Raar eigenlijk dat een geluidenvreter nog niet bestaat. Tegenwoordig kun je jezelf bijna zien staan op Google Earth, TomTom brengt je in Beijing tot iedere voordeur en een oogkwabje wordt zo geliposuct. Maar een vervelend geluidje wegzuigen …
Zou de wetenschap iets, een grote maatschappelijke urgentie, gemist hebben?

Vanwaar mijn preoccupatie met ‘geluid’?

Ik woonde in Amsterdam in de Frans van Mierisstraat, zijstraat van de Van Baerle. Wel niet ‘hartje’ maar toch echt centrum. Zelfs midzomers gingen de ramen ‘s nachts dicht vanwege de trams. De laatste ging om 01:30, de eerste kwam om 05:30. En hoezo weinig politie? Ze gingen toch zeker enkele keer per nacht met sirene over de Van Baerle, of waren dat zieken­broeders?
Dan kom je te wonen aan de rand van een Gelders dorp, op de Veluwe en ècht de laatste bebouwing! Beter kan je het niet treffen, zou je denken. In 2005 schreef ik:

Een ogenblikje stilte alstublieft …
Dat zijn mooie woorden bij aanvang van de maaltijd, de dienst en bij aanvang van de nacht. Mooie woorden van vrome mensen. Hier in ‘t durp wonen vele vromen. Maar …

 • Bij oostenwind autogeraas van de A-zoveel, bij zuidenwind van de N-zoveel. Van vrome automobilisten?
 • Kijvende en krijsende buurtjes rechts. Van 23:00 tot 04:00 taxidiensten van buur pa. Katholieke halvegaren.
 • Op alle niet-schooluren de kinderen van andere buren in de tuin. Zelfs met Jimi Hendrix op z’n hardst plus ARBO-oorkappen over de oordopjes blijven ze hoorbaar: “Tante Bollie, tante Bollie, tante …!” En opvoeding in de open lucht: “Als je dat nog eens doet, vind ik je een klein meisje dat huilt”, roept pa tegen jengelde zoon. Niet vroom maar onnozel.
 • Van mei tot augustus brulkikkers bij de nieuwe rechter buur in hun nieuwe vijver. Zijn ze atheïst, new-age of misantroop? Zeker wel dierenvriend want de kikkers mogen blijven.
 • Tot 03:30 dreunt een oude trekker om water op de leliën des velds te spuiten. Dagen achter elkaar, ook op zaterdag en zondag. Is deze boer vroom en/of VVD?
 • Stoepjes, terrassen en soms ook stukken muur worden regelmatig gehoge­druk­gespoten. In de herfst is de bladblazer populairder. Een heilige herriedienst aan schoonheid.
 • Soms zijn er muggen om je uit de slaap te houden. Dat ze steken is tot daar aan toe maar dat gezoem! Wat zijn dieren eigenlijk voor partij? Hebben ze een religie?
 • Ook wel eens een vlo. Heerlijk, wat een genot. Stil dat die beesten zijn. Al waren het rascommunisten, God zij geloofd … ze zijn stil.

===

Vandaag de dag ben ik stukken beter af maar doe mij toch zo’n geluidenvreter.
Nieuwjaar 2007, half vier ‘s nachts. Het meeste nieuwjaarsgeknal is voorbij. Een mooi moment om te gaan slapen en dan komen de buurjongens thuis. Het lijkt alsof die lelie-trekker daar ìn dat huis staat: “Doenk doenk doenk!!!”. Ik weet beter: dit is gewoon … hedendaagse muziek.
Maart 2009. Nieuwe buren verbouwen hun huis helemaal. Nieuwe keuken, de badkamer wordt geheel verplaatst. Moet kunnen maar waar is de geluiden­vre­ter!?

2 Responses to “Geluid, een geleuter-blogje”

 1. Geluid verhuur Amsterdam Says:

  Wat een geweldig concept! Ik zou zeggen, vraag er patent op aan, huur een studentje van de TU delft in voor studiepunten en laat hem aan d slag gaan met dit idee. Wellicht dat het eerste jaar nog geen functioneel werkende geluidvreter wordt geboren, (maarja, we begonnen ooit met lege likjes verbonden door een touwtje eer we de hedendaagse mobiele telefoon hadden) maar de eerste stap is dan iig gezet 😉

 2. Frans Says:

  Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat eraan gewerkt wordt. En dan kan ‘het’ bij jullie in het mooie assortiment ;-).

  (Ter info: op jullie site komen de tweets niet in beeld. Het blijft hangen op ‘Loading tweets …’.)

Plaats een reactie