?

De Contactbrief

 

Dit is verhaal zeventien in een serie blogjes over de Weerenschool en Freinet. Het overzicht staat in De Weerenschool en Freinet I.

Een paar jaar ben ik mede-redacteur geweest van het blaadje van de Freinet­be­weging. Net als de beweging zelf heeft dat krantje allerlei gezichten gehad, qua uiterlijk, inhoud en kwaliteit.

Misschien heette het voor mijn Freinettijd ‘De Vernieuwing’. Ik ben die titel ergens tegen gekomen. Daarna werd het ‘De Contactbrief’ en vervolgens modern ‘Kontaktbrief’.

Een tijdlang werd de ‘Contact’ getypt, geknipt, geplakt en gedrukt op de burelen van de Stichting VREK (VRije Expressie Kinkerbuurt). Dat kon dankzij lid en VREK-medewerker Magda Schoots. Of ze ook redigeerde, weet ik niet meer. Ze zaten toen volgens mij op de hoek van de Pontanusstraat.
Maar ik vind een verhaaltje waarin ik schrijf dat ik op een zaterdag al om 07:30 op het station moest zijn om in Groningen de Contact te gaan maken. Klopt het dat ik een tijd lang van de ene naar de andere plek (school) ging om de krant te drukken?

In sommige jaren stelde het allemaal niet veel voor: een paar velletjes rommelig stencilwerk. Hieronder een paar voorkanten uit een bloeiperiode. Ze zien er mijns inziens mooi, inventief en creatief uit. En een computer kwam er niet aan te pas.

WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl22 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl21 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl18
WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl19 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl20 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl17

Klik op de afbeelding voor een grote weergave.

Behalve ‘dienstmededelingen’ deden Freinetleden verslag van hun bezigheden en ervaringen. Hieronder het mooiste verhaal dat ik ooit inleverde. Alle kans dat ik er een halve zomer­vakantie op gezwoegd heb.
Het stukje beschrijft de aanpak van een soort wereldoriëntatie, een overzicht van alle onderwerpen die door de kinderen werden ingebracht en 27 ‘verwerkingen’. Soms bleef het bij zo’n verwerking: onderwerp gesloten. Maar vaak leidde het tot een brevet en ander oefenwerk.

WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl24 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl25 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl26
WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl27 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl28 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl29
WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl30 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl31 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl32
WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl33 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl34 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl35
WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl36 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl37 WerkOnderwijsFreinetFreinetbewegingNl38

Klik op de afbeelding voor een grote weergave.

Naar het volgende stukje: Een achtergrond van ons onderwijs.

Plaats een reactie