?

Het Nederlands Danstheater

Het NDT zakt dit seizoen met stip van plaats 9 naar 7. Echt jammer en ik weet niet of het nog goed gaat komen. Deze programmering moet haast wel publiek wegjag­en. Er dreigt ‘vergane glorie’.
Ik vind zeker dat jong talent een kans mag en moet krijgen; ik sta open voor nieu­we dingen en stijlen. Maar beproefd, oud en degelijk is ook wat waard: Squares, Septet Extra en Stoolgame om maar wat te noemen. Zoals Het Zwanen­meer nog altijd wordt gedanst, zou ik ook Strangers weer eens willen zien, desnoods zonder life muziek. Het Van Manenfestival was wat dat betreft spekkie voor mijn bekkie.
Hieronder mijn post aan het NDT met betrekking tot drie recente voorstellingen.
===============================
L.s.,

In de loop van ruim dertig jaar heb ik veel voorstellingen van het NDT gezien. Hoe­veel precies valt moeilijk te zeggen; honderd, tweehonderd? Ik durfde ieder­een, zelfs ballet­haters, blind te ronselen voor een avondje uit. Het was altijd raak.

Vanavond ben ik toch geschrokken. Ik ben maar een simpele bezoeker en geen dansdes­kundige. ‘Shoot the moon’ was niet verkeerd. Maar waarom toch op één avond drie stukken met eenzelfde soort bewegingen? Allemaal van dat romme­li­ge, theatrale en spastische, dat moeilijke gedoe. De muziek deed pijn aan de oren (gisteren nog Slagerij Van Kampen, prima), over het licht in ‘Renature’ valt te twisten.

Dit seizoen ga ik nog drie keer. Ook naar ‘The Second Person’ van Crystal Pite. Ik hoop … mooi.

Via het programmaboekje vond ik een paar clipjes op YouTube. Zou het niet slim zijn om van alle balletten een minuut of drie openbaar te maken? Dat een be­zoe­ker zich een minimaal idee kan vormen van wat hij gaat zien.

Niks verkeerds over de inzet van de dansers, maar ik wil deze avond liefst zo snel mogelijk vergeten.

Met vriendelijke groeten,
===============================
L.s.,

Na een potje mopperen in mijn vorige bericht is het niet meer dan fair om ook goede dingen te melden. Tot mijn genoegen merkte ik dat van veel balletten nu impressies te zien zijn op de NDT-site. Dank!

Vanavond bezocht ik het NDT in Zwolle. ‘Petite Mort’ en ‘Visions Fugitives’ zijn misschien niet de topstukken van Kylian en Van Manen; ze zijn gewoon mooi! Ik hield mijn adem in voor ‘Underneath’ van Walerski. Dat schokkerige gedoe blijf ik minder vinden maar toch heeft het stuk me geboeid. Ook ‘schokken’ kan mooi zijn, blijkt. Mijn jeugdige gezel­schaps­dame was zelfs “onder de indruk”.

Het programmaboekje mocht er zijn. Iets minder dan de glossy’s van 1980 maar mooi genoeg. Het kan zijn dat ik eerdere boekjes gemist heb en alleen met een stenciltje naar huis ging. Maar m.i. zette Van Manen het NDT op de internationale kaart en niet Kylian pas in 1978 met Sinfonietta. Lichte geschiedvervalsing mis­schien?

In februari ga ik vol goede moed naar ‘The Second Person’.

Met vriendelijke groeten,
===============================
L.s.,

Februari, Almere: ‘The Second Person’ … Christal Pite heeft zich hiermee helemaal gerevan­cheerd. Dit ballet was de moeite waard. Alle prijzen en nominaties in haar c.v., waar ze ooit werkte en/of danste zullen me verder een zorg zijn.

Toch kom ik terug op mijn moppermail van 21-09 j.l. Ik schreef o.a.:
> Waarom toch op één avond drie stukken met eenzelfde soort
> bewegingen? Allemaal van dat rommelige, theatrale en spasti-
> sche, dat moeilijke gedoe. De muziek deed pijn aan de oren
> (gisteren nog Slagerij Van Kampen, prima), over het licht in
> ‘Renature’ valt te twisten.

Wie stelt nou zo’n programma samen? Volgens welke criteria? Ik zag vanavond:
– drie zwarte balletten (met wat wit e.a.)
– drie keer elektrieke muziek
– twee keer een harde belichting
– de eerste choreografie was weer (tot mijn schrik) schokkend; ik bedoel zoals
   hierboven: van dat moeilijke gedoe zonder inhoud.

Het NDT heeft zoveel meer in huis, toch?

Dat er van ‘Schemes of Things’ alleen maar werkfoto’s beschikbaar zijn voor het programma­­­boekje, is begrijpelijk. Het ontbreken van fatsoenlijke afbeeldingen bij ‘Enemy …’ vind ik zwak. J.J. Bos maakte veel treffende foto’s van jullie voorstel­ling­en maar deze keer komt er weinig over van de mooie dingen uit ‘The Second Person’.

Het zal vast zijn dat ik de enige ben die er zo over denkt. Wat vindt bijvoorbeeld de NDT-vriendengroep?

Met vriendelijke groeten,
===============================

Plaats een reactie