?

Woorden van Wilders IV

Naar aanleiding van de uitspraak in tweede Wildersproces (9 december 2016) en de reactie van Wilders daarop, wil ik ook wel weer eens een keer iets keutelen.

Wilders is als iemand die de weerman gaat bekogelen met modder, rotte eieren en stront omdat die man zo onbeschoft is om te vertellen dat het van­daag stevig regende.

Ach ja. Ik weet dat deze poging tot beeldspraak een beetje mank gaat maar hier­in neem ik een voorbeeld aan Wilders. Hij klets bergen klinkende kulkoek. En net zoals Wilders kromme uitspraken, roept mijn keutel een sterk beeld op.

Na het later op de avond terugzien van deze en gene uitspraak (zijn twits en di­verse clipjes) van de veroordeelde heer W. (strafbladje?) wil ik toch even kwijt dat ik vind dat hij compleet op hol slaat: hij scheldt en tiert, hij beledigt en schof­feert. Met zijn uitspraken hakt hij grote happen uit de rechtstaat die hij zegt te willen verde­di­gen. Hij tettert over een nep-parlement en nep-rechters. Met hem zouden ‘mil­joenen Nederlanders monddood worden gemaakt’. Wat een kluns, dwaas … lap­zwans, wat een minkukel, pleeborstel. Een schroefje – nee, vele bouten en moe­ren zitten los bij die man. Ik heb tegelij­ker­tijd gevoelens van ergernis bij en medelijden met zijn volgelingen.
Arjen Lubach gaf vanaf minuut zeven een geestige en rake analyse van de witte krullenbol in de Zondag met Lubach van 19 maart 2017. Leuk en soms ook een beetje flauw.

Volgelingen … Een gevalletje apart zijn hier de advocaten. Vele toppers in deze beroepsgroep vielen bij mij al van iedere verhoging. In het eerste Wilders-proces die zielige, mislukte figuur van dhr. Bram Moszkowicz. (Als de eerste aflevering van de tv-serie ‘De maatschap’ maar voor een kwart waarheidsgetrouw is, geeft dat enige verschoning.) En nu dus ook Knoops; geheel tegen mijn verwachtingen in. Tot zijn Wilders-pleidooien dacht ik dat hij integer en verstandig was. Ik heb me blijkbaar weer eens in een advocaat vergist. Vana­vond (09-12-2016) maakte de besnorde en met een spraak­je behepte heer Hiddema weer een mooi num­mer­tje. Hij ziet overal ‘blinde mol­len’ en hijzelf is klaarblij­ke­lijk toch echt een …
Een PS dd. 31-03-2018: Volgens Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops is de opmerking van Pechtold “Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.” volledig vergelijkbaar met de ‘minder Marokkanen-uitspraak’. Als Pechtold niet wordt vervolgd, is er sprake van rechtsongelijkheid, vindt Knoops. Ze kregen geen gelijk van Openbaar Ministerie.

Even verder reutelen en roddelen over de Nederlandse politiek. De 2K-verkie­zin­gen in maart 2017 … Wat gaan die brengen? Nieuwe par­tijt­jes sinds de vorige keer:

 • Het clubje Denk ‘leende’ twee zetels van de PvdA. Selçuk Öztürk, Farid Azarkan en Tunahan Kuzu willen vooral ‘verbinden’. Hat lijkt erop dat ze tot nu toe vooral het tegenovergestelde teweeg brachten. Boze tongen beweren dat ze op Facebook ‘trollen’ inschakelen om nepnieuws te verspreiden.
 • De hoge heren van het Oekraïne-referendum kwamen met:
  • Het Forum voor democratie van Thierry Baudet. Paul Cliteur doet mee en ze worden ‘bijgestaan’ door mr. Theo Hiddema. Ik verwacht heel veel intel­lectuele prietpraat.
  • Jan Roos haakt aan bij VoorNederland (VNL). Dat is het clubje van de voor­malig PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren. Herinnert u zich beoogd partijleider Bram Moszkowicz?
  • Jan Dijkgraaf komt met GeenPeil. Zijn ‘leuke’ idee is dat je als burger per stemming in de 2K mee kunt doen via een thuisstemkastje.

En verders:

 • ‘Advocaatje leef je nog’ Plasman begint de Partij voor de niet stemmers. Zijn idee: ga niet niet- of blanco stemmen maar stem op hem en zijn kompa­nen. Zijn enige verkiezingsbelofte: onze Kamerleden zullen nooit stemmen over welk voorstel dan ook. Mijn stem gaat hij niet krijgen maar dit plannetje is misschien toch niet geheel geschift.
 • Nieuwe Wegen van Jacques Monash. Geen idee wat hij wil.
 • Op 23 december 2016 startte Sylvana Simons toch ook maar een eigen partij: Artikel 1. Ze had op dat moment nog geen programma 😉 maar gaat voor ‘ge­lijk­waardigheid’. Gloria Wekker en Anja Meulenbelt zijn inmiddels geworven als lijstduwers. Wat een prachtig stel! Over mvr. Wekker heb ik in verband met ‘discriminatie’ al eens iets geschreven in mijn Turkijeverhaal. Pikant: Denk wil een schadevergoeding van €30.000 van Simons. Volgens Kuzu heeft Simons onder meer het relatie- en concurrentiebeding van een contract ge­schonden, evenals de geheimhoudings­ver­plichting.

Ik zal vast nog wel enkele malloten missen want er schenen 81 partijen en partij­tjes mee te willen doen. Slechts 28 cluppies lukte het om voldoende adhesie­be­tui­gin­gen te verzamelen of de waarborgsom te storten. Dat aantal past gelukkig op een standaard stembiljet ;-).

PS: Op vrijdag 11 januari deed ik de Kieswijzer … De uitslag in volgorde van opkomst: de Partij voor de Dieren met 78%, Artikel 1 scoorde 76%, volgt de SP met 73%. De volgende drie zijn GroenLinks (71%), de PvdA (66%) en Denk (ook 66%). Hekkensluiters zijn de VVD (24%), de PVV (22%), de SGP (17%) en tot slot de niet-stemmers met 7%.
De PvdD … Kan, mogelijk, maar wat mij betreft niet strategisch en ik ken de club niet goed genoeg. Now way Artikel 1 nadat Simons zich had aangesloten en vervolgens weer vervreemd heeft van Denk. Blijft dus de SP over, ondanks verschillen van inzicht op vooral de immateriële punten.

2 Responses to “Woorden van Wilders IV”

 1. Ellen Smal Says:

  Tja, ik kan wel met je meevoelen in dit politieke strijdgewoel. Ik heb weer eens een stemwijzer geraadpleegd en kwam bij de PvdA uit. Maar mijn hart ligt bij de SP omdat dat in mijn ogen nog echte socialisten zijn. En ik overweeg deze keer serieus om PvdDieren te stemmen; haar speerpunten zijn toch zaken die mij erg na aan het hart liggen. Misschien ook voor jou een idee om eens te kijken of je ‘de club’ beter kan leren kennen?

 2. Frans Says:

  Dag Ellen,
  Ik deed de Stemwijzer met als uitslag:
  1. PvdDieren
  2. Artikel 1
  3. SP
  Nummertje 2 was een verrassing, een schokje. Het wordt toch …

Plaats een reactie