?

De hoogte van De Zilverberg

Dit is verhaal nummer elf in een serie blogjes over de Weerenschool en Freinet. Het overzicht staat in De Weerenschool en Freinet I.

HuisAmsterdamZilverberg1984Amsterdam Noord, Buikslotermeer: een wijk met veel flats met drie woonlagen maar ook Bijlmer look-a-likes. Naast de school bijvoor­beeld staat studentenflat De Zil­ver­berg. Het is een bunker van tien verdiepingen. In alle groepen wordt wel eens de vraag opgeworpen hoe hoog dat gebouw nou is.

In de loop van de tijd zijn er ver­schil­lende methoden bedacht.
Meet één verdieping en vermenig­vul­dig dat met tien. Complicatie: de onderste verdieping wijkt af in hoogte.
Een lang touw naar beneden hangen … Dat moet een flink touw zijn en de huis­meester heeft er weinig zin in om zomaar kinderen op het dak te laten.
Of: kijk langs een liniaaltje naar de flat zodat je net de grond en de dakrand ziet. Dan klap je je liniaal plat. Op de grond kun je nu meten wat je in de hoogte zag.

De mooiste manier, dat vond ik tenminste, werd aangedragen door een meisje dat verder flink moeite had met rekenen. Ik bedenk me nu, anno 2014, dat ze het misschien had gehoord van haar oudere broer die ook op de Weerenschool zat.
Als volgt: neem een meetlat. Die is één meter. Hou je hoofd bij de grond en zorg dat de top van de stok precies uitkomt bij de dakrand van de flat. Dan meet je afstand tot de stok en de afstand tot de flat. Die twee afstanden moet je delen. De flat is zo hoog als het antwoord.
Een sterk staaltje van het gebruik van congruente driehoeken.

En hoe hoog was de flat …? Ik weet het werkelijk niet meer. Ik denk tussen de 25 en 30 meter.

In 2015 komt de foto van de Zilverberg voorbij op Facebook. Dat leidt tot de volgende sliert.
M.H.: Kunnen jullie je dit kreng nog herinneren? Het was een varkensstal daar­onder! We hebben zelfs een schoonmaakactie georganiseerd. Er kwamen wel 3 studenten opdraven.
M.V.: O ja wat een vieze boel was het dat altijd!
L.v.R.: Ach de Zilverberg studenten flat. De studenten leerden ons hoe het dus niet moest vuilnis: gewoon uit het raam gooien. En wij Weerenschool kindjes maar schoonmaken.
M.H.: Ja dat weet ik nog wel. Ook de flat op om een plattegrond van de school te maken.
N.T.: Dankzij de boekjes die mijn zusje en ik er vonden, kregen wij al vroeg voorlichting.
N.T.: Stinken daarbinnen …
M.H.: Ja, naar urine.
M.L.: Weet nog een keer dat er geschoten werd vanuit de flat.
R.R.: Ik heb er nog bijles wiskunde gekregen.
N.T: Ja was een soort roversnest, Sodom en Gomorra. Bertje de Haan kwam een keer overstuur naar school. Er was iemand gesprongen. Later kwamen er hekwerken voor de balkons.
N.T: Vond het een lugubere flat.
L.v.R.: Je vergis je N.T.: die vrouw die van derde verdieping sprong woonde niet in studenten flat maar de rode flat van drie hoog voor de school.
N.T.: Echt waar? In mijn beleving was het deze flat. Hij was er akelig genoeg voor en die hekken tegen het springen kwamen er echt …waarschijnlijk toch vaker gebeurd?
D.v.d.B.: Het was er ongelooflijk vies en inderdaad een rovershol…en ja , ook daaruit heeft iemand eens een sprong gewaagd … En meerdere malen is er ook brand geweest. Ik kan me nog herinneren dat de jongens van onze school een gebruikt condoom hadden gevonden … Hilarische taferelen …
N.T.: Ja Ronnie, Theo en Peter!
F.v.Z.: Ik heb deze foto ook gebruikt in een van mijn verhaaltjes over de Weerenschool: ‘De hoogte van de Zilverberg’ (http://www.fhvzelm.com/blog/?p=558).
Over dat springen: misschien ook van de Zilverberg maar in ieder geval heb ik dit bewaard: [tekst].
N.T.: Wat leuk dit!
N.T.: Het heeft echt indruk gemaakt
D.v.d.B.: Wat is dit leuk … Dat je dat al die jaren hebt bewaard …
F.v.Z: Jaja, dat waren nog eens tijden ;-).
Bij iedere verhuizing ben ik een paar uur kwijt als deze ouwe meuk tevoorschijn komt. Zowel bij in- als bij uit-pakken.
D.v.d.B.: Geweldig hahahaha …
L.v.R.: Ha zie je wel. Mijn geheugen laat mij niet in de steek. Ik had het toen zelf zien gebeuren. En volgens mij was dit mijn verhaal dat Meester Frans van Zelm posted.
D.v.d.B.: Nee, Laura … jou geheugen is prima in orde … Ik weet het ook nog maar gelukkig alleen van de verha-len op school …
N.T.: Hahaha bij mij heeft dan de aftakeling toegeslagen :-).
L.v.R.: N., houden jouw leerlingen van school je niet bij de tijd dan???? De mijne wel hoor! En mijn studenten hebben echt pech ik vergeet echt niks.In bezit van een prima geheugen.
N.T.: Denk dat ik de leerlingen bij de tijd hou ;-).
F.v.Z.: Dames, zo langzamerhand raken jullie ‘off topic’.
Nog even en we hebben hier te maken met een heuse Godwin.
Ben ik, als 80-jarige, nog even niet helemaal afgetakeld ;-).
N.T.: Ach, je kunt zelfs met 92 jaar een marathon uitlopen, laat maar schuiven!
F.v.Z.: Ik voeg deze ‘sliert’ (thread, jaja) toe aan mijn blogje over de Zilverberg. En dan naar bed.
R.P.: F.v.Z. Ik heb nog een paar jaar aan Cleyndertweg gewoond. Hoorde geloof ik bij hetzelfde studentenhuisvestingsproject.
F.v.Z.: Dag R.,
1) Wat krijgen we nou? Ben ik ‘in gesprek’ met mijn oud-leerlingen en dan lees jij mee ;-). Als Michal zich er mee gaat bemoeien, zijn de rapen helemaal gaar. Ik vergeef je je bijdrage van harte!
2) Cleyndertweg … Had ik daar niet een vriendinnetje? Leuk, lief, maar onhandig want Amsterdam Noord. Kleine Amsterdamse wereld. Misschien was die lieve dame ooit wel jouw docente …
3) Als opa in dit groepje wil ik er toch een punt aan draaien [punt]. En zo meteen dutten, toch?
R.P.: Dat krijg je als je vrienden alles mee kunnen lezen ;-(.
F.v.Z.: Vrienden en … vriendinnen.
Mijn ultieme paniekmoment: café De Eland. Binnen, aan de bar: lieve dame A. Buiten aan een tafeltje … lieve mevrouw B. En dan zie ik over de brug ook lieve C aankomen.
Ik ben overhaast gevlucht.

Naar het volgende stukje: De schoolreis regelen.

2 Responses to “De hoogte van De Zilverberg”

  1. Arno van der Breggen Says:

    Er staat mij bij dat we de hoogte van de Zilverberg gingen meten met een theodoliet. Dat zal rond 1975 geweest zijn toen ik in de vijfde klas zat.

  2. Frans van Zelm Says:

    Dag Arno,
    Dank voor je aanvulling.
    In 1975 werkte ik nog niet op de Weerenschool dus dit moois heb ik niet meegemaakt.

Plaats een reactie