?

Eén jaar online

Ik ben gewoon slecht in verjaardagen … De fictieve Sesamstraatprofessor van de Universiteit van Harderwijk (heeft echt bestaan), dhr. Gatje, brengt het treffend onder woorden: “Baby’s moeten verdaggen, peuters verweken (alhoewel dat niet leuk klinkt), kleuters gaan vermaan­den en tenslotte mogen tieners en ook twen­ners verjaren. Daarna schaf je die feesten gewoon af. Vraag je opa wat hij voor zijn verjaardag wil hebben en hij zegt: ‘Weet ik niet. Ik heb alles al.'” Daarom doe ik al jaren weinig aan mijn eigen verjaardag.

De eerste verjaardag van mijn website wil ik toch virtueel vieren. Dat jaar is namelijk zeker niet vanzelf gegaan. Het is jammer dat ik geen lokale kopie heb bewaard van de allereerste versie van de site, van oktober 2007. Dan zou het verschil pas duidelijk worden. Om enkele aanvullingen en vernieuwingen te noemen:
– andere foto’s en blog-lichtkrantteksten per maand
– de verbeterde voorbeeldbestanden
– een agenda / kalender
– blogs met aanhoudende stekeligheden.
Er blijft nog waanzinnig veel om te doen:
– de voorbeeldbestanden in UK
– de presentaties in Nl
– alle nieuwigheid van Office 2007
– nieuwe kennis en ervaring met Visio en SharePoint.
Ooit, hiernamaals, gaat dit allemaal goed komen. Prikkels en assistentie van derden zou helpen in dezen. Het basisidee van de website is niet veranderd en is dus nog even verkeerd als bij de start: een mengeling van zakelijk en privé.

Ik ben er zelf heftig druk mee geweest. Het is krek mirakels maar ik kom op ongeveer één uur per dag, gedurende dit hele jaar. Wat ik me hierbij afvraag is: hoeveel extra uurtjes heeft mijn webmaster, zoon Michal, er nog in geïnves­teerd? Zijn inspanningen worden hogelijk gewaardeerd en zijn met mate ‘vergoed’.
In de loop van dit jaar heb ik me een paar techniekjes eigen gemaakt: teksten aanpassen en UPloaden en wat met HTML-tags rommelen. Maar ik blijf sterk afhankelijk van de kunsten van Michal. Zie bijvoorbeeld het feestvuurwerk op de startpagina.

De grootste vraag blijft: waarom dit allemaal, deze inspanning, dit exhibitio­nis­me? Tsja. IJdelheid speelt zeker een rol. Maar het kan ook zijn dat u, bezoeker, wat aan de geboden inhoud heeft gehad. Dat het geheel soms een g(l/r)imlach heeft veroorzaakt. Alles ‘pro deo maar betalen mag’ was volgens broer Bert verkeerd. Hij kreeg gelijk: het PayPal-knopje werkt echt maar echt niemand (behalve diezelfde broer voor een test) heeft het gebruikt.
Het is me niet echt duidelijk hoe een en ander overkomt. Ik krijg weinig reacties op de site. Afgezien van de complimentjes, waarvoor ook nu nog mijn dank, was de leukste reactie een vraag waar de Nederlandse versie van de PowerPoint-presentaties nou waren. De persoon in kwestie had de tekst op de pagina dus niet goed gelezen. Ik reageerde beschaafd.
Toch is de site niet geheel onopgemerkt gebleven. Hier wat Google-statistiek:
– bij een Google-zoekactie op ‘zelm’ sta ik op de 149-ste plaats van 66.800 hits.
  Niet slecht.
– 1.320 bezoekers bekeken ruim 23.000 pagina’s.
  (Ik neem waarschijnlijk zelf de helft voor mijn rekening.)
– er waren bezoekers uit 24 landen:
  de top vijf: Nederland, België, de US, Canada en Spanje.
  maar ook, het verst weg, down under in Australië.
  echter geen China.
  wel ¾ van het noordelijk halfrond maar niet Finland en de voormalige
  USSR-satalieten.
– GoogleAds heeft ‘al’ $ 25,00 opgebracht. Ze betalen uit bij $ 50,00
  dus ik moet nog een jaar geduld hebben.

Momenteel gaat de meeste energie naar een nieuwe website: www.uit4all.nl. Zie ook de desbetreffende blog Uit4All.

Plaats een reactie