?

De hele dag tekenen

Dit is het vijfde in een serie verhalen over de Weerenschool en Freinet. Het overzicht staat in De Weerenschool en Freinet I.

Gedurende het schooljaar verwelkomen we een nieuwe leerling. Ze is al enkele keren te gast geweest maar nu, na een vakantietje, is het zover.

WerkOnderwijsFreinetWeerenschool23Ze komt naar me toe. “Frans, eh, mag ik tekenen invullen op mijn werkplan? De hele dag.” Blijkbaar vertrouwde ze toch niet helemaal op haar hulp.
Mijn antwoord: “Natuurlijk mag dat. Je begint met een schone lei. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de gezamenlijke bezigheden.” En dat snapt ze.

Een kind dat vlak bij mijn tafel zit, heeft meegeluisterd. Als ze naar haar plek terug is, komt hij naar me toe. “Ik zal haar wel in de gaten houden. Want de hele dag zomaar tekenen, dat houdt ze niet vol.”
En dat blijkt te kloppen. Hij en haar hulpje nemen haar op sleeptouw met andere bezigheden.

Tot mijn grote spijt is het toch geen succes geworden. Ze kon niet aarden in de groep of omgekeerd: de groep kon niet met haar uit de voeten. Jammer, jammer. Het laat maar zien dat het in zo’n Freinetklasje ook niet allemaal naar wens verloopt.

Naar het volgende stukje: Vrij zwemmen.

Plaats een reactie