?

De Weeren en Freinet III


WerkOnderwijsFreinetFreinet03
De eerste verhaaltjes over de Weerenschool en Freinet I plaatste ik begin maart 2014. We leven een kleine twee maanden verder dus tijd voor een blikje terug.

Bij aanvang had ik de nodige aarzelingen: hoe het op te schrijven; zàl ik het überhaupt doen?
Het was flink wat werk maar achteraf ben ik blij dat ik het gedaan heb. Het staat er mooi en ik vind het redelijk informatief.

Aan de andere kant: het bleek een tamelijk zinloos project. Ik hoopte toch op een paar inhou­delijke reacties (misschien wel tien 😉 ).
Na de nodige reclame via Facebook, LinkedIn en zelfs De Groene (ingezonden brief naar aanleiding van hun mooie dubbelnummer over onderwijs) kwam het niet verder dan één pittige discussie. Zelfs (oud-)Frei­netters of oud-Weerenscholers lieten zich niet uit de tent of in de pen / het toet­senbord lokken. Best jammer.

Ik weet niet of de enige reagerende persoon, een Vlaamse onderwijzeres, alle verhaaltjes gelezen heeft. Ook niet of ze ze ècht heeft gelezen of alleen even geklikt en gescrold heeft.
Het viel me in ieder geval zwaar tegen dat ze in haar laatste bijdrage op de proppen kwam met vragen en opmerkingen als: ‘… hoe de eindtermen voor een leerjaar te halen… ‘, ‘Jenaplan en De Vrije School hebben ook goede kanten’. En ze vertelt over een prachtproject dat ze voor haar klas in elkaar gezet heeft. Ik denk: als Freinetonderwijzer zet je geen projecten in elkaar; dat is aan de kinde­ren.

Ik denk dat de boodschap van mijn blogjes nauwelijks overgekomen is. Zie blogje De Weerenschool en Freinet I voor het begin van de serie.

Naschrift (31-10-2015):
En één dag na plaatsing van dit licht verdrietige verhaaltje begon het te lopen. Ik denk dat de eerste reactie kwam van oud-leerling Natascha op 23 mei op het blogje De Weerenschool. Daarna ging het hard dankzij de – in dit geval echt – sociale media.
Ik kreeg reacties van Natascha dus (en ook van haar vader die in ‘mijn’ sollicita­tie­commissie zat en die mijn oom Jan nog heeft gekend 🙂 ), Monique, Martine, de mij onbekende Rebecca (excuus), Elvira (wie was dat ook al weer?), Claudia en misschien vergeet ik nog wel iemand. Wat een dameskring! Maar de collega’s van toen zitten er dus helemaal niet bij. Echt jammer.
Gelukkig werd mijn vrees (dat ik van onder uit de zak zou krijgen) niet bewaar­heid. Kort samengevat: de Weerenschool liet heus wel steekjes vallen op cogni­tief gebied maar dat werd zeer ruimschoots gecompenseerd door de algehele insteek: ‘de leerling aan de macht’. In de vele reacties wordt dit gewaardeerd als ‘les voor het leven’.
Enkele details … Natascha memoreert het altijd viezige keukentje (waar een keer iets in de fik ging). Tsja: ik herinner me de eeuwige strijd tegen verrommeling van de school. En Monique komt met de doka in de berging die werd beheerd door Paul Keuning en haar vader.
Zie zelf de reacties op de site. En alle reaguurders: BEDANKT!

10 Responses to “De Weeren en Freinet III”

 1. Monique Tieman-Hoogstraten Says:

  Hoi meester Van Zelm,

  Door Natascha kwam ik op uw blog. Leuk om te lezen over de Weeren­school. Ikzelf heb goede herinneringen aan die tijd. Niets was te gek wat ontdekkingen betreft. De school uittekenen door vanaf de studen­tenflat de school te observeren, koken met rozen, het volgen van de treinkaping en het zelf sommen bedenken. Ik heb veel geleerd op school ben een kei in vergaderen en goed in alles van meerdere kanten bekijken. Jammer genoeg is mijn Nederlands er wel bij ingeschoten.
  In wiskunde ben ik wel ver gekomen.
  Wat ik mij vooral herinner van de lagereschooltijd is het eigen initiatief dat aangemoedigd werd. Ik ben heel creatief geworden mede daardoor.

  Groetjes Monique H

 2. Frans Says:

  Dag Monique (en ik ben gewoon Frans),

  Net vandaag voegde ik aan dit verhaaltje toe: ‘Zelfs (oud-)Freinetters of oud-Weerenscholers lieten zich niet uit de tent of in de pen / het toesenbord lokken. Best jammer.’. Dat wordt nu door jou en Natasha geloochenstraft.

  Eerder in de serie blogjes vroeg ik me af of het wel wijs is geweest, zoals we op de Weerenschool te werk gingen. Niet dat ik het anders had willen doen, maar toch.
  Het doet me deugd om te lezen dat jullie een fijne tijd hebben gehad op de Weerenschool.

  Ik ben benieuwd of er meer te vertellen valt!

 3. Martine Turkenburg Says:

  Beste Frans,

  Ik heb vanaf 1973 tot 1979 op de Weerenschool gezeten, maar heb zelf nooit les van je gehad.
  Wel mijn broer Steven Turkenburg; hij was die jongen die even een bal van het dak ging halen en vervolgens met zijn buik in de regenpijp bleef hangen.
  Met loeiende sirenes naar het Binnengastenhuis maar uiteindeljk viel de schade erg mee.
  Ik zal Steven ook over je blog vertellen en waarschijnlijk gaat zo de tam tam steeds verder.
  Ik heb overigens een hele leuke tijd op de Weerenschool gehad maar ik kom er steeds meer achter dat ik op bepaalde vlakken toch basiskennis mis. Zoals bv. zinsontleding, breuken enz. Voor mijn werk moet ik nu taaltoetsen doen op 3F niveau doen maar voor lezen ben ik al meerdere keren gezakt.
  Ondanks alles kijk ik wel terug op een hele leuke tijd.

  Vriendeljke groeten,

  Martine Hoekstra-Turkenburg

 4. Frans Says:

  Dag Martine,

  Dank voor je reactie.
  En ja: dat gevalletje regenpijp kan ik me zeker herinneren. Op ooit jeugd-EHBO had ik veel geoefend maar dit niet.
  Ik raad dan dat jij bij Mellie Blom in de klas zat. Vertel! Misschien ;-).
  Dat van die toetsen is natuurlijk niet fraai. Ik zal eens naar zo’n toets kijken (als dat tenminste kan).

  Mvg, Frans

 5. Martine Turkenburg Says:

  Hallo Frans,

  Ik heb bij Paul Keuning, meester Blom, meester Kortekaas en nog een juf waarvan ik de naam even kwijt ben in de klas gezeten.
  Toen ik op school zat was Mellie Blom zwanger van hun eerste zoon.
  De studentenflat is een paar jaar geleden afgebroken en daar staan nu seniorenflats. Het leuke is dat mijn moeder daar nu woont dus ik kijk zo vanaf haar balkon op de oude school, wat idd een sportschool nu is.

  groetjes Martine

 6. Frans Says:

  Dag Martine,

  Deze namen (en personen) zijn me bekend. Ik heb de lijst met ‘meessies en juffen’ misschien compleet in het verhaaltje ‘De Weerenschool …’ (Een tiental blogjes terug.) Zoek daar naar de ontbrekende naam.

  Na mijn en jouw tijd zijn er nog meer geweest, bv. juf Bergsma als ik het goed heb. Wie zal het zeggen!

  Die zoon werd Onno. Nog nooit uitgezocht of dat de Onno Blom is die boekrecensies doet bij ‘AVRO’s radio-show’ o.i.d. op zaterdag.

  En hoe zit het nou met die rottige toetsen?

  Mvg, Frans

 7. Monique Tieman-Hoogstraten Says:

  Hoi Frans,

  In de tweede klas van de middelbareschool kwam de juf Nederlands erachter dat ik dyslexie heb. Jammer dat dat er op de Weerenschool nooit uit is gekomen. Ik was erg goed in wiskunde maar mijn Nederlands was en is hopeloos. Ook denk ik dat ik door de manier van lesgeven er makkelijk tussendoor glipte. Ik was ook erg goed in smokkelen met stilwerk. Daar was weinig controle op. Gelukkig heb ik wel mijn HAVO kunnen halen, met veel bijscholing van het PPI.
  Maar de Weerenschool heeft me ook veel goeds gebracht. Ik ben erg zelfstandig en creatief geworden. Bij veel dingen die ik nu doe, komt nog kennis van toen terug. En ik (al zeg ik dat zelf) ben erg sociaal geworden. Ik kijk met erg veel plezier tertug op die tijd.

  Groetjes Monique

 8. Frans Says:

  Dag Monique,

  Allereerst: dank voor je reactie.
  Zo’n zinnetje krijg ik ook terug van Tempo Team e.a. als ik ze beschimp om hun vunzige radioreclame.
  Maar ik meen dit echt: dank je wel!

  Te zijner tijd komt er een Weerenschool en Freinet, deeltje IV: jullie opmerkingen gebundeld en dan mijn reactie.
  Nu al even:
  – Dyslexie ‘bestond’ toen nog niet.
  Het wàs er natuurlijk wel maar er was weinig aandacht voor.
  – Ik zag mijn falen best en tobde erover hoe dat te verbeteren.
  Lesgeven op de Weerenschool was een ultiem feest maar ook een veeleisende taak.
  Dat kinderen smokkelden met hun werk, dat zag ik soms heus wel.
  Maar hoe dat te verbeteren door ‘intrinsieke motovatie’ (jaja, grote woorden) en niet met het dreigende vingertje?

  Mvg, Frans

 9. Rebekka Says:

  Wat leuk iets te lezen over de Weerenschool!
  Ik heb er zelf ook op gezeten, 5e en 6e klas bij meneer Goofert Donkersloot in de klas.
  Werkplan, weekplan, klassen vergadering, brevetten, cijferkaarten, koffie zetten voor de meester en juffrouw Grotendorst, de muziekruimte, de drukpers en corresponderen met een school in Almelo… Het komt allemaal weer boven al is het heel lang geleden voor mij.
  1970 / 1971 moet het zijn geweest. Vaag herinner ik mij idd het Jenaplan /mammoet plan ……
  Erg grappig die voorgaande verhalen 🙂

 10. Frans Says:

  Dag Rebecca,

  1971 was in ieder geval voor mijn tijd zoals je hebt kunnen lezen. Het was een buitengewoon gebeuren.

  Dank voor je leuke reactie.

  Mvg, Frans

Plaats een reactie