?

Mijn Stand.nl

Beste redactie,

Tussen alle gegiechel, guitige blokjes prietpraat en andere onzin door … is er op Radio 1 Standpunt.nl.

Soms, eigenlijk ‘best wel’ regelmatig, krijg ik het spaans benauwd van wat ik voor­bij hoor komen. Het is natuurlijk nuttig om mijn mede-Nederlander op deze manier een beetje te leren kennen.
Maar jammer dat die zo ongeremd de gelegenheid krijgen om te ‘gassen’. Zelden wordt de bellers gevraagd waarop ze hun mening baseren. De ene keer is het erger dan de andere. Dat hangt misschien samen met de lumineuze formulering van het te stemmen standpunt. De winst van dit fenomenale programma: 51,3% van de 675 stemmers vindt niet dat koning Willem geen tok moet dragen als het niet re­gent. Jaja, dat wordt gebracht als de mening der Nederlanders.

Dit ongemakkelijke gevoel leidt tot de volgende, prikkelende stelling (waarschijn­lijk té scherp voor gebruik):
“Het aan het woord laten van de ‘gewone luisteraar’ leidt tot debilisering van het publieke debat.”
Aan u om de beste of leukste (het moet toch wel een beetje leuk) variant te kiezen:
– De asociale media zetten aan tot …
– Straatinterviews in het NOS Journaal …
– De werkwijze van de publieke omroep …
– Waardering van programma’s volgens kijk- en luistercijfers …
leidt tot
– … verwarring en onbegrip.
– … Middeleeuwse volksgerichten, met pek en veren.
– … verdeeldheid, soms zelf haat, onder de Nederlandse bevolking.
– … etc.
Nog afgezien van de vermoede uitwerking op de geestelijke volksgezondheid: dit zeepkis­ten­gebral geeft de inbellers het volkomen valse gevoel dat ze gehoord zullen worden; dat ze hierdoor invloed hebben op de ‘hoge heren plucheplakkers’. Ik denk dat hoogstens nog dom­me­re Nederlander-thalers oren hebben naar de gebezigde kletskoek.
Een stoute inschatting mijnerzijds: het luistercijfer van jullie programma zal zwaar­der wegen dan eventuele maatschappelijke schade.

Met dit mailtje bijt ik in mijn eigen staart: ik ‘gas’ en denk invloed te hebben. Niet dus. En voor een dom programma doe je natuurlijk geen suggesties ter verbetering.

Met vriendelijke groet, Frans van Zelm

PS: Dat spelletje ‘De nationale nieuwsquiz’ komt ook bij jullie vandaan, toch? ‘Nieuwsquiz’, okay. Maar waarom ‘nationaal’?
De Dodenherdenking, Koningsdag, de finale van het WK voetjebal zijn werkelijk nationale evenementen. Maar dat spelletje …
Toegegeven: de naam is trendy. Hij haakt in op het dubieuze nationalisme: Nederland eerst, uit de €uro en de Marokkanen eruit. Over een paar jaar gaat het quizje misschien de ‘Natio­naalsocialistische nieuwsquiz’ heten ;-(. Voor een omroep als WNL natuurlijk een aanbeve­ling. Voor de KRO-NCRV misschien bedenkelijk.

Plaats een reactie