?

Stevinstraat VIII: foto’s

De Simon Stevinstraat VIII: oude foto’s

Dit keer een ‘prentenblog’: veel foto’s.
In De Simon Stevinstraat I schreef ik over de bewoners in ‘mijn stukje’ van die straat.
In De Simon Stevinstraat II: huizen staat iets over de woningen op nummer 31-hs en 31-1.
Buitenspelen was een feest: lees deel III.
Deeltje IV ging over de feestelijke frustratie van het ‘boodschappen moeten doen’.
En dat ‘boodschappen doen’ leidde weer tot het saaie V: winkels.
In De Simon Stevinstraat VI komen opa en ‘de fabriek’ aan de orde.
Later schreef ik in VII: vervolg nogmaals over de buurt en de huizen. 
Alle andere huizen (Sarphati, Spaarndammer, …) komen later aan bod.

Het gaat niet echt hard maar toch … Af en toe komen er heel bijzondere foto’s los. Wat mij betreft mag het sneller maar ik ben echt blij met wat ik al kreeg.
Mijn grote hoop is dat meer mensen nog eens in oude fotoboeken of schoenen­do­zen duiken en de moeite nemen om een scan in te sturen. Hierbij mijn verlang­lijst­je:

 • op nummer 1, 2 en 3 staat de fabriek van opa op het binnenterrein van Ringdijk 10
 • dan het ‘landje’ in de hoek Senefelderstraat * James Wattstraat
  [Dat kwam goed in 2015 dankzij Jos Mol. Dank! Zie verderop in de blog.]
 • de lichtkrant boven het Rechthuis, in werkende toestand
 • etalages en oude interieurs van diverse winkels, bijvoorbeeld
  • Middenweg
   • De Gruyter (met die glimmende koffiemolens)
   • de Paasetalage van Van Doornik (met kuikentjes)
    [Verschenen plotseling op HGvO. Mooi!]
   • de grote zaal van de BIO
   • en vele andere
  • Ringdijkx
   • Quatfass
   • fietsenmaker Kramer
   • Koehof, leerbewerker
   • Le Minje, sigaren en boekjes
   • het manufacturenwinkeltje van de gezusters Van der Kuyl
   • en vele andere
  • Wakkerstraat
 • tot slot het tweepits oliekacheltje (Etna of Aga of …)

Het gaat er bij mij niet in dat werkelijk niemand daar, van deze objecten, een foto heeft.

De rijkste bron van nieuw materiaal is de website van Het Geheugen van Oost. Bakker Van Deudekom sr. (Jan) heeft tijdens zijn leven een enorme verzameling aangelegd van adver­ten­ties van winkeliers in Amsterdam Oost. Die zijn gedigita­li­seerd en worden nu stukje bij beetje gepubliceerd. Het is echt een mère à boire want bij iedere twijfel over ‘wie zat waar’ geven die advertenties 100% zeker­heid. Ga kijken: Het Geheugen van Oost.

Hieronder zes plaatjes, willekeurig.

Blog190HuisAsdSStevinstraat12a1958 Strego Plaatsman
Blog190HuisAsdSStevinstrMiddenweg57aINAVO1973 AmRo Bank J. Hopman & zonen

In de loop van de tijd heb ik lijntjes uitgelegd naar, contact gehad met en hulp gekregen van:

 • alle familie: de Van Zelmen en de Kettingen, werkelijk iedereen
 • buurtgenoten
  • Vera van der Hilst
  • Gerard Busselman die ‘ver voor mijn tijd’ in de Willem Beukelsstraat woonde
 • neringdoenden (de nazaten van …)
  • mvr. Moerbeek van Apotheek Snuif
  • de zoon en kleinzoon van kapper Leurs
  • jonge Jan van Deudekom
  • de kleinzoon van bakker Hoffman, nu werkzaam bij Spike (mode) op de hoek Middenweg-Wakkerstraat
  • dhr. Stammeshaus, familie van Sibbel en Miermans
  • mvr. A. Koehof, nicht van Koehof op de Ringdijk
 • divers
  • de secretaris van handboogschietvereniging Concordia
  • de archivaris van Scouting Amsterdam
  • mvr. Van Wageningen van www.winkelstories.nl. (Jaren terug mailde ik met haar man vanwege zijn site met voor de leek begrijpelijke informatie over statistiek.)
  • De Oud Amsterdammer
  • het inmiddels gesloten Kachelmuseum in Alkmaar
  • de Bioscoopbond
  • het EYE Film Instituut

AT5 gaf jammer genoeg in het geheel geen sjoege (slechte zaak).
Het lijkt er trouwens op dat door mijn gedram soms leuke contacten zijn ontstaan tussen onbekenden, oude kennissen en familieleden.

Hieronder de oogst.

Van dhr. M. Leurs, kleinzoon van Co Leurs kreeg ik drie foto’s uit 1959 van de kapperszaak, Wakkerstraat 9.
Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat09Leurs01 Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat09Leurs02
  Tegenover Leurs zat melkboer Schiet.
Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat09Leurs03 Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat10Melkzaak
Al in 1925 zat er in de Wakkerstraat op 13 een ‘slachterij’. Van G. Busselman kreeg ik een plaatje van melkboer Niesing, Wakkerstraat 47 uit ±1935.
Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat13Varkensslachterij1925 Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat47Niesing1935
De kleinzoon van bakker Hoffman (Wakkerstraat 16 en 18) maakte kopietjes van foto’s uit het familiealbum.
Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat16Hoffman04 Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat16Hoffman06
Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat16Hoffman08 Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat16Hoffman10
Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat16Hoffman09BeppieArieNelTommyWim Blog190HuisAsdSStevinstrWakkerstraat16Hoffman11
Vera van der Hilst betrapte de oude gevel van drogisterij Plaatsman (Middenweg 46). De archivaris van Scouting Amsterdam hielp me aan een paar foto’s van het troephuis van de Prinses Margrietgroep achter Van Vliet en Wielinga. Ik denk van zo 1960.
x x x

Het wordt tijd om zelf een duit in het zakje te doen. Dat viel nog tegen: welke foto’s zouden interessant kunnen zijn om op het web te plaatsen. Niet die mooie sfeerfoto van een bloem­scha­duw op de muur, sentimenteel de geliefde kat in de vensterbank. Maar wel een strak, herkenbaar beeld van een kamer, gewoon de straat vanuit het raam. Blijkbaar maakte ik zelden zulke plaatjes. Sommige foto’s heb ik al geplaatst in eerdere blogs.
Voorjaar 2014 worden vele woningen in de Simon Stevinstraat, Willem Beukels­straat, James Wattstraat en de Wakkerstraat gerenoveerd. Zo ook het huis waar ik jaren heb gewoond. Een buitenkansje dus dat ik naar hartenlust mocht foto­gra­feren in de Simon Stevinstraat 31‑1.

gang eerste verdieping gang tweede verdieping trap van een naar twee hoog
x x x
benedentrap benedentrap voordeur
x x x

Hieronder nog wat ‘oud spul’.

opa en oma Ketting, Simon Stevinstraat 31-hs, ± 1950 tuinen achter de Simon Stevinstraat 31, ± 1970 de Ringvaart, ± 1970
x x x
Idem voor de Simon Stevinstraat 31, ± 1959
x x

Simon Stevinstraat 31-hs. Huiskamer ± 1962.

  x

Tijdens mijn strooptocht door de wijk mocht ik ook foto’s maken op een boven­wo­ning in het tweede stuk van Simon Stevinstraat.

Tussen de voor- en achterkamer zit nog de originele schuifdeur.
x

 

  

Vanaf boven kan de voordeur worden geopend èn gesloten met een dranger.

x
x x
x x
In het renovatieplanboek van de wijk vond ik af­beel­dingen van een originele keuken en schouw: Willem Beukelsstraat 20. x x

In het voorjaar van 2015 ontving ik foto’s van Jos Mol en Theo Proeskie.

Middenweg30Proeskie196001 Middenweg30Proeskie196003 Middenweg30Proeskie196004
Middenweg30Proeskie196002 Middenweg30Proeskie196105

Lang gewacht, nooit gedacht … Stil gezwegen (mooi niet) en toch gekregen: het landje! Eindelijk. Applaus voor Jos Mol en zijn vader die de foto’s maakte.

Senefelderstraat04 Senefelderstraat06
Senefelderstraat07 Senefelderstraat05

En ineens waren ze er op Het Geheugen van Amsterdam: foto’s van de kuikentjes in de etalage van Van Doornik en ook van het interieur van de winkel (wellicht gemaakt door Opa Ketting). Aan de overkant van de straat is een Appie Heijn zichtbaar, op Middenweg nummer 11.

HuisAsdSStevinstrXMiddenweg10VanDoornik041932

HuisAsdSStevinstrXMiddenweg10VanDoornik02

HuisAsdSStevinstrXMiddenweg10VanDoornik03

Overig Amsterdam …

Kruispunt Frans van Mierisstraat * Van Baerlestraat, 1980. Keuken in de Sarphatistraat 185, ± 1955. De achterkant van de Plan­tage Middenlaan 27, toen de Hervormde Peda­go­gische Akademie, ± 1969.
x x x

Spaarndammerstraat 85-III achter; uitzicht op de gebouwen van de Suikerunie en de Technische Unie, ±1970. Dit stukje Amsterdam is geheel gerenoveerd.

x x
x x
x

Hierboven twee foto’s van de lagere school van mijn moeder aan de Nieuwe Herengracht, ± 1935. Ze sprak altijd vol lof over deze school. Jaren later stuitte ik op haar onder­wijzer Neuman als docent Engels op de HPA.

 

Links oma Van Zelm in het washuis in de Valckenierstraat, ± 1930.

Tot slot de tuinen achter de Van Ostadestraat 187, ± 1975.
x

12 Responses to “Stevinstraat VIII: foto’s”

 1. Jan Floris Says:

  Frans, inderdaad veel sentiment.

  Zijn er van de Hervormde Pedagogische Akademie meer foto’s, beschrijvingen, die verder gaan dan het boekje van Wim van der Horst?

  Jan Floris

 2. Frans Says:

  Dag Jan,

  Het sentiment druipt er vanaf. Maar toch ook leuk.
  Als ik nog wat tegenkom van de HPA, zal ik je tippen.
  Toentertijd had ik nog niet de slimheid om foto’s te verzamelen.

  Frans

 3. Henk Limburg Says:

  Dag Frans,

  Doordat ik zocht naar een bepaald type grafiek kwam ik op je site. Hoewel ik helaas niet vond wat ik zocht, kwam ik wel een groot aantal andere “leuke” dingen die inmiddels al tot het voorhistorische gerekend mogen worden tegen. Leuk om de foto’s te bekijken van HPA (HKS!?), maar ook de Spaarndammerstraat. Zal eens kijken of ik nog wat materiaal van de Plantage Middenlaan kan vinden en zal je dat dan sturen.

  Groet,

  Henk

 4. Mirjam de leon Says:

  Beste meneer van Zelm

  Bent u familie van een meneer van Zelm die heeft gewerkt bij makelaarskantoor de Leon in Amsterdam? Ik kwam bij toeval op deze blog terecht waar ik mooie foto’s zie. Als het antwoord op mijn vraag ja is….en er nog foto’s zouden zijn van het kantoor of mijn vader, hou ik me van harte aanbevolen.

  Vriendelijke groet

  Mirjam de Leon

 5. Frans Says:

  Dag Mirjam (en ik heet gewoon Frans),

  Klopt helemaal!
  En of het toeval is, weet ik niet maar ik heb vanmorgen een fotootje van ‘mijn pap op kantoor’ gestuurd naar Kika.

  Mail me en ik stuur het plaatje (lage kwaliteit, sorry) nog een keer.

  Frans

 6. Henk van Kessel Says:

  Ik ben zoon van Willem van Kessel schoenwinkel op de Middenweg 28 in Amsterdam-Watergraafsmeer van 1945-1998 daarvoor was het de Fa Wiegel van 1902-1945. Bijna 100 jaar een schoenwinkel geweest.

 7. Frans Says:

  Dag Henk,

  Leuk om een reactie te krijgen. Wij, de Van Zelmen en de Kettingen kwamen regelmatig in de winkel. En ‘opa’ Van Kessel ontmoette ik wel eens bij mijn Opa en Oma in de Simon Stevinstraat. Als die tenminste echt de oude(re) Van Kessel van de winkel was.
  Heb je misschien nog foto’s van een oud interieur? Ik ‘spaar’ ze. En … heel misschien van de kuikentjes-etalage van Van Doornik? Heel graag.
  Heb je deeltje V in de serie ook bekenen? Alle winkels van ‘toen’ in dat stukje Middenweg (voor zover ik heb kunnen achterhalen).

  Mvg, Frans

 8. Henk van Kessel Says:

  Beste Frans,
  Ik zal mijn best doen om wat boven water te krijgen. Mijn oudere broer Wim (overleden in 1998) heeft in zijn albums beslist wel foto’s van het röntgen apparaat dat wij in onze winkels Middenweg 28 en Beukenplein 1 hadden staan. En wie weet komt er nog wel wat leuks bovenwater. Het geheugen van Oost volg ik wel,als geboren en getogen Watergraafsmeerder
  geboren op de Archimedesweg 39. De namen van Zelmen en Kettingen komen mij wel bekend voor. Ik doe mijn best, jehoort van mij. Henk van Kessel

 9. Jack Leurs Says:

  Dank voor extra informatie. Mijn zoon (M) Marcel heeft inderdaad als kleinzoon van Welly en Co Leurs (mijn ouders, zijnde de kapper in de Wakkerstraat op Nr. 9) wat foto’s van de zaak van mijn ouders doorgestuurd. Mijn opa en oma Schiet hadden inderdaad een melkwinkel aan de overzijde in deze Wakkerstraat op Nr. 10. Daar is mijn moeder Welment (roepnaam Zus, Wel, Wil of welly) geboren (22-2-1919) geboren en getogen. Op Nr.13 in de Wakkerstraat inderdaad toen ook al een “Vleeschhouderij”. Op de getoonde foto zit een meisje met strikken in het haar. Dat is mijn moeder die dan niet ouder zal zijn dan ca 6 á 7 jaar, dus klopt de vermelding ca 1925 ook.
  Resumerend : Nr. 9 mijn ouders met kapperzaak, Nr 10 aan de overzijde mijn opa en oma Schiet met hun melkwinkel, naast onze winkel/woning op Nr. 7 de groente en fruitwinkel en daarnaast op Nr. 5 de rijwiel-reparatie en stalling van de familie Kraan.
  Naast mijn opa en oma Schiet drogisterij Roche Brune, een poelier, winkel in sanitair, drukkerij van der Linden, Proeskie en/of naar de andere zijde een schilderswinkel, een stomerij en bakker van der Linden etc etc.
  Herinnering : voetballen op het kleine pleintje voor en/of tegen de blinde muur van de kerk op/aan de kruizing Wakkerstraat/Simon Stevinstraat, en dan weggestuurd worden door bewoners uit de Wakkerstraat die op 3 hoog woonden. Etc etc.

  Succes met uw verdere actie(s).

  Jack Leurs (1946), zoon van de kapper op Nr. 9

 10. Frans Says:

  Dag Jack,
  Dank voor je reactie. Ik hoop binnenkort nog een paar fraaie platen te ontvangen. Echt nieuwe beelden!
  Ik houd een ieder op de hoogte.

 11. Hans Boer Says:

  Prachtige site! Maar jammer dat de foto’s niet vergroot kunnen worden weergegeven.

 12. Frans Says:

  Dag Hans,
  Hans Boer …?
  Niettemin dank voor het compliment. En dat van die foto’s: waar maar je kunt niet alles hebben ;-).

Plaats een reactie