?

Verkiezingen 2012 IV

Het fascisme heeft vele gezichten. Oei, het ‘f’-woord. Het ‘f’ was zó erg en zó dom dat het dáárom dús niet meer bestaat. Kom toch: ieder Europees land heeft sinds 1900 in elk decen­nium heeft zijn eigen smaakje ‘f’ gehad. Je herkent ‘f’ aan een aantal verschijnselen, onder andere:
– het vindt zijn basis in de leeghoofdige, aculturele ‘massamens’
– die massamens volgt de grote leider
– het speelt op angst- en haatgevoelens
Als het in een land slecht gaat, leidt ‘f’ vaak tot geweld, zoals nu in Griekenland met de Gouden Dageraad-partij.

In dit ‘f’-licht allereerst een verwijt, niet aan de lijsttrekkers maar aan de media. Want niet alleen politieke partijen kunnen lijden aan ‘f’-trekjes. Ook de media hebben er last van. Die spelen braaf hun rol (in het Nederlands kapitalistische stelsel) en doen aan niets anders dan aan heftige mannetjesmakerij. Hè? Wat ik bedoel: in een gezond land wordt de politiek bepaald door partijen, door groepen van vele mensen. Niet door die eenling-lijsttrekker.
In 2015 verwacht ik opnieuw verkiezingen. Beste NOS, RTL, VPRO, SBS (doen jullie aan politiek?), VARA, NCRV, KRO … Begin alvast op 13 september na te denken over hoe t.z.t. ‘de burger’ op een goede, zinvolle manier te informeren over wat ze van de diverse politieke partijen kunnen verwachten. Doe het anders dan de afgelopen weken en in voorgaande gevallen: dat iedere omroep alles effe hapsnap de revue laat passeren in rellerige, niet-te-volgen hanenge­vech­­ten. Niet de mannetjes en de vrouwtjes in de etalage zetten, maar de ideeën analyseren.

Tot mijn grote verbazing speelt Rutte, momenteel demissionair premier, heftig op de ‘f’-angstkaart. Ik had dit van een historicus echt niet verwacht. “De PvdA is een gevaar voor Nederland. Socialisten breken welvaart af. Socialisten …” Nou ja, zie Verkiezingen 2012 I. Je kunt het vergoelijken, afdoen als campagnestrate­gie, maar het is een regelrecht ‘f’-trucje. Rutte in het voetspoor van ‘f’-collega Wilders.

De oogst van zaterdag 09-09-2012.
Roemer zit aan bij Een Vandaag.
Voor de zoveelste keer geeft Roemer er blijk van dat hij geen debater is. Na de openings­vraag gaat hij mopperen op Samsom die niet duidelijk voor links kiest. Terecht een mopper. Maar veel erger is dat hij vergeet om ‘f’-angstrakker Rutte aan te pakken.
Terloops wordt gesteld dat hij, Roemer, mogelijk te vroeg heeft gepiekt. Pardon? Roemer verzette geen campagnestap voor het RTL4-debat. (Dit werd door het gezamenlijke jour­naille aanvankelijk als geniaal gezien. Achteraf vinden ze het dé verklaring waarom Samsom, die alle zaaltjes afliep, het zoveel beter doet.)
Verder zou het een inschattingsfout van hèm geweest te zijn om zich te richten op de twee­strijd Roemer-Rutte. Pardon? Ik heb hem dat zelf nooit horen zeggen. Het zijn waanbeelden van de media die vervolgens in de schoenen van een lijsttrekker worden geschoven.
Buma verwijt Roemer (opnieuw) dat hij de lastenverzwaring van het eigen risico bij de midden­­inkomens legt door dat risico inkomensafhankelijk te maken. Het kantelpunt komt bij 80 à 90.000 euro te liggen. NB: het kantelpunt! Dus bij 80 ruggen een tientje, bij 100 al 50 en bij 250.000 zelfs 500. Roemer vergeet dit uit te leggen aan domme Buma. Buma maakt zich zorgen over ‘een gewone politie­agent en onderwijzeres’ die hieronder gaan lijden als samen 80.000-verdieners. Ja, dat verdienen ze maar alleen bij beiden een volle baan! Als dat geen sleutel­kinderen kweekt! Roemer mist dit schot voor het open doel van Buma. Buma van het CDA met het gezin als hoeksteen van de samenleving.
– En Rutte bij Pauw en Witteman
Rutte: “De hypotheekrenteaftrek moet voor bestaande gevallen blijven want de burger moet kunnen rekenen op een betrouwbare overheid. De regels mogen tijdens het spel niet veran­deren.”
Met deze vuistregel kom je dus vanzelfsprekend bij een plotselinge langstudeer­boete, bij het afschaffen van de rugzakjes, bij jojo-en met de ouderbijdrage in de kinderopvang, bij het verlagen / bekorten van de WW-uitkering voor lopende gevallen, het verlagen van de huur­subsidie, …
Theo Maassen geeft Rutte van-onder-uit-de-zak.

Op zondag schiet Sven Kockhalsmann weer eens in de standaard journalisten­stuip. Nadat een gast voorzichtig wijst op de evidente rol die media spelen in een campagne kockhalst hij: “Oh, wij hebben het zeker gedaan.” Vrij naar ‘It’s the economy, stupid.‘ zeg ik tegen gepeilde politici: “Het komt door het journaille, suffie.”

Plaats een reactie