?

De Sportzomer op 1 II

Ik ben verlost, ik ben er vanaf; van mijn verslaving aan Radio 1. HALLELUJA!!! Loof den heer.

Ja, ik geef toe dat ik zwaar verslaafd was. Maar wat wil je; na opgegroeid te zijn met In de Rode Haan (met beursberichten van ene Koos), VPRO-vrijdag, De Och­tenden, Welingelichte kringen, Marathoninterviews en meer. Dat zit dan diep in je gestel.

Sinds een jaar of vijf werd het van kwaad tot erger. Villa-VPRO staat voor pulp (einde lid­maat­schap), warhoofd Prem werd binnengehaald als held, Sven Kock­halsmann (is nu gelukkig even op vakantie, vermoed ik), Dinky-Toy-geile-dikke Bas, steeds meer reclamegillers, kwebbeltje Vroomans, gansje Mieke van der Dinges. Het is niet fraai om zo te spugen op mensen maar ze vragen erom.
De Sportzomer op 1 luidde in 2012 een nieuw tijdperk in. Ik gaf commentaar op dit diepte­punt in De Sportzomer op 1 I. Zoals van deze ‘klantvriendelijke’ orga­ni­satie te verwach­ten valt, kreeg ik een beschamend, standaard flutverhaaltje retour.

Ik heb er nog dagen, weken zelfs, last van gehad. Dat ik het toch weer probeer­de: dat ik in de auto, bij het ontbijt, ‘s avonds of op de computer naar Radio 1 ging. En steevast was het akelig, ellendig; een kwelling.
Na 24:00 keert toch het tij, heb ik gemerkt. Dan vallen er interessante mensen te beluisteren. Zo blijkt een VVD-er niet per definitie dom, vulgair of graaier. Goed om te weten.
Uitzondering weer hierop zijn ‘De Jannen’. Zij tarten werkelijk iedere beschrij­ving. Dat is me dan ook nog niet gelukt; het is te erg voor woorden. Zou er iets heftig misgegaan zijn in hun jeugd? Probeer je eens voor te stellen wat het bete­kent om met zo’n man te moeten samenleven. Als ze zich willen voordoen als grappenmaker (soort radiocabaretier), dan mislukken deze Jannen totaal. Een maaltje slachtafval smaakt waarschijnlijk beter. Ze schrijven zeer zeker geschie­denis: over tig jaar worden zij uitgekozen als illustratie van hoe ‘de Nederlander’ anno 2012 was gedegenereerd tot een soort hitsige, kwakende aap. Overigens niks ten nadele van kikkers, noch van chimpen, oerangs of bavianen.

Maar sinds de laatste week dus … Ik ben verlost, merkte ik. Ik heb niet meer die foute neiging. Ik ben vrij!
Meteen naar … BNR (ook niet alles) of Radio 5 of wat dan ook. Desnoods zo’n ouderwetse CD-tje in de drive.
Die CD moet wel want sinds Viertakt vroeg van Hans Haffmans door de KRO vervangen is door kletskoek (weer die Vroomans nadat we Van Trigt hadden weggepest) kan Radio IV ‘s ochtends in de auto ook al niet meer.

Alles beter dan Radio 1.
Wordt het niet eens tijd dat de elite een zwaarder stempel gaat drukken op wat er zich afspeelt in de publieke ruimte?

Plaats een reactie