?

De Sportzomer op 1 I

Aan de redactie van Radio 1:

De ‘publieke zaak’ gaat me aan het hart en daardoor ook die van de publieke omroep. Ik weet, ik heb ervaren, dat reageren op overduidelijke prut helemaal geen enkele zin heeft. Er spelen vanzelfsprekend grotere krachten dan de me­ning van één luisteraar. Maar soms wordt het me al te gortig en dan doe ik, tegen beter weten in, weer mijn best op een duit in het zakje. Want …
Steeds vaker wijk ik uit naar andere zenders. BNR blijkt zo erg of dom of plat nog niet. De laatste tijd is BNR zelfs beter te pruimen dan Radio 1. ‘Radio uit’ kan natuurlijk ook maar toch blijf ik latent nieuwsgierig naar echte informatie over wat er zich in de wereld afspeelt.

Met de Sportzomer hebben jullie op Radio 1 een nieuw dieptepunt bereikt. Meer ordinaire, vulgaire, rottige muziek dan normaal. Nog meer akoestische stuipe­rij­tjes (jingles) dan anders. En natuurlijk een enorm overdadige overmaat aan sportieve prietpraat.
Daar frivool doorheen geflanst de ernstiger zaken. De (meestal matig tot slecht) bevraagde minister over ‘euthanasie op stoute schoolkinderen’ moet, einde in­terview, toch ook nog even raden in welke minuut ene Waterreus wel of niet zal scoren. En bevreesd voor jullie toorn, doet de beste vrouw of man een poging. Ik vind dat de journalis­tieke minkukelarij ten top.
Zo gaat het dus de hele week door op Radio 1, het vlaggenschip van de publieke radio.

Dan wordt het een keer zaterdag, het wordt 10:40. Aangekondigd worden ‘De hoogtepunten van Radio 1 van de afgelopen week’. Dat moet toch echt wel belangwekkend zijn. Hieronder een bloemlezing uit de door jullie, Radio 1, zelfgekozen hoogtepunten:

 • een over plas (urine) giechelende presentatrice
 • de mogelijke onvoldoende van de zoon van Tom Elias
 • een zielige Pool
 • een te dikke Bas van Werven
 • een echt-wel-heus-wel-echt boze voetjebalverslaggever
 • grapjes van Luuk.

Wie kiest dit uit, in vredesnaam, deze hoogtepunten? Als dit de hóógtepunten waren, wat moet je dan van de rest denken? Het enige dat mijns inziens de absolute ondermaat ontstijgt, zijn de grappen van Luuk Ikink.
Alle stukkies worden door een guitige dame van o zo geestige commentaartjes voorzien. Zielig voor haar, voor dit kneusje, maar ze heeft het gewoon niet. Tussen de hoogtepunten door steeds zieke muziekjes en jingles. Madammeke kondigt nu een ‘schokkende mede­deling’ aan. ‘Jezus Mina!’, denk ik, ‘Nou komt het. Nu opletten! Hier komt het absolute hoogte­punt van journalistiek kunnen; Radio 1 op zijn best.’
= ELLEN TEN DAMME HEEFT ARJEN ROBBEN NOG OP SCHOOT GEHAD, ALS BABY DAN. =
Ik ben sprakeloos. Zou dit itempje ‘hoogtepunten’ dan bedoeld zijn als ‘humor’, vraag ik me ineens af. Is misschien dat hele Sportzomergedoe … humor? Dat ik alles verkeerd begrijp, misschien? Maar zoveel grappenmakerij staat de Media­wet niet toe.
Die Mediawet zou moeten verbieden dat iedere idioot mag inbellen met een meninkje over ‘het laatste buitenspel doelpunt’, de €urocrisis, de luie Griek en een schoppende agente. Gevolgd door de twijfelachtige conclusie dat 83% voor de stelling is. En bij meer dan vijf wezenloze clips, herhalinkjes, sound bites en andere rotzooi volgt ontslag van àlle betrokkenen.

Ik weet het heus wel, ik begrijp het best: luistercijfers en reclame-inkomsten, zendercoör­dinatoren, ‘formats’. Het is jullie wettelijke taak om het grote, domme publiek vooral dom te houden. Dat is het mediakeurslijf waar niet aan te ont­ko­men valt.
Maar heeft er nou niemand die bij de publieken werkt nog een greintje zelf­res­pect, morali­teit of zelfstandig denkvermogen? Is er nou niemand die weigert, steigert en daarover ook uit de school durft te klappen? Zijn jullie allemaal makke schapen? Zo’n Tom van ‘t Hek waartegen het publiek mag klagen als bliksemafleider. Gaat u schamen, beste heer Tom, dat u zich hiervoor laat gebruiken. Leuk dat u weer mee mag doen, weer een leuk zakcentje verdiend, leuk om per dag tien keer aangekondigd te worden met absolute niksigheid. En zelfs als hij geen onzin uitkraamt, die Hek, dan krast zijn stem gewoon al over je smaak­gevoel. Die stem …, daar moet een NOS-presentator toch een door de baas betaalde spraak­therapie voor kunnen krijgen.

Het Nederlands voetbalelftal ging af als een gieter. De Hollandse wielrenners vielen van hun fiets, werden ziek of anderszins. Volgen nog onze struikelende en duikelende Olympiërs. Sneu voor hen maar het zal me een zorg zijn. Heel jam­mer van alle ingekochte Oranjewaar. Erger: Nederland valt de laatste jaren op zoveel meer onderwerpen door de mand. Zo blijkt de publieke omroep dus stin­kende rotte vis.
Mijn lidmaatschap op de VPRO heb ik wegens wanprestatie op de radio (met name Villa VPRO) al opgezegd. Bij de NOS kan ik mijn lidmaatschap jammer genoeg niet opzeggen. Misschien ga ik ooit stemmen op een politieke partij die de publieke omroep gewoon geheel afschaft. Er gaat weinig aan verloren, mogelijk wordt er veel gewonnen.

Ik verwacht niet dat er een reactie komt. Anderen zullen op een verstandiger en overtuigen­der wijze bezwaar hebben gemaakt tegen de manier waarop u de ether verziekt. Maar een eventueel weerwoord zal ik toevoegen aan mijn blog.
Blijven twee complimenten. Allereerst: dat alles bij jullie werkt. Blijkbaar doen velen hun stinkende best op dit meurende resultaat. Al die internationale verbin­din­gen, alle domme quotes die klaar staan, de tig lawaaierijen, de briljante brug­getjes. En ten tweede: de snelheid waarmee ik de gebrachte onzin kon her­be­luisteren op Uitzending gemist. Dat is werkelijk digitaal moderne klasse. Ik moest die hoogtepunten namelijk een tweede keer beluisteren om te geloven dat ik het goed hoorde.

Tot mijn spijt echt niet Hoogachtend,

Frans van Zelm

———————————–

Er kwam zowaar een reactie …

Geachte luisteraar,

U heeft gereageerd op de programmering van Radio 1. De publieke nieuws- en sportzender presenteert vanaf 8 juni de Radio 1 Sportzomer. Aanleiding voor deze aanpassing is de grote sportevenementen die deze zomer spelen en deze negen weken hoort u tussen 10.00 ’s morgens en 11.00 uur ’s avonds een mix van het nieuws en de achtergronden en sport. De andere uren hoort u de gebrui­kelijke programmering.

Met de Sportzomer willen de presentatoren op Radio 1 zowel de sportliefhebber als de luisteraar die minder met sport heeft, aantrekkelijke radio bieden. U hoort veel nieuws over het Europees kampioenschap voetbal, de Tour de France, Wimbledon en de Olympische Spelen, maar ook alles rond nieuws en actualiteit, verslag van culturele evenementen en columns. Ook hoort u wat meer muziek dan u van Radio 1 gewend bent.

Radio is bij uitstek een medium waarbij de luisteraar trouw is aan een geliefd programma en het kan zijn dat u moet wennen aan een nieuw geluid. Dat kost meestal wat tijd. We gaan er wel van uit dat we u met de Radio 1 Sportzomer een fijn programma gaan bieden. Na de laatste dag van de Olympische Spelen, hoort u overigens de vertrouwde programmering terug.

Met vriendelijke groet,
Redactie Radio 1 Sportzomer

Deze domheid vraagt weer om een reactie ;-).

Beste redactie,

Heel vriendelijk van u om te reageren (op zondag), zeker omdat mijn verhaaltje juist niet vriendelijk was.

De inhoud van de reactie is, zoals ik had verwacht, teleurstellend.

Wat er in de eerste en tweede alinea staat, ja: dat had ik echt al wel gemerkt en begrepen ;-). Ik denk dat het moet zijn: ‘Aanleiding voor deze aanpassing ZIJN de grote sportevene­men­ten …’ in plaats van ‘… is …’.

Maar de inhoud van de derde alinea. “… wennen aan een nieuw geluid. Dat kost meestal wat tijd. …” Geeft die reactie blijk van minachting, is het gewoon bot- of dommigheid?
Er zijn dingen waar ik niet aan wil of kan wennen, bijvoorbeeld niet aan ‘zinloos geweld’ of ‘geluidsoverlast’. Mijns inziens is de Sportzomer echt niet een fijn programma. Ik vind het tergend irritant en daarom zoek ik steeds vaker alter­na­tieven.

Het moet toch mogelijk zijn om die mix van sport (wat mij betreft liever niet maar ieder wat wils), serieuze informatie en muziek in elkaar te draaien op een smakelijker manier.

Mvg, Frans

4 Responses to “De Sportzomer op 1 I”

 1. Pake N. Onnekeer Says:

  “Ik moest die hoogtepunten namelijk een tweede keer beluisteren om te geloven dat ik het goed hoorde.”

  Hahaha.

  Humor is een machtig wapen. 🙂

 2. Anne Reepokken Says:

  Volgens mij heeft Radio 1 je gewoon een generieke programmabeschrijving toegestuurd. Als ultieme poging om je over te halen. 🙂

 3. Frans Says:

  @ Koreanen Pek En,

  Behalve de generieke reactie stuurde iemand van R1 mijn gezeur misschien door naar de baas/manager/impressario van Van ‘t Hek. De man reageerde verbaasd: “Ik kom / was nooit op R1.” Nu is het wachten op een grappige reactie van die o, zo grappige VtH.

  Minder grappig, en daar gaat het om: R1 Sportzomer maakt meer kapot dan je lief is.
  Met zo’n ‘generieke reactie’ toont R1 maar weer eens hun volkomen minachting voor de reagerende luisteraar. Bijna erger dan klanten­kuffelaars (Tele2*ING)^2. Toch?
  Drank en drugs, luchtvervuiling maken vele slachtoffers. R1 doet aan smerige ethervervuiling. Wee het Nederlandse volk.

  Mvg, Frans

 4. Peter Says:

  Beste Frans,

  Ik ben zelf ook verbijsterd over het aanbod op de radio. Voornamelijk ook radio 1, omdat je daar i.i.g. wat niveau mag verwachten. Ik stem er eigenlijk nagenoeg nooit meer op af en als ik het wel weer eens doe, denk ik, ‘hoe is het toch mogelijk’. Zoveel moois en interessants in de wereld, en dan komen ze hiermee.
  M.a.w. je gaf mijn gevoel goed weer, met je scherpe pen, en heb ook nog een paar keer hard moeten lachen.

  Keep up the good work.
  Peter

Plaats een reactie