?

Stevinstraat I: bewoners

De Simon Stevinstraat I: de bewoners

AdressenSimonHoe zat het nou precies in en rond de Simon Stevinstraat 31, zo tussen 1960 en 1970? Een super-sentimentele vraag van een ouwe zeur. Aan de andere kant: de herinneringen weg laten glippen is ook zo niks. Over een jaar of vijf zal ik deze verhalen mis­schien niet meer kunnen schrijven. Ziek, gesneu­veld of minder dra­ma­tisch: tegen die tijd zitten we in Ne­der­­land zonder stroom, internet of €urocentjes. Dan ben ik de hele dag druk met boon­tjes verbouwen of stenen sjouwen. Dit retro-gedoe is dus wel een luxe.
Veel kon ik me zelf nog wel voor de geest halen. Voor wat ik kwijt was, gebruikte ik Inter­net in het algemeen en het Geheugen van Oost en het Stads­archief Amsterdam in het bijzonder. Ik herlas de mooie familieverhalen van mijn moeder en ik sprak en/of mailde met broer Bert, zus Martha, tantes Ellie en Erie en oude buurtgenoten mvr. E. Jansen en dhr. T. Quatfass. De twee laatste wonen nog steeds op hun oude stek. [In 2014 is mvr. Jansen overle­den.] Sommigen hielpen met reacties, waarvoor mijn dank. Dank ook aan Vera van der Hilst, ooit overbuur, voor haar correcties en aanvullingen.
Later nog reageerden totaal onbekenden; echt leuk!
Heel storend was dat er bijster weinig te vinden is over opa Henri Ketting, meubelmaker en binnenhuisarchitect. Niks van of over zijn fantastische maaksels en ‘de fabriek’, zijn werkplek aan de Ringdijk. Geen enkele foto te vinden, echt jammer.

Hieronder, in De Simon Stevinstraat I, mijn herinneringen aan de bewoners.
In De Simon Stevinstraat II: huizen iets over de woningen op nummer 31, beneden en boven.
Buitenspelen in de Simon Stevinstraat was een feest: lees deel III.
Deeltje IV gaat over de fantastische frustratie van het ‘boodschappen doen’.
En dat ‘boodschappen doen’ leidde weer tot een suffige opsomming van alle bedrijvigheid in V: winkels.
In De Simon Stevinstraat VI komen opa en ‘de fabriek’ aan de orde.
Later schreef ik in VII: vervolg nogmaals over de buurt en de huizen.
De (beperkte) oogst aan plaatjes is te vinden in VIII: foto’s.
Alle andere huizen (Sarphati, Spaarndammer, …) komen later aan bod.
De stukjes zijn een mengeling geworden van ‘leuke buurtpraat’ en ‘licht privé’. Ik hoop dat de mix enigszins verteerbaar is.

Dit verhaal (en de andere delen) staat, in diverse mootjes gehakt want max. 400 woorden, ook op de site van het Geheugen van Oost. Misschien dat dat nog iets op gaat leveren. Zie aldaar voor reacties van andere Oosterlingen want dat is de plek om in de pen te klimmen zodat een ieder kan meegenieten.

Ooit hield de bebouwing van Amsterdam zo’n beetje op bij de zuidwestelijke kant van de Simon Stevin­straat. Tenminste: zo her­inner ik mij de situatie van een logeerpartijtje bij oma en opa Ketting, ergens 1956. Ze woonden sinds 1935 op 31hs. Dan had je nog 33 en vervolgens versper­de een houten hek de straat. Op de foto (met opa en oma) is het nog een gaas­hek. Daarachter be­gon­nen de volkstuinen van Klein Dantzig. (Een soortgelijk houten hek stond, toen de Kamer­lingh Onnes­laan er nog niet was, ook aan het eind van de Willem Beukelsstraat bij de Willem van Outshoornschool.)
Later werd me duidelijk dat Amsterdam ook toen al flinke uitlopers had, bijvoorbeeld de hele Middenweg. Frankendael bestaat sinds ongeveer 1760 en het Ajax­stadion De Meer werd in 1935 in gebruik genomen. (Het oude, houten stadion lag op de plek van het hui­dige Christiaan Huij­gens­plein.) Ook de Ringdijk tot aan de Amstel was al ‘bewoond gebied’ met zijstraatjes als de Bessemer­straat, het Schagerlaantje en de boerderij De Vergulden Eenhoorn uit het begin van de 18e eeuw.

In 1957 verhuisden we van de Sarphatistraat 185” naar de Simon Stevinstraat 31′. Inderdaad: boven opa en oma. We volgden daar mevrouw Israël-Salomé op.

Ter zijde: haar dochter huwde Karel van het Reve. En zo kan het gekomen zijn dat deze woning nog een klein rolletje speelde in Gerard Reves De Avonden.

Het hek was inmiddels verdwenen en de straat uitgebreid met rechts de Maria Immacula­taschool en links drie garages en de boxen voor, om de hoek, de be­woners van de nieuwe Senefelderstraat. Maar verder was het nog steeds bijna ‘leeg’ tot aan het Amstelstation.
De auto op de voorgrond van de foto is vast en zeker van Huls­kem­per uit de Senefel­der­straat. Het figuurtje voor de boxen is mis­schien zus Els. Daarachter de num­mers 33 t/m 29.

‘Mijn’ Simon Stevinstraat was een stukje Amsterdam waar iedereen ieder­een wel kende. Een soort Coronation Street.
Op 33 woonde beneden eerst ene Krijl en daarna mevrouw Schmitt, later haar dochter Jansen-Schmitt. Mevrouw Jansen is de allerlaatste van toen die er ook nu nog woont, bijzonder! Voor mij was zij ‘tante’ Emmie met ‘oom’ Rob en zoons Fred en Erik. Mijn vader heeft er voor zijn trouwen in 1950 nog een half jaar op kamers gezeten. Krijl had, tot verdriet van Jansen, de tuin volgestopt met bouwpuin, ‘tegen ver­zak­king’.
Tot 1950 woonde de familie Van der Kuijl in het bovenhuis. Met dochter Laura maakte mijn moeder hongertochten tot diep in Overijssel. In 1950 werden ze opgevolgd door de familie Klein. Daarvan ik me alleen de man heel vaag voor de geest kan halen. Werd hij niet met een taxi opgehaald om ter werke te gaan?
Dan kwamen wij dus op 31: de Kettingen en de Van Zelmen. Beneden opa, oma en tante Ellie. Opa was meubelmaker en binnen­huisarchitect en had zijn werk­plaats (‘de fabriek’) aan de Ringdijk. Oom Han was waarschijnlijk al getrouwd, zat op de grote vaart en woonde in bij zijn schoonouders in de Pythagorasstraat. Ik was zeer onder de indruk van het stuurmans­uniform als hij wel eens thuis was. Twee momenten met tante Ellie zie ik nog voor me: ik als paspop voor een krantenpapieren ‘kledingstuk’ en zij, op de trap gezeten met vriendin, liedjes uit de West Side Story kwelend. Ook spannend: ze had een scooter en een vriend en ze ging op vakantie naar het buitenland. De achtereenvolgende honden: slimme Floepie, slomige Dribbel en het energiebommetje Trix. Voor mijn tijd zijn er meer geweest, bv. Bruin. Post­bode Van de Hatert (Gerrit de Postduif) heeft Trix gea­dopteerd toen oma hem niet meer aankon.
De Van Zelmen waren pap en mam, ikzelf (Frans), broer Bert en zussen Martha Jakobs en Els. In 1967 ging pa vanuit huis werken als zelfstandig makelaar. Er kwam een niet­-chique lelijk-groen bord op de deur. Maar hij was wel de eerste in de straat met een auto: een Renaultje 4, zo’n rond model á la Fiat 500. Het latere Renault-koekblikmodel werd geparkeerd in zo’n garagebox. Door nauw­keu­rig manoeuvreren paste het DAF-je van Ten Grotenhuis er precies naast.
Mam woonde er tot haar overlijden in 1990. Na een opknapbeurt kwam er een Marokkaans gezin en die wonen er nog steeds. Na oma Ketting betrok de familie Vreugd 31 huis.
[In 2012 heb ik – in het kader van dit projectje – beide woningen nog eens mogen bezoeken. Een bijzondere ervaring. In 2014 is de hele buurt gerenoveerd dus ik was net op tijd. Zie De Simon Stevinstraat VII.]
Met Cornelissen en Ten Grotenhuis (oude moeder en ook al oude dochter) had je het aan onze kant van de straat al gehad (29). Een huis zonder kinderen. Piet Cornelissen scheen met fiets en boodschap­pentas achter de voordeur klaar te staan om naar buiten te schieten om buren aan te klampen voor eindeloze moppergesprekken. Later plakte hij zijn ramen af met oude kranten en barrica­deerde ze met extra houtwerk. Hij was ook goed in lang en luidruchtig stof­zui­gen. In vervallen staat verliet hij de woning (vervallen: hij èn de woning).

Het hoogste nummer aan de overkant was 46, als gevolg van de knik aan het begin van de Simon Stevinstraat. Er schijnt nog een los nummer 54 te zijn geweest, misschien aansluitend op de Bessemerstraat.
Op 46 woonde de familie De Vries (met dochter Willy, zoon Bob en een poedel) en in het boven­huis Bibi ten Haaf (had alleen hond Mikki waar ze op straat, nog in peignoir, flink tegen tekeer kon gaan). Nadat ik al vertrokken was kwam er een familie Visser. Later hebben zus Martha met Martin, Martijn en Nienke daar nog geruil­woond.
Recht tegenover ons (44) in het benedenhuis de familie Van der Hilst (met Vera en Dirk-Jan) en boven Scheffener (met vier dochters: Vibeke, Annegreet, Martje en Tannie). Vader Scheffener was docent …
Alleen op nummer 42 boven werd er in mijn tijd verhuisd. De naam van de eerste bewoners ben ik kwijt. Vervolgens kwamen de Huizinga’s. Met zoon Gerrit heb ik eindeloos ge-putjes­voetbald. Het was een druk gezin. Ik heb er een keer mee mogen eten en vergreep me toen aan de mosterd. Vader Huizinga sleutelde onophoudelijk aan zijn (blauwe) auto en werkte bij de KLM. Zij waren ook weer de eersten die vertrokken. Van de opvolgers herinner ik me alleen dochter Tineke Willemsen maar er waren veel meer kinderen. Wie er beneden woonde …? In een oud stratenboek vind ik Gunster. Het blijkt te gaan om ‘opa’ Gunster die kamers verhuurde en les gaf aan douanebeambten. Er stond altijd wel een kliekje van (eer-)gisteren te dampen op de potkachel. Later woonden daar de familie Moes (kinderen: Erik, Karin, Sonja en André) en vervolgens de ‘beruchte’ familie Muller (van de Willem Beukelsstraat).
Na mijn tijd woonden op 42 boven ouders Jopie en Wim Verhagen met zoon Bart en dochter Andrea. Bart voegde een eigen ‘pikante’ reactie toe (zie onderaan). De toenmalige onderbuurvrouw was getrouwd met een Chinese man. Ze hadden een dochter.

Na het kruispunt met de Willem Beukelsstraat begon voor mij als kind een minder bekende wereld.
Mijn vaste schoolroute ging rechts af door de Willem Beukelsstraat naar de Willem van Outshoornschool. Die weg legde ik soms in gestrekte draf af om aan plaaggeesten te ont­komen.
Voor kinderkerk in de Koningin Wilhelminaschool moest ik recht door. De Simon Stevinstraat had daar rechts alleen huizen, een beetje saai. Links, halverwege was een terrein waar vrachtauto’s stonden geparkeerd van transportbedrijf Bijstra met meest groene auto’s en beeldmerk kangoeroe. Je had er een door­kijk­je naar de achterkant van de Ringdijk, ik denk naar Steenkist. Op de uiterste hoek zat haardensmid Lagerwaard.

Verder de Simon Stevinstraat in, naar de bocht, was het – kinderfantasietje – ‘niet helemaal pluis’. Links zat wasserij Boogers en verderop de Citroëngarage met een paardenhoofd (kunst uiteraard) op de gevel. Op de laatste hoek, met de Wakkerstraat, stond rechts ‘het oude kerkje’.

FamilieFransSchoolWVanOutshoornBMam en oma kenden via school, winkelen, werk en kerk heel veel meer mensen in het wijkje. Ik kom alleen nog op Jan Busman[21] en Toos Bergen[12] omdat ik bij ze in de klas zat. De vader van Jan had een groentewinkel in de Cornelis Dreb­bel­straat. Ze woonden misschien niet bij de winkel maar in de Preto­ri­us­straat. Toos Bergen woonde halver­wege in de Willem Beukels­straat. O ja: mijn allereerste verliefd­­­heidje waar­mee ik toen nooit één woord heb gewisseld: Jannie van Franeker[36] van de Ringdijk. [Maart 2016 wandelden Jannie en ik nog eens door het buurtje. Stof genoeg om over te praten ;-).] Andere klasgenoten: Arie Dekker[2] (een beetje vriend, soms plaaggeest), Bert de Dood[1] (later Berry van Dord; met hem speelde ik in de pauzes ‘autootje’), stoute Johan …[5], Loes Ferwerda[23], Ilse …[35]. Het geheugen kraakt ;-). 36 kinderen waarvan hoog­stens één niet-kaaskopje. En ik denk dat de juf van Ambonese afkomst is.
Jan Busman (momenteel met restaurant in Thailand!) bleek een veel beter geheugen te hebben. Hij kwam met juf Van der Ben (in klas 1), Ilse Geerts[35] (keurig meisje), Harry Heij[30], Johan Das[5] (weeskind), Bernard Zijlstra[11] (Trans­vaal­kade), Ronnie Blancke[10], Vera …[20], Pia de Boer[18], Rolf Jan …[29], Kees van der Weel[x] (ergens bij de Wibaut­straat), Liesbeth Claus[17], Loes Ferwerda[23] (dochter van de bakker op het Afrikaner­plein), Hans Stappers[x] (dikke jongen, Maritzstraat), Pieter Broere[34] (van de garage in de Transvaalstraat), Rita Bakhuizen[x] (?), Lida …[32] (met sproeten), Raldi van Enk[6] (Koreaans meisje, Senefelderstraat), Hans Knopper[31] (ook Senefelderstraat), Conny …[19] (James Wattstraat), Betsy …[28], Marja Enkhuizen[20], Suze Eisma[27] (Ingo­go­straat), Ina Eising[22], Leentje van Toren[14] (die wel eens flauw viel), Marijke Boon[x] (Transvaalplein), Jopie de Haan[x] (Bessemerstraat), Willie Hofman[9] (Cillierstraat) en Frits de Ruiter[8] (James Wattstraat). Via ‘Het Geheugen van Oost’ duiken Bertie (de Betsy van Jan Busman?) van der Haak[28] en Tonia van Gessel[33] op. Wie herkent nog de nummertjes [3], [4], [7], [13], [15], [16], [24] , [26] en [37] en/of de koppies met een [x]?
Hoofd der school was mijnheer Stikker. Misschien heb ik zijn opvolger Loevezijn (Loe­ve­stein?) ook nog meegemaakt. Bij meester De Vries in de zesde was meest leuk: de meerdaagse schoolreis naar het Gustaf Brieglebhuis, kwekelingen kre­gen de nodige vrijheid, mijn minirolletje in de eindmusical en zelfs – ik was best braaf – in de laatste schoolweek rondklooien op de zolder. Ter voorbereiding op de vervolg­school moest ik op Frans en op zaterdag was er de Toetsnaaldles: extra rekenen en taal. Bij juf Hoboken heb ik me niet echt senang gevoeld.
Klasgenoten … Van het Van der Waals herinner ik me alleen Jannie van Franeker en haar vrien­din Ineke of Ida (?), Hans Heikoop, een Anita (ik speelde een ‘hel­den­rol’ bij een kleine aanrijding) en natuurlijk vriend Roy de Vries.
Roy en ik waren ‘de zittenblijvers’ en omdat we beiden in Oost woonden, fietsten we samen op. Dat groeide uit tot een vriendschap. Zijn moeder vond ik hartelijk, zijn Surinaamse stiefvader apart, een beetje mysterieus. Roy ging wel eens mee op de zondagse uitstapjes naar Bergen. We fantaseerden over Jannie en Ida ;-). Ik denk dat het in het voorjaar was, op weg naar school. Ter hoogte van het ‘s Gravesandeplein naast het Oosterpark werden we ingehaald door een grote vracht­auto met aanhanger. Roy’s stuur haakte achter een dekzeilspanner; hij werd omgetrokken en viel voor de wielen van de aanhanger … Afschuwelijk! Van het hele vervolg kan ik me niet eens zoveel herinneren. Ik ben in een politieauto naar school gebracht waar mijn fiets al in de hal stond. Volgens mij ben ik op een mo­ment gewoon zelf naar huis gefietst. En toen? Ik kreeg de hik, weet ik maar verder? Zelfs van de begrafenis kan ik me eigenlijk niks herinneren. Door de jaren heen heb ik contact gehouden met de moeder van Roy en ook een beetje met de drie dochters die ze later kreeg.
Verder met het verhaal over de oude bekenden. Docenten die beklijfden zijn: vreemde mijnheer Vetter (biologie) en boef Welte­vreden (Frans).
Van de Frankendeal mulo zijn er alleen nog docentnamen: Balvers (Duits en ge­schie­denis, leuk), Achterberg (Frans, zielig), Prins, Van Kammen en directeur Marinus (allemaal niet zó).
Via de Schoolbank kom ik voor de mulo nog op klasgenoten Agatha Barendregt (leuke meid), Cor (?) Caldenhove en Rob Kaal. Met Rob liep ik wel eens naar huis.

Via broer Bert leerde ik Marijke en Peter Hulskemper uit de Senefelder­straat kennen. In de die straat woonden ook Han Hanepen, Witte Kooiman en … Pape. De oude dames Kooiman en Pape wonen er nog steeds. Ton Stier (hij orgelde) woonde op de hoek van de Willem Beukels­straat en later een huis verder in de Simon Stevinstraat.

Twee laatste ‘familiebanden’ met de Simon Stevinstraat: neef Jochem woonde een jaar in bij mijn moeder en in de volgende eeuw woonde neef Tom de Vries een aantal jaren in die straat op nummer 6.

Naar de Simon Stevinstraat II: de huizen.

27 Responses to “Stevinstraat I: bewoners”

 1. Heleen Says:

  Ik heb de kaart van Amsterdam er maar bij genomen, Frans,
  dan zie ik waar alles gebeurde. Het lijkt wel een eeuw geleden. Het is leuk om te lezen. Juli en augustus ga ik grotendeels doorbrengen in een huis aan de Linnaeusparkweg, dan ga ik er beslist kijken.
  Ik ga binnenkort verder.

  Groet, Heleen hx.

 2. bert van zelm Says:

  Namen van klasgenoten die ik mij herinner: Bart Koekoek (is geloof ik jong gestorven), Chris Schaefer, Maarten Wegeling, Rudie Poldner, Jan … (Rudie en Jan waren vrienden), Anneke van Laun, Paula IJsens, Marga Zijp, Irene … (is zeer jong gestorven; verkeersongeval, Irene was bevriend met Paula) Gerda …, Koen Sterk (?), Hans Moolhuizen (de broer van Hans had een grote verzameling speelgoed Rolls Royce’s en is daar zelfs een keer mee op tv geweest).

 3. Dirk van der Hilst Says:

  Hallo Frans,

  Van Vera had ik vernomen dat je bezig was om historie van de omgeving van de Simon Stevinstraat aan het vastleggen bent.
  Bij toeval kom ik je nu tegen. Even niets te doen op het werk en kom je dan opeens deze blog tegen. Erg leuk om te lezen.

  Ik kan mij nog twee families herinneren die op 42 (beneden huis hebben gewoond. De Famile Moes (kinderen: Erik, Karin, Sonja en André) en daarna de beruchte familie Muller.
  De famile Muller verhuisde van de Willem Beukelstraat naar de Simon Stevin. Volgens mij hadden ze alleen maar dochters?? Volgens mij moet je de famlie Moes nog gekend hebben, al ben ik daar niet zeker van. Mocht er nog meer tebinnen schieten dan laat ik het weten.

  Groeten en succes met je Blog. Dirk

 4. Toos Bergen Says:

  Wat leuk om dit stukje te lezen waar mijn naam in voorkomt. Ik herinner mij nog wel een aantal families uit de Willem Beukelsstraat o.a. de families Driessen, Wiewel en Vloeimans. Er zijn nog veel meer families/kinderen maar de namen schieten op dit moment niet te binnen. We speelden in de zomer met veel kinderen uit de buurt slagbal met rondjes. De putten waren de honken. Auto’s waren er bijna niet. Een mooie tijd die ik niet zal vergeten.
  Bob de Vries ben ik later (en nu nog wel eens) tegengekomen hier in Zandvoort waar ik nu woon.

 5. Frans Says:

  Dag Toos,

  Dank voor je reactie.

  De naam Driessen zegt me wat, Vloeimans en Wiewel niet. De WB-straat was een ‘andere wereld’ ;-). Toch: als er nog meer namen komen, lees ik ze graag.
  In het stukje over spelen (deel III) schrijf ik ook over het ontbreken van auto’s in het straatbeeld. Misschien vind je het verhaal over de winkels ook grappig. Pas op: het is een opsomming van enkele pagina’s.
  Grappig dat je Bob de Vries nog wel eens ziet. Het toeval zit in een klein hoekje.

  Frans

 6. Adrie de Koning Says:

  Ontdek zojuist foutje in mijn eerdere reactie. De slagerij die ik miste is niet Valk maar Hesp, en die was geen familie van de banketbakker verderop.

 7. bob de vries Says:

  Kwam toevallig deze site tegen. Ik heb mijn jeugdjaren gewoond bij mijn ouders in de Simon Stevinstraat op nummer 46.
  Wij woonden daar al toen het nog het eind van de bewoonde wereld was. Er stond een groot hek op de straat waarachter het volkstuinkomplex (klein) Dantzig lag.
  Toos Bergen woonde om de hoek. Verder was er een dochter van familie Vloeimans, indertijd verhuisd naar Roermond; vond ik toen wel interessant.
  Veel namen van buurtbewoners en winkels herken ik goed: Prins, Hesp, Deutekom, Busman.
  Ben nog wel eens in de buurt geweest: alles leek kleiner en helaas leek de buurt toch wel enigszins verpauperd.
  Straatvoetbal’vrienden’: Frits Bosma, Sjakie Stam, Charles (?) Quatfass (weinig talent). Helaas wat namen vergeten (ben dan ook 69!). Adrie … en zijn oudere broers.
  De oma en opa van Jan van Beveren woonden ook op de Ringdijk, Jan en Wil (?) van Beveren voetbalden soms mee.
  Grappig: als we het tegenwoordig nog over mensen hebben die alles uit de buurt weten, hebben we het nog over mevr. Ketting!!!
  Frankendael (mulo): heer Prins was mijn klassenleraar.
  Willem van Outshoornschool: mevrouw Gomes(z) en meester … oonstra, hoofdmeester Stikker.
  Het meisje dat boven moe Ketting woonde heeft ooit nog een knikkerzak voor mij gemaakt. In 1967, ik was 1.
  Wonend op het adres op nr 46 had ik ook een Renault 4; een oude weliswaar, gekocht van melkhandelaar Prins (drie keer remmen voor hij werkte!)

  Nou ja. Grappig om uw verhalen te lezen!

  Vriendelijke groet!

 8. Frans Says:

  Dag Bob,

  Dank voor je reactie!

  Je voetbalmaatjes ken ik niet maar jij was dan ook zes jaar ouder. En dat jij een eigenste auto had, is me ook ontgaan.

  Vraagje: dat ‘meisje boven moe Ketting’, wie was dat? Mijn zus Els misschien?

  Ik heb een helder beeld: jij op een slee, voortgetrokken door jullie hond.

  Als je nog leuke foto’s hebt (huis, tuin, straat, …), dan houd ik me zeer aanbevolen.

  Frans

 9. Rolf Meijer Says:

  Ik sta toch echt ook op die schoolfoto hoor!

 10. Frans Says:

  Dag Rolf,

  Door je eigen bijdrage ben je bij dezen toegevoegd. Leuk, dank voor je aanvulling.
  Ik zelf kwam niet verder dan vijf, zes namen. De hele rest komt van klasgenoot Jan Busman.
  Wat ik nog wel leuk zou vinden: zo’n silhouettenplaatje met numertjes per koppie: 1 = Rolf, 2 = Jan, 3 = … Ik kan het jammer genoeg echt niet. Jij wel?

  Mvg, Frans

 11. Jannie Mel-van Franeker Says:

  Wat een geheugen hebben jullie! Nu ik de stukjes lees, denk ik oooo….ja!
  En Frans…..ooit mijn stille liefde? Wij woonden op de Ringdijk en daarvan weet ik nog wel een aantal buurnamen. Het is jammer dat mijn moeder al zo vroeg overleden is, want die kende half Watergraafsmeer. Die Kees van der Waal woonde in de Fahrenheitstraat, boven een tante van mij. Pia heette volgens mij de Boer, zo heette in elk geval de zaak van haar ouders.Alle 4 de van Franeker-kinderen hebben op de Van Outshoornschool en het Van der Waalslyceum gezeten. Wat ik ook nog weet is dat we tijdens een strenge winter op de Ring geschaatst hebben. Stoelen op het ijs en duwen maar. Later naar de ijsbaan.

 12. Gerard schoorl Says:

  Kwam ook bij toeval op dit stukje, wij woonde op de ringdijk 31, met Bob de vries, hebben mijn jongere broers, Aad en Tom, veel gevoetbald. Ook Frits bosma ken ik nog uit die tijd, was onze buurjongen.
  Leuk om stukje te lezen. Goede oude tijd

 13. John Peter Kraal Says:

  Goh wat leuk! Ik heb met mijn broertje (Jacques, die 1 klas lager zat) ook op de Willem van Outshoorn school gezeten.
  Ik probeer me wat namen te herinneren. Juffrouw Brilsman was mijn juf. Juffrouw Kleinloog (geloof ik) of mevrouw Winkelman, die bvan mijn broer. Ik kan me dhr. Stikker nog heel goed herinneren. En ook meester Loevenstein (-stijn?).
  Van de namen van kinderen in mijn klas weet ik er nog maar weinig (ik ben inmiddels 55, haha!). Eigenlijk alleen maar voornamen. Loekie (Dubois?), Johnnie, Joke, Tina, Shirley (kwam uit Suriname), nee wacht: 2 Shirley’s hadden we! Sonja de Moes, Joke van Voorn of Vooren (ik hoop dat ik het goed spel), en Laura de Wilde. En verder Andre, Andy, Johan (van Beemster? kon heel goed tekenen!), Mia, Madelon, Piet Spruit (Spruijt?) die later naar Dordrecht verhuisde. Nou ja, er waren er nog heel veel meer, want we hadden grote klassen met rond de 40 leerlingen. Marcel de Vries weet ik nog, en Maarten Slagter, en er was een jongen die heel goed (hard!) kon zwemmen, maar z’n naam ben ik kwijt. Adrie, geloof ik (achternaam weet ik niet meer).
  Oh! En Raffie (Rafael, z’n vader was Spaanse danser) en z’n vriendje Jose schieten me nu ook te binnen. Het geheugen is een toch wel een fantastisch stuk van de hersenen!
  Nou, als iemand zich hierin herkent hoor ik het wel!
  Groetjes,
  John Peter Kraal

 14. Frans Says:

  Dag John Peter,
  Ik ‘bezocht’ de Willem van Outshoornschool zo tien jaar eerder dus de namen die je noemt komen me niet bekend voor. Toch alle dank voor je bijdrage.

 15. Sonja de Moes Says:

  Hoi allemaal,

  Leuk die oude tijd. Toevallig hebben Karin en ik onlangs een fietstocht gemaakt door Amsterdam en hebben al onze voormalige woningen en bekende plekken bezocht en mochten van de huidige bewoner van de Simon Stevinstraatnr 42 even het huis van binnen bekijken. Was zo leuk. Later hebben we woningruil gedaan met de fam. Moller om de hoek Willem Beukelsstraat 11. Daar was een een dochterje uit het raam gevallen en overleden heel triest. We hebben allemaal op de Willem van Outshoorn gezeten. Dat is nu een kinderdagverblijf.
  Ben benieuwd hoe het met Vera en Dirk Jan van der Hilst gaat.

 16. Frans Says:

  Dag Sonja,
  Ik vind het steeds leuk om een reactie te krijgen op mijn stukkies. Dank dus.
  Kenden wij elkaar persoonlijk? Ik denk van niet. ‘Moes’ staat voor mij voor een verweggerige bakkerij.
  Je ‘Van der Hilst’-vraag zet ik door naar Vera.
  Mvg, Frans

 17. Bart Verhagen Says:

  Ha Frans,

  Wat een leuke stukkies over mijn oude buurtje heb je geschreven. Ik kwam er in 1978 wonen op nr 42. Wij zijn misschien wel die verhuizing geweest waar je over schrijft. Ik was 16 jaar toen. Heb er zes jaar gewoond en ben toen het huis uit gegaan. Misschien kun je je nog herinneren dat ze in de zomer van ’81 mijn motor voor de deur in de fik hebben gestoken. Ja, niet alles was beter in die tijd. De motor die ik daarna kocht mocht ik bij mijn onderbuurvrouw in haar gangetje zetten, de schat. Zij paste op twee Chinese kinderen van wie de ouders een restaurant hadden. Mooie tijd heb ik er gehad.

  Groet, Bart

 18. Frans Says:

  Dag Bart,

  Dank voor je blije berichtje.
  In 1978 was ik al lang en breed weg uit de S. Stevinstraat zoals je in de grafiek (bovenaan) kunt zien. Tot 1990 kwam ik er nog wel maar niet al te vaak.
  Als je nog mooie foto’s en/of anekdotes hebt … Stuur maar op.

  Frans

 19. Witte kooiman Says:

  Hoi Frans,

  Geweldig hoe je mijn geheugen hebt opgefrist, ik heb genoten van de stukjes die je geschreven hebt.
  De familie Willemsen hadden volgens mij 10 kinderen (Dick, Tonnie, Willie, Trudie, Els, Diana, Chiel, Frans en Hennie) en mist er nog de broer van Hans Moolhuizen: heet Frits.
  Ik zal in de schoenendoos voor je opzoek gaan naar foto’s van het landje ect.

  Vr gr Witte

 20. Frans Says:

  Dag Witte,

  Dank voor je enthousiaste reactie en de aanvullingen.
  Foto’s zijn altijd welkom.

  Groeten, Frans

 21. Ron Blancke Says:

  Hi Frans,
  Ik zal toch bij jou in de klas hebben gezeten … Je noemt me ergens Ronnie Blankert (10).
  Ik herken wel veel, maar niet alle namen meer.

  groetjes
  Ron

 22. Frans Says:

  Dag Ron,

  Foutje verbeterd. Dank voor je bijdrage.
  De meeste namen kwamen van Jan Busman. Ik kon me maar weinig herinneren.
  Andere aanvullingen zijn welkom!

  mvg, Frans

 23. Ron Blancke Says:

  Dag Frans,

  Intussen heb ik mijn geheugen nog eens nagezocht, en kwamen er wel wat meer herinneringen boven. Zo was ik zelf een fanatiek voetballertje, en ik weet nog dat ik na school vaak nog met Arie Dekker ging voetballen. Verder herinner ik me nog een jongen, die Pauw heette, met wie ik ook wel omging, en ook nog een Peter. Van de meisjes herinner ik me vooral Toosje B., Ilse G. die erg slim was en met wie ik een soort competitie voelde met schoolcijfers, en Janneke van F. met wie ik wel eens opliep langs de Ringdijk.

  Ik woonde zelf flink uit de buurt, aan de Platanenweg tussen het spoor en het oude Paroolgebouw. Na de WvO-school ging ik naar het gym, maar daar was ik een laagvlieger, vooral door een groot gebrek aan discipline (wat ik op de WvO eigenlijk ook al had). Ik heb daarna eigenlijk nooit meer contact gehad met kinderen van de WvO-school.

  mvg, Ron

 24. Vera Says:

  Hallo, je schrijft om de hoek was het niet pluis, in de Simon Stevinstraat. Hoezo. Ik heb zelf met mijn ouders tegen over Bogers gewoond.
  Na mijn idee was daar alles goed.

 25. Frans Says:

  Dag Vera,
  Ik gebruikte apostrofjes, met andere woorden: malligheid. Maar ik zal het een ietsje duidelijker formuleren.
  Mvg, Frans

 26. Maarten Says:

  Maarten Bogers van wasserij Dijk en Bogers is mijn opa. Leuk om een en ander over mijn geschiedenis te lezen.

 27. Frans Says:

  @Maarten,
  Graag gedaan. Ik had er zelf plezier in, ondanks de omvang van de klus.
  Als jij, je vader/moeder of opa nog aanvullingen hebt/heeft (of misschien foto’s van hoe het er binnen uitzag) … Heel graag!

Plaats een reactie