?

Vroomans, een jaar later

Bij toeval stuitte ik via ‘Uitzending gemist’ op ‘De ochtend van 4’. Nieuwsgierigheid won het van afkeer en frustratie dus ik luisterde. Het zou toch kunnen dat …

Na het heengaan van Van Trigt (wat is er toch van deze zelf­ver­ze­ker­de dame geworden?) kwam Margriet Vroomans. De program­ma­­for­mule bleef, zoals beloofd. Ondanks alle goed­bedoelde en opgewonden verzets­mails heeft de dommig­heid het dus gewonnen. Het KRO-programma is nog even triest als een jaar geleden: het is een onsmakelijk allegaartje.

Wat was en is nog steeds het probleem?

Stel je een sportprogramma voor; een programma voor luisteraars die houden van hardrijden met schaats of per fiets, van voetbal, dammen of darten. Zo’n programma moet kunnen, al zal ik er vanwege de gebrachte hysterie niet vaak naar luisteren.
Je zou dat programma ook kunnen ‘verrijken’. Er is meer dan sport, toch? Dingen des levens die je een sportliefhebber niet mag onthouden. De vorige en volgende zinnen maken natuur­lijk een licht geschifte indruk. Maar dit is nou precies de redenatie die Vroomans volgt om liefhebbers van klassieke muziek lastig te vallen met haar prietpraat.
Dus: om de beperkte blik van de sportliefhebber te verruimen, versnijden we het programma met file-informatie, met instortende beursberichten, altijd is er weer (het regent vast wel ergens). Een Haags politicus gaat naar het toilet en dat moet gemeld dus onder­breken we het live verslag van het bloedstollende wereld­kampioenschap hockey. En ik zou niet weten waarom sportliefhebbers verstoken zouden moeten blijven van inktvisrecepten (echt heerlijk) of van een boeiende bespreking van breipatronen.

Vroomans presenteert een ‘muziekprogramma’ op de publieke zender voor klas­sieke muziek. Ik zal niet zeuren over de muziekkeuze (die van vandaag vond ik matig), de uitspraak van namen (vast prima), de jingles (zoals altijd walgelijk) en dergelijke.
Maar Vroomans kakelt (ze heeft een mooie stem en toch kakelt ze) om de haver­klap minu­ten­lang over klassiek-onzinnige onderwerpen: beurskoersen, biblio­the­ken, files, het weer, over … Ze herhaalt zo’n beetje het hele nieuws. Ze leest een krantenoverzicht en zo horen we zes keer (ANP-nieuws, eigen nieuws­jes in beide uren, weer ANP, dat krantenoverzicht, ANP ten derde male) dat het niet goed gaat op de beurs. Is dat … nieuws? Als het daarmee nou plotseling goed zou gaan, dan kon ik deze overkill nog wel vergeven. Het ontbreekt er nog maar aan dat Vroomans niet ook de reclameboodschappen gaat herhalen. Kan toch zijn dat die aan de klassiekliefhebbertjes voorbij zijn gegaan. Tijdelijk stond hun volume misschien op 0. Godsamme: houdt toch den mond en laat muziek horen.
De rillingen lopen me pas echt over de rug als Vroomans verwijst naar een programma van Hans Haffmans. Je moet maar lef hebben.

Persoonlijk: ooit had ik enig respect voor mevrouw Vroomans … Dat is geheel verdampt. De voorgangster van Vroomans, mevrouw Van Trigt, zei (haar eigenste, persoonlijke advies): “Mensen die echt van klassiek houden, kunnen beter niet naar Radio 4 luisteren.” Ze scham­perde dat dat soort lui maar een iPod moeten kopen. Allemaal bijzondere dames: Van Trigt, Vroomans en de zendercoör­dinatrice Straat. En blijkbaar nu ook Mieke van der Weij. Zou het komen doordat ze al te lang in de ether werken? Dan ga je hallucineren.

Mijn conclusie: weg met ‘De ochtend van 4’.

Plaats een reactie