?

Wilders en Breivik

Wilders “verafschuwt alles waar deze man [Breivik] voor staat en wat hij heeft gedaan”.

Het laatste stuk van dit citaatje (‘heeft gedaan’) kan kloppen, voor zover ik op de hoogte ben van Wilders’ uitspraken. Alhoewel … Wilders vond het ‘afhakken van de neus van Clairy Polak’ (zei partijgenoot Martin Bosman) gewoon een leuk grapje. En het wangedrag van zijn fractieleden moeten we ook niet zo zwaar opnemen.
Toch wil ik geloven dat Wilders de moordpartij van Breivik afkeurt.

Het eerste stukje van het citaat (‘verafschuwt alles waar deze man voor staat’) lijkt me gewoon onjuist, kan niet waar zijn. De uitspraken van Wilders, zijn echt walgelijke Fitna, waren een inspiratiebron en rechtvaardiging voor Breivik. En van een flink deel van wat Breivik schreef, moet Wilders toch smikkelen.
Het is wel makkelijk om daar op zo’n lichtvoetige manier afstand van te nemen. Ik wacht op een diepgravende analyse van Wilders: in welke mate heeft zijn gedachtegoed een bijdrage geleverd aan de moordpartij en wat hij daaraan of daartegen moet gaan doen.

4 Responses to “Wilders en Breivik”

 1. bert van zelm Says:

  helemaal mee eens.
  nog een observatie die je kunt nemen voor wat hij is.
  wilders bestrijdt de fundamentalisten zo fel, omdat hij er zelf een is. zijn kapsel lijkt mij wel een geval als een hoofddoek, een pruik. dit is maar een detail, maar voor mij veelzeggend.
  en dat de koran een fascistisch boek is… ik moet het weer eens wat beter opzoeken, maar een tekst als Deuteronomium 20: 10 t/m 19, niet slecht, toch? ook de bijbel is best pittig…

 2. Frans Says:

  Dag Bert,

  Ik heb Deuteronomium 20: 10 t/m 18 even voor je opgezocht. 19 vond ik minder interessant.

  10 Voordat u een stad aanvalt, moet u eerst een vredesregeling aanbieden. 11 Als men op het voorstel ingaat en de poorten voor u opent, moeten alle inwoners van de stad tot herendienst worden gedwongen. 12 Als ze echter geen vrede willen sluiten en liever de strijd met u aangaan, 13 en de HEER, uw God, u de belegerde stad in handen geeft, moet u alle mannelijke inwoners ter dood brengen. 14 Maar de vrouwen en kinderen en het vee en alles wat er aan goederen in de stad is mag u buitmaken. U mag van de buit eten wat u wilt, want u krijgt het van de HEER, uw God. 15 Zo moet u te werk gaan bij de steden die op grote afstand van u liggen, buiten het gebied dat u nu gaat veroveren. 16 Maar daarbinnen, in de steden van het land dat de HEER, uw God, u als grondgebied zal geven, mag u geen mens in leven laten. 17 Alle Hethieten, Amorieten, Kanaänieten, Perizzieten, Chiwwieten en Jebusieten moet u doden, zoals de HEER, uw God, u heeft opgedragen, 18 om te voorkomen dat u de gruwelijke dingen die zij voor hun goden doen van hen overneemt, waardoor u tegen de HEER, uw God, zou zondigen.

  Tsja … Iedereen moet dood. Lekker hoor. Maar de Koran bakt het bruiner.

  Ook zo merkwaardig: Wilders zèlf vindt dat, als hem wat overkomt, dat dat onder andere het gevolg is van uitspraken van Cohen, Pechtold c.s.

 3. bert van zelm Says:

  ik heb snel gezocht, had geen zin in lang bladeren, de bijbel is best dik… als jij zegt dat de koran het bruiner bakt; het zal wel…
  ik heb pas via ‘uitzending gemist’ twee programma’s gezien. Een van Max; dat vond ik een slechte uitzending. op een man na, een aannemer, die een stuk in het AD had gezet, schoot iedereen teveel in het beschuldigen van het tegenkamp. ook de presentator vond ik niet echt een licht. wel erg goed vond ik een uitzending van de Ikon over een islamitisch echtpaar in New York. hij is imam en ze wilden een moskee openen vlak bij ground zero. hulde aan deze mensen. als je deze mensen hoort en dan Wilders, wat is Wilders dan een afgang van een mens.
  wat ik nog kwijt wil; en dat kwam toch ook wel aan de orde in de Max uitzending: ik vind dat kamerleden het goede voorbeeld moeten geven. dus geen sneren, geen beledigen, geen opruiende taal. je mag wel scherp zijn, maar als je je betoog verlaagt tot het niveau van Wilders, wat kan je dan nog verwachten van de bevolking. het blijkt dan zo te horen… (excuses van dat dat mag, omdat te lang is gesold met deze onderwerpen is kul, een non argument) en als je zegt dat de multiculturele samenleving is mislukt, dan kun je twee kanten op. of je zorgt er voor dat het wel gaat lukken, of je maakt er een oud testamentische zooi van met wraak en moord en doodslag…
  en je hebt gelijk, Wilders speelt te veel het slachtoffer. de ‘AD man’ typeerde hem als het jongetje op het schoolplein dat de boel op stang jaagt en dan hard weg loopt; ‘ik heb niets gedaan…’

 4. Frans Says:

  Dag Bert,

  Ik las de Koranvertaling van Kader Abdolah van kaft tot kaft, dus eigenlijk beter dan ooit de Bijbel. Daardoor kreeg ik de indruk dat de Koran, naast eigen inbreng, een matige en vervelende replica is van de Bijbel. Maar ik geef mijn mening graag voor een betere.
  Als het je interesseert: lees blog 60 ‘Mohammed en de Koran’. Ik vind dat stukje na ruim twee jaar nog steeds een mooie, compacte weergave van de problematiek.

  Over de voorbeeldfunctie van Kamerleden … Het heeft mij altijd al verbaasd dat TK-politici, de volksvertegenwoordigers!, het elkaar toestaan om vieze, vunzige, smerige en insinuerende woorden te spreken. Een ver afgeleide daarvan is dat het voor mij moeilijker wordt om in mijn invalklassen enig moreel peil te handhaven.
  Radio en televisie werken naar hartenlust mee aan de verspreiding van de bagger. Politici die hier tegenin gaan worden door journalisten meestal afgezeken, in de zielenpietenhoek gezet. Als je hen, de journalisten, hierop wijst, ernaar vraagt (ik deed het) dan wassen ze hun handen in (Bijbelse) onschuld. Geil op kijkcijfers: “Wij laten alleen gewoon horen en zien waar ‘gewone mensen’ belang in stellen. Dat is toch onze taak?”

  Ik luisterde gisteren naar de voorlezing van 1984 (een eerste stukje). Dat boek is toch mijn … bijbel. Al in het eerste hoofdstuk staat een beschrijving van de dagelijkse ‘twee minuten haat’. Het is een perfecte beschrijving van waar Wilders mee bezig is.

  Een KLEINE ps: Doe Eens Wat Met Hoofdletters. of kan een apple dat niet ;-)? HOOFDLETTERGEBRUIK bevordert de LeEsBaArHeId.

Plaats een reactie