?

Office 2007 en 2010

Bij de opzet van deze site, eind 2007, voorzag ik direct een blogcategorie ‘soft­ware’. ICT-er zijnde, leek me dat zeer voor de hand te liggen. En het was per slot van rekening het jaar waarin er een nieuwe versie van Office op de markt was gekomen.
Ik was al een tijdje in bezit van de vroegste 2007-bètarelease. Dat voelde goed: voor het eerst kon ik mee in de voorhoede van testers, trainers en boeken­schrij­vers. Het werd één grote teleurstelling en ik eindigde dus in de bezemwagen. De categorie ‘software’ heb ik opgedoekt.
Na installatie, start, een eerste blik en wat oefenen … heb ik het er diezelfde week nog afgegooid. Wat een ramp, wat een ergernis, wat een frustratie. Er volgden nog een paar halfzachte pogingen en verder heb ik 2007 en 2010 zo lang mogelijk van me afgehouden. Maar net als bij de €uro: er is geen ontkomen aan.
Bij dezen gooi ik alle frustraties (en waardering) er in één keer uit. Zeer erger­lijk is bijvoorbeeld dat het er waarschijnlijk nooit-niet van gaat komen dat ik mijn PowerPoint­presentaties over Excel, Access en PowerPoint versie 2003 ga bij­wer­ken naar 2007/2010.

De interface

Het lint … Ik ben er van ‘door het lint’ gegaan en ik ben niet de enige. Maar de ‘lint’worm begint nu, half 2011, eindelijk te groeien. Net zoals ik ooit in 1993 met Excel 4.0 ben begonnen, heb ik me eerst aan het spreadsheet gewaagd.

 • Hoe ongelooflijk echt heel erg lastig: ‘waar zit wat’. Maar het begint, voorjaar 2011, te werken.
  Heeft iemand ooit berekend hoeveel (werk-)tijd er wereldwijd in is gaan zitten om hieraan te wennen? En wat de honderden zinloze wen-cursussen gekost hebben. Zinloos want feitelijk werd er niks nieuws geleerd. Je moet het maar durven als leverancier. Bij een auto zou zo’n nieuwe interface (ik bedenk maar: links-rechts sturen met voetpedalen en versnellen-vertragen met een hand­schuif a la een vliegtuig …) honderden verkeers­slachtoffers tot gevolg hebben.
  (Behalve deze softwareramp waaide in 2007 ook de financiële crisis de wereld over. Lekkere dingen komen er uit de States. Daar kon Bin Laden nog een puntje aan zuigen.)
 • Wat je aan groeps- en opdrachtpictogrammen te zien krijgt, is afhankelijk van de resolutie. Voorwaar een programmeerprestatie maar hopeloos als je met verschillende schermen werkt. Dat fijne plaatje … is er … nu even niet, mis­schien toch op een andere tab …, nee toch …, meer naar links dan op die tab dan?
 • ‘Werkblad invoegen’ staat niet op de tab ‘Invoegen’ maar op de tab ‘Start’; in de groep ‘Cellen’ (!) en dan onder het uitklapmenuutje ‘Invoegen’. Okay: er is ook een handig knopje onderaan, bij de bladtabs.
 • Ik herinner me nu nóg hoe lang het die eerste keer duurde voordat ik ‘Af­druk­ken’ gevonden had. In de ‘Officeknop’ natuurlijk! Waar anders, slimpie. Voor de ‘Officeknop’ kregen we in 2010 de tab ‘Bestand’ en dat scheelt een slok op een borrel.
 • Ik heb sterk het gevoel dat ik bijna altijd vaker moet klikken voor actie dan in 2003. Bij toeval ontdekte ik je met het schuifwieltje van de muis over de tabs kunt raggen. Dat scheelt al één klik, meerdere zoekklikken.
 • De ‘afscheurpaletten’ voor AutoVormen en dergelijke zijn verdwenen. Echt een ramp als je snel achter elkaar een paar plaatjes wilt tekenen of kleurtjes wilt kleuren. Toegegeven: met een rechtsklik kun je de ‘Tekenmodus’ vergren­de­len maar bij tekst- en celkleur en bij de stijlen bestaat het volgens mij niet.
 • De instellingen van Excel waren altijd al wat lastig. Dertien tabbladen in Extra-Opties, Extra-Aanpassen met drie tabs en nog de Extra-‘AutoCorrectie-opties’. Zelfs dan was je er niet helemaal want wat stop je in je Map.xlt en in Persnlk.xls?
  Ik vind de ‘Opties voor Excel’ er niet echt op vooruit gegaan. Waarom staat het ‘Tabblad Ontwikkelaars …’ onder ‘Populair’ en ‘Selectie verplaatsen …’ onder ‘Geavanceerd’? Die categorie ‘Geavanceerd’ met, bij mij, twee en een half scherm is sowieso lastig te overzien.
 • Grafieken … Laten we het daar eens over hebben. Dat is volgens mij het enige onderdeel van Excel dat echt een compleet nieuwe bediening heeft gekregen. Op alle andere plekken kom je ten slotte toch in oude dialoogvensters terecht. (Uiteindelijk, in grafieken ook: het dialoogvenster ‘Meer kleuren’ is 2003-stijl).
  De eerste indruk ‘alles nieuw’ stortte in toen ik merkte dat er helemaal niks nieuws onder de grafiekenzon is. Ja, al die extra opmaak: gloeirandjes en stereoschaduw. Maar geen enkele nieuwe grafieksoort. Een gemiste kans.
  Wel prettig: na ‘Selectie opmaken’ kun je in dezelfde grafiek een ander onder­deel selecteren om een vergelijkbare opdracht te geven.
 • Tot slot: het lint aanpassen. Dat kon je in 2007 schudden tenzij je je wilde verdiepen in .Net als ik het goed heb. Er is de invoegtoepassing RibbonCusto­mizer van P. Schmid. In 2010 is dit leed geleden.
  De werkbalk ‘Snelle toegang’ is niet verkeerd maar voor je het weet, puilt die uit met knopjes van ‘wat-doet-dat-dingetje-ook-al-weer’.

Ben ik even blij dat ik redelijk wat sneltoetsen ken. De <Alt>-besturing van het lint is mijns inziens nutteloos. En nog vaker dan in 2003 vlucht ik naar het snelmenu.

De functionaliteit

Er is, eerlijk is eerlijk, ook veel moois bijgekomen. Soms is het allemaal té mooi. Bijvoorbeeld dat alle grafische gevalletjes (dus ook alles in grafieken) in perspectief kunnen gloeien met stereo weerspiegeling, daar zit ik in een spread­sheet niet op te wachten. Maar a lá: een gegeven PowerPoint versier-paard moet je niet in de bek kijken.

 • Onder de motorkap schijnt er het nodige verbeterd te zijn: Excel zou sneller rekenen en stabieler geworden zijn dan vorige versies. Toch: DiversenGrafie­ken.xls loopt steevast … vast. De reden: misschien de schuifjes in de manda­la­makers op het blad ‘Modulografieken I’.
 • Meer (veel meer) rijen en kolommen: 1.048.576 bij XFD (16.384). Dus die verhoogde rekensnelheid kan geen kwaad.
 • Formules en functies
  – Functienamen worden automatisch aangevuld.
  – 8.192 tekens, 64 nestingen en 255 argumenten.
  – Een paar handige nieuwe functies: ALS.FOUT, GEMIDDELDE(N).ALS
    en in 2010 het krachtige AGGREGAAT.
  Maar lees ook het minder vrolijke ‘De functies’-stukje hieronder.
 • Die voorwaardelijke opmaak met gegevensbalken, kleurschalen en pictogrammen. In 2010 is het nog mooier geworden. En meer dan drie voorwaarden zijn mogelijk. Heel subtiel allemaal.
 • Dat slimme filteren: totale keuzevrijheid en filteren op dubbelen of op kleur.
 • Idem het sorteren: ook op kleur en tot maximaal 64 niveaus.
 • Een uitschuifbare formulebalk, idem naamvak en de uitgebreide instelbaarheid van de statusbalk.
 • Het fenomeen Tabel vervangt de Lijst.
 • De weergave Pagina-indeling met liniaal en wisselende kop- en voetteksten.
 • En niet te vergeten: de Thema’s. Alles verschiet met één klik, drie dan, van kleur.
 • In 2010 moest er toch ook iets nieuws. Dat zijn dus de Sparklines en Slicers geworden. Mooi maar ik had in 2003 al in-celgrafieken.
 • Een enkel foutje uit de oude versie is verbeterd: het dialoogvenster Randen werkt eindelijk ‘rechtsom’.
 • Maar sommige klunzige dingen uit 2003 zijn er nog steeds. Ik pleit al sinds 1995 (versie 7) voor herintroductie van het [ƒx]-knopje in ‘Functieargu­men­ten’. Dat was toch zo handig om geneste functies te maken.
 • Hoe al mijn oude superhandige 2003-macro’s het doen onder 2007 en 2010, durf ik nog niet te zeggen. Ik weet al wel dat een aantal knutsels overbodig geworden zijn.

Geweldig mooi allemaal. Zo mooi dat ik langzamerhand geneigd raak om 2003 toch maar vaarwel te zeggen.

De functies

‘Zoek de verschillen …’ Het heeft me echt dagen gekost voordat ik eruit was. Een paar krankjorume voorbeelden:

 • BET heet in 2010 AFLOSSING maar PBET en IBET zijn gebleven.
 • NHW heet nu HNW (jaja) maar NHW2 is niet veranderd. Edoch: NHW2 geeft de foutmelding #VERW!. Merkwaardig want het blad gaat maar tot XFD. Zou Microsoft plannen hebben om in een volgende versie tot kolom ZZZ te gaan?
 • LIN.AFSCHR heet nu RAA (rara, wat zou dat betekenen?).
 • VDB werd VAP (betekent?) maar DB en DDB … onveranderd.
 • DAGEN360 -> D360 maar weer niet in het Engels DAYS360 -> D360. En meer nog dan NHW2 lijkt dit op een celadres dus ook hier #VERW!.
 • AFRONDEN … AFRONDING maar acht andere afrondfuncties beginnen nog gewoon met AFRONDEN.xxx.
 • BETROUWBAARHEID werd VERTROUWELIJKHEID.NORM.
  Mijns inziens betekent ‘vertrouwelijk’ iets anders dan ‘betrouwbaar’ en het gaat om de statistische betrouwbaarheid.
 • In de categorie Statistiek is in de Nl- en ook in de UK-versie kwistig gestrooid-met / gesnoeid-in puntjes in de namen. Daar maak ik een punt van!
  Alle naamgewijzigde functies in de categorie Statistiek zijn in 2010 nog be­schik­baar via de categorie Compatibiliteit ;-). Het schijnt dat ze ook lichtjes anders rekenen.
 • KIEZEN werd KIES en ZOEKEN werd OPZOEKEN.
 • Alle DBxxx werden Dxxx. Daar is wat voor te zeggen.
 • BEGINLETTERS -> BEGINKAP.
 • HOOFDLETTERS … nu HOOFDLETT. Zouden de letters op zijn geweest bij MS?
  En zo heet KLEINE.LETTERS nu KLEINELETT. Heel slim bedacht.
 • VERVANGEN werd vervangen door VERVANG; een heftig zinvolle vervanging.
 • GULDEN uit 2003 werd EURO in 2007 en in 2010 is het VALUTA.

Naschrift: En toen, potsklapselings, bij zo’n automatische update, waren de oude functie­namen terug. Ik heb me scheel gezocht …

One Response to “Office 2007 en 2010”

 1. cees riedijk Says:

  Dat de knop fx is verdwenen is ook mijn grootste gemis.

Plaats een reactie