?

Vroomans slaat terug

Voor het eerst van mijn leven ben ik gecensureerd, geschrapt! Wat een eer!!! [En sinds ongeveer 17-08-2010 ben ik, volgens goed Katholieke gewoonte in de ban gedaan, geëx­com­municeerd. Mijn IP-adres wordt geweigerd. ;-).]
Wat is het geval … Bij KRO’s ‘De ochtend van 4’ mag men sinds vrijdag 6 augustus eigen muziekcrypto’s insturen. Voor den leek: ‘een bloempje met vier knoppen = viool’ en ‘bestek dat de toon aangeeft = stemvork’. Ik vind crypto­gram­men onmogelijk moeilijke on­dingen maar dit was spekkie voor mijn bekkie. Ik plaatste op de KRO-pagina 12107 [update: deze pagina is door de KRO om zeep geholpen, wederom een vorm van censuur]:
‘Ontwaken met vier katers = Vroeg op 4’ (foutje, zie verder)
‘Heilig boontje dat haar ziel verkoopt = Vroomans’
‘Bloempje dat je laat kotsen = Margriet’

Ze zijn verwijderd ;-(. Lees eventueel eerst de blog Verzoeken en vragen aan Vroomans want die wordt ook van commentaar voorzien door de reactie:

Beste Frans van Zelm,

Fantastisch! Meesterlijk! En dat voor een eerste bijdrage! Hopelijk niet uw laatste toch? Hier smullen wij van!
Overigens: Vroeg op 4 is de naam van een KRO-programma dat al een tijd niet meer bestaat. Wij heten De ochtend van 4.
Trouwens, uw blog is ook een wonder van fijnzinnigheid. Als u de afgelopen week geluisterd hebt, heeft u behalve Gershwin en Bernstein heel veel andere compo­nis­ten (zowel Amerikaanse als niet-Amerikaanse) kunnen horen.
Maar wellicht is u dat ontgaan, omdat u druk bezig was zich in uw gelijk te wentelen?
Nog een heel prettig weekend, Redactie De Ochtend van 4

Ik wacht nu op een reactie op mijn reactie op deze reactie van de redactie.

Beste redactie,

Nog even voor het slapen gaan. 

Die crypto’s … Ik geef het toe: nogal flauw. Alleen dat ‘ziekmakende bloempje’ kan er mee door voor ingewijdenen. Maar in de voortdurende stroom van kritiek op jullie programma leek dit me wel creatief. Een beetje zoals de prenten van Bayou. Lekker een beetje jennen. En excuus voor die blunder met ‘Ochtend …’ i.p.v. ‘Vroeg …’. Of is het nou net omgekeerd? In ieder geval: echte muziek­cryp­to’s zijn lastig, heb ik gemerkt. Ieder zijn vak.  

Die andere componisten op woensdag, donderdag en vrijdag heb ik inderdaad gemist. Dat lag niet aan ‘druk wentelen in eigen gelijk’. (Is dit weer een geval­le­tje van de pot en de ketel, misschien? Wie wentelt zich hier in eigen gelijk?) Nee, na twee dagen was ik het ‘gewoon’ helemaal ‘gewoon’ totaal ‘gewoon’ zat. (‘Gewoon’ met dank aan MV’s interview.) Voor een programma dat luisteraars wil boeien is dat eigenlijk wel jammer, toch?

En dan de ‘fijnzinnigheid’ van mijn blog. Juist omdat ik nogal boos ben, heb ik geprobeerd om niet te overdrijven, om het niet erger te maken dan het is en om het beetje netjes te houden. Ik twijfelde dus al bij ‘bagger’ in de eerste alinea. Moest dat nou? Was ‘matige kwaliteit’ niet voldoende? Bij aanvang stond er iets venijnigers. Het werd toch ‘bagger’ omdat dat kort en bondig, helder en duidelijk benoemt wat jullie (vast met de beste bedoelingen) aan luisterend Nederland, sectie (beginnend) liefhebber van klassieke muziek voorschotelen. Zelfs als je helemaal níet nul-komma-niks geïnteresseerd bent in klassiek, dan nog, of juist dan des te meer, is het programma vlees noch vis, een mislukt rommeltje, een ratjetoe, een onsmakelijk en onverteerbaar hapje. Het kan zijn dat veel mensen dat lekker vinden en dat dat jullie gedroomde en grote doelgroep is. Als dat zo is, dan zijn we uitgepraat. En ik ben dan zo vrij (brutaal) om dat aan de wereld binnen en buiten de klassieke cocon te laten weten: dat de KRO op Radio 4 in bagger doet en zich daar goed bij voelt. Dat kan zijn, natuurlijk.

Echter: als ik ook maar ergens ongelijk in heb, met mijn moppers, verzoeken en vragen, dan lees ik dat werkelijk (!) graag. Ik wil/durf hierover een gesprek met de door mij tamelijk persoonlijk aangevallen mvr. Vroomans best aan. Of weer­leg gewoon mijn ‘gezeur’ per mail. Leg me bijvoorbeeld uit waarom het nuttig of zelfs noodzakelijk is om in een programma met/over/voor/van klassieke muziek te moeten luisteren naar Hugo Borst die een voetbal­wedstrijd voorbespreekt.

Op pagina 12107 meldt Cies Hessels in Reactie 1022: ‘Overigens ziet de toekomst van de Publieke Omroep in zijn geheel er onzeker uit.’ Ik denk: binnen niet al te lange tijd gaat Radio 4 in zijn geheel uit de lucht. Ik weet eigenlijk niet of me dat een zorg zou zijn.

Mvg, Frans van Zelm

Mijn eerste drie muziekcrypto’s zijn dus van deze pagina verwijderd. Jammer, want als cryptobeet was ik er wel trots op. Misschien waren ze niet muzikaal genoeg. Maar omdat de redactie van De ochtend op 4 mij persoonlijk aanmoe­dig­de om met meer te komen, probeer ik het opnieuw. Deze keer wel degelijk muzikaal: ‘Holle vaten bij de KRO = ketelmuziek’.

Plaats een reactie