?

Van Trigt tot september

Vier bijdragen aan de Radio 4-Van Trigt tot Negen pagina … [update: deze pagina is door de KRO om zeep geholpen, censuur] die ik toch wil vereeuwigen in mijn eigen blog.

Maandag 31 mei 2010
Annet is-t-er niet vanmorgen. Een goed begin, schept moed voor de lange rit die me te wachten staat. De manlijke vervanger moet zich echter wel aan de regeltjes houden. Dus …
De eerste onderbreking van de rust volgt al na vijf minuten. Een smoezelige jingle en de presentator somt op dat hij later zal gaan praten met een winnend pianist. Hij zal het gaan hebben over Scapino en over, hè?! Als ik het goed heb gehoord: over een antiterrorisme­centrum.
Na vijftien minuten … dat ICCT. De baas van het instituut zal heel wijs zijn, die indruk maakte hij wel. De presentator is vriendelijk; het wordt een zeer be­schaafd interview. Maar hoe haal je het in je hoofd! Om 07:15 in een programma voor klassieke muziek vijf minuten bomen over moeilijke toestanden. Dit is noch klas­siek, noch nieuws; het is waanzin.
Hoe zou dit item tot stand gekomen zijn? Op de redactie is het inmiddels mis­schien duidelijk dat het mager nakletsen van Radio 1 niet op prijs wordt gesteld. IJverig wordt er gezocht en: “Há! Gevonden. Jongens we doen het ICCT.” “Het watte?” “We doen de opening van het International Center for Counter Terrorism, want dat zit zeker niet op 1.” Het toont aan dat de narigheid niet alleen van of door Van Trigt komt. De formule van het hele programma is een gedrocht, een misbaksel.
Om 07:30 slaat de gekte weer toe. Overzicht van het belangrijkste nieuws: Benno L., moordende Israëliërs, orkaan Agatha en de natuuradvertentie van de PvdD. Tenenkrommend. Volgt de zieke verkeerstoeter en filenieuws waar ik deze keer niks mee van doen heb. Ik ben nu zo geïrriteerd dat ik de volgende muzi­ka­le grap niet meer op prijs kan stellen.
08:45 … Het krantenoverzicht. Echt helemaal totaal zinloos. Zou de irritante snurk­onder­breker ook in een anti-VTtN-uitvoering te koop zijn? Misschien een tekenidee, Burney? Nog een grapje dringt zich op: zou de ICCT-baas hier voor zijn werk geweest en verkenningen hebben verricht naar muzikale terroristen? Burney: weer een tekening.
Tot slot een vraag aan dhr. Brouwers. Laat u a.u.b. s.v.p. nooit meer voor het karretje van Van Trigt en Straat spannen. Als Van Trigt verhinderd is, doet gewoon niemand deze ellende. Boycotten die handel! Of bent u ertoe verplicht?

Dinsdag 1 juni 2010
Ik vond ooit op een KRO-site waar Annet van Trigt zichzelf aan mag bevelen. “Wat betekent Goed Leven voor jou?”
“Elkaar respecteren en proberen in je leven uit te vinden waar je goed in bent en je daar op toe te leggen. Volgens mij word je daar het gelukkigst van. De rest komt dan vanzelf.”
Ik voel me zeer wel geheel en al niet gerespecteerd door deze dame (en door die Straats). Dus ten eigen bate en geluk: direct stoppen. Volgens mij zouden daar heel veel mensen het heel erg gelukkigst van worden.

Later op dinsdag 1 juni 2010 nadat bekend werd dat Annet gaat stoppen.
Ik ben eigenlijk helemaal niet blij! Er staat toch echt in het persbericht: “De programma­formule […] blijft in het nieuwe seizoen ongewijzigd.” en met mijn­heer Brouwers was het programma net zo tergend.
Maar goed. Annet per september weg. Dat betekent dus nog drie volle maanden drab en droefenis. Ze gaat naar de televisie, naar een andere omroep. Zitten anderen met haar opgescheept. Misschien gaat ze ‘Vrije geluiden’ doen op zon­dag­morgen bij de VPRO ;-).
Radio 4 en de KRO zouden het jammer vinden dat ze vertrekt. Het programma zou zijn definitieve vorm beginnen te krijgen. En … ‘het aantal luisteraars [is] met 20% toegeno­men.’. Deze zinnetjes roepen om commentaar: 1) huichelaars, 2) prutsers en 3) hè? 20% meer luisteraars …? Dat is een ongekende toename! Is dat waar??? Dus 3) leugenaars?
Ik heb het interview met Van Trigt op 1 februari 2010 in Dit is de dag van de EO nog eens beluisterd.
Hoogmoed komt voor de val.

woensdag 2 juni 2010
@ Peter: Goed, ik zal me inhouden. Maar dat kost wel enige moeite want … Lees verder.
Vandaag was mvr. Straat op Radio 1 te horen in Lunch!. Haar weergave van e.a.a. (in míjn woorden):
Na voorbarig gekanker bij de start, is alles alles nu pais en vree. Het gaat zelfs uitstekend want de luistercijfers zijn met 20% gestegen. Het vertrek van Van Trigt wordt betreurd en heeft niks te maken met de aanvankelijke commotie. En ook Haffmans is beter af met zijn middagprogramma.
Als dat haar perceptie van de werkelijkheid is …

3 Responses to “Van Trigt tot september”

 1. muziekfriek Says:

  Haha, volgens de luistercijfers van mei 2010 stond het marktaandeel van radio4 in maart-april 2010 op 2,1 en in maart-april 2009 op 1,8. Zouden ze dat bedoelen als er sprake is van een stijging van 20%?

 2. Frans van Zelm Says:

  Dag Muziekfriek,

  Wat je zegt … Er zijn kleine leugens, grote leugens en dan komt statistiek.

  Van die 20% moet minstens 1% bevolkingsgroei af en dan nog een procent of 5 vanwege het feit dat automobilisten vanwege sneeuw e.d. langer in de ochtendfile stonden. Die konden niet anders dan naar de radionarigheid van VTtN blijven luisteren.
  Verder moet je weten dat het waarderingscijfer bij deze groei daalde van 8,7 naar een 3,8.

  Statistiek: 20% meer Nederlanders die zich bijna 200% meer ergerden aan dat wat werd geboden. Dat is een teruggang, een verlies aan waardering van 4.000%. Zie de site van Radio 4.

  Net als Straat misbruik ik hier ‘statistiek ;-).

  Mvg, Frans

 3. Han Haitjema Says:

  Ik vind dit wel erg gratuite prijsschieten op Annette. Zeker, de kranten, het nieuws nog eens herhaald in eigen woorden, allemaal onzin en files voor mij als fietser ook, maar toch vind ik dat ze de muziek bekwaam aan- en afkondigt. De kwinkslag lijkt van Met het oog op Morgen overgenomen en slaagt soms meer, soms minder, en het cryptogram vind ik alleen maar leuk als ik de oplossing denk te weten, maar toch vind ik dat ze het bekwaam doet. Voor elke opvolger kun je je hart weer vasthouden: Hilversum-4 presentatoren laten graag horen hoe ze het met zichzelf hebben getroffen en hoewel Annette daar wellicht wat meer reden toe heeft dan de gemiddelde andere presentator hoor je daar toch wat minder van.

Plaats een reactie