?

RotReclame

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Robein, vermogensspecialisten. Vol­gens henzelf volgens Independer in 2008 en 2009 de beste.

Reclame is, goed beschouwd, als puntje bij paaltje komt, per slot van rekening; reclame is geestelijk gif. Het is leugen en bedrog. “Vernieuwd, verbeterd, beter dan …, de beste, grootste, snelste, …” Allemaal oncontroleerbare halve waar­he­den en steevast verpakt in verhullende glitter, glamour of gekkigheid. Blijkbaar verwacht de producent, leverancier of dienstverlener dat duidelijke en eerlijke productinfor­matie niet zal leiden tot koop. Kosten noch moeite worden gespaard om ons te laten geloven dat het gebruik van een zogenaamd weten­schap­pe­lijk uitgedokterd smeerseltje ons zal veranderen in een onweerstaanbaar geile bink of spetter. Biermerk X tovert een saai partijtje om in fantastisch feest. Van auto Zus wordt je eeuwig gelukkig en merk Zo brengt je naar onvoorstelbaar mooie en verre oorden. (Gut, ik sta met mijn auto meestal in de file en hij kost me vooral schep­pen met geld … Verkeerd merk?)
Je hebt reclame en reclame. Het vervelende van reclame op radio en televisie is dat het zo akelig opdringerig is. Gratis huis-aan-huisblaadjes bestaan voor 90% of meer uit reclame. Erg jammer van dat kostelijke papier maar op de een of andere manier zie ik alleen redactionele stukjes met plaatselijk nieuws. Op internet luister ik bij voorkeur naar reclamevrije zenders. In de auto wil dat nog niet kunnen. Zodoende schakel ik rond de hele en halve uren van de ene naar de andere zender. Een film op de commerciëlen moet wel heel goed zijn om me door alle reclame­blokken heen te trekken. Meestel is de derde onderbreking fataal; dan wint de irritatie het van het kijkgenot.
Ik moet toegeven dat er ook wel aardige, geestige reclames bestaan. Maar dat aantal valt in het niet bij de uitingen waar de minachting voor het kopende en luisterende publiek vanaf druipt. Alsof we geestelijk gestoorde halve debielen zijn die knollen voor citroenen moeten gaan kopen. Hieronder vier voorbeelden van min of meer weerzinwekkende ziekelijkheden op de publieke radiozenders. Om zó van te kotsen dat ik er een mailtje aan spendeerde. De verantwoording van het crimi­nele bedrijf is meestal: ‘Dat doen we met opzet. We willen graag op­val­len.’ Tsja, als je product zo zwak is dat je je met achterlijkheden in de kijker moet spelen …

================================================

2 Kender Thijssen, 23-03-2010

L.s.,

Ik vind reclame altijd al vervelend maar soms zijn er uitingen die te erg zijn. Een paar maanden geleden vond Het Kruitvat het nodig een paar idioot krij­sende vrouwen ten tonele te voeren. Lang geleden prees een spraakgestoorde man een concertserie aan.
En nu dus Kender Thijssen: twee pratende kwallen. Het doet iedere keer, dus redelijk vaak, pijn aan de oren. Het leidt zeker tot naamsbekendheid. Ik val er mijn (computer-)cursisten al mee lastig als voorbeeld van wansmaak, minachting van de luisteraar en commerciële ziekigheid.
Er zijn momenteel meer debiele reclamestemmetjes te horen. Jullie zijn het ergst.

Hoogachtend, Frans van Zelm

Geachte heer Van Zelm,

Graag willen wij u bedanken voor onderstaande reactie.

Zoals algemeen bekend is aandacht trekken met de inzet van radiospots in ieder geval belangrijk om de boodschap over te laten komen. De radiocampagne die wij op dit moment voeren is voor ons dan ook een weloverwogen keuze. Uiter­aard is er veel ruimte voor wat nu wel of niet grappig, informatief etc. gevonden kan worden. Daarom zijn wij ook verheugd om reacties zoals die van u te mogen ontvangen.
Tevens staat er een kleine poll op onze website zodat iedereen zijn of haar me­ning laagdrempelig kan geven. Deze meningen nemen wij serieus tot ons om dit te verwerken in toekomstige campagnes.

Met vriendelijke groet, Kender Thijssen

Geachte heer …,

Over humor valt inderdaad lang te twisten. Zelf zou ik deze reclame niet op mijn geweten willen hebben.
En ik word er steeds mee lastig gevallen. Het ligt anders maar het voelt als een inbreuk op mijn geestelijk privacy.

Mvg, Frans

3 Peugeot, 02-04-2010

L.s.,

Sorry hoor, maar ik erger me te pletter aan jullie reclame. Zelfs zo erg dat ik erover mail.
Jullie blije Vlaming is dan niet het allerstomste stemmetje dat mijn privédomein teistert, het blijft voelen als persoonlijke minachting.
Het gebruikelijke argument van marketeers is: we willen naamsbekendheid. Prima maar dat kan ook op een fatsoenlijke manier.
Voor naamsbekendheid: blaas eens een paleis op, vrij naar de zwarte Suzuki Swift …

Mvg, F. van Zelm

Geachte heer van Zelm,

Ik heb uw e-mail van 2 april 2010 in goede orde ontvangen. Hierin maakt u uw ontevre­den­heid kenbaar over de reclame van Peugeot.
Ik dank u allereerst voor de moeite die u heeft genomen om ons van uw erva­rin­gen op de hoogte te stellen. Reacties als die van u stellen de Peugeot organisatie in staat alert te blijven om de serviceverlening van de Peugeot Verkoop- en Service­organisatie te optima­li­seren.
Ik heb uw e-mail doorgegeven aan de betrokken afdeling binnen Peugeot Nederland.

Met vriendelijke groet, PEUGEOT NEDERLAND N.V.

L.s.,

Die simpele-ziel Vlaming valt dan nog mee; de gestresste Italiaan is weerzin­wekkend.

Met vriendelijke groeten,

4 Interpolis, 07-05-2009

L.s.,

Gefeliciteerd: uw reclame op de radio zorgt bij mij voor enorme herkenning. Ik hoef er maar een seconde van te horen om direct een andere zender te zoeken. Interpolis … dat is die maatschappij met die infantiele, walgelijke, gore, misse­lijk­makende kotsreclame. Ik bedoel dus die (slechte) imitatie van Chriet Titulaar. Of is hij het echt? Dan gaat het slecht met hem.
Uw reclame is een aanslag op de geestelijk volksgezondheid en een belediging van de Nederlandse bevolking. Of houdt u uw potentiële klanten voor debiel?

Mvg, Frans van Zelm

Beste meneer Van Zelm,

Wij hebben via interpolis.nl uw reactie ontvangen over onze commercials. Zo te lezen, bent u er niet zo enthousiast over, met name over de stem die we gebrui­ken. Ik licht onze keuze graag aan u toe.
De stem in onze commercials is die van ExincE. ExtincE is een Nederlandstalige rapper, afkomstig uit Oosterhout (Noord-Brabant). Wij hebben voor hem gekozen omdat hij als woordkunstenaar onze boodschap op een zeer eigentijdse en onder­schei­dende manier onder de aandacht weet te brengen.
Als Interpolis doen we de zaken graag nét even anders dan anders, zoals we in het verleden ook met Martin Ros gedaan hebben (Interpolis. Glashelderrrrrrrrrr). Martin Ros zorgde voor een onderscheidend stemgeluid. Zo ook ExincE.

Hartelijk bedankt in ieder geval voor uw reactie.
Interpolis | Communicatie & Merkmanagement

Dag mevrouw …,

Dank voor uw reactie. Da’s netjes en sportief, zeker gezien mijn ‘kwade’ taal­gebruik.
Ik vind de bedoelde reclame inderdaad maar niks. Navraag in mijn omgeving gaf reacties van ‘grappig’ tot ‘akelig’. Hij valt dus op en aan naamsbekendheid geen gebrek. Het is natuurlijk een gekke vergelijking (opnieuw grof) maar die mijn­heer in de zwarte Suzuki Swift heeft zich ook op ‘een zeer eigentijdse en onder­schei­dende manier onder de aandacht weten te brengen.’

Mvg, Frans

5 DA, 03-11-2009

L.s.,

Ik heb niet zoveel met het assortiment van DA; dat hoeft ook niet. Maar DA heeft zich bij mij in de ‘kijker’ gespeeld met die … echt misselijke, zelfs walgelijke krijsreclame op de radio. Wat een tinnef.
Ik zal mijn beeld van ‘vrouwen in het algemeen’ er maar niet door laten beïn­vloeden. Winkels van DA zal ik voorlopig zo veel mogelijk mijden.

Met vriendelijke groeten,

================================================

Ik vind dat dit soort reclame moet gaan vallen onder een inbreuk op de persoon­lijke levenssfeer. Er zou een ‘Ik wil geen reclame’-register moeten bestaan. Alleen als je expliciet aangeeft dat je er trek in hebt, mag het je huis binnen­dringen en de rust verstoren.
Oh ja, nog zoiets. Er zijn vieze oude mannetjes, ‘kinderlokkers’, die verzamel­acties (plaatjes, poppetjes en andere rommel) op touw zetten voor de grootgrut­ters.

Plaats een reactie