?

Ratel Rutte I

Over Wilders valt voorlopig niet zoveel te schrijven. Alleen dat hij nogal eens wegloop uit een debat. Het wachten is op diens volgende angstschreeuw die over de schreef gaat.
Ik verklaar Mark Rutte hierbij tot opvolger van Wilders als ramp voor het land.

Nu de campagne op gang is gekomen, vorm ik mij een eerste indruk van Rutte. Ik zie en hoor hem in de debatten en daardoor wint hij niet mijn sympathie.

  • Hij onderbreekt sprekers voortdurend; hij overschreeuwt onfatsoenlijk zijn opponent.
  • Hij pikt onevenredig veel tijd van het gesprek in.
  • Hij schijnt niet te kunnen luisteren naar en na te kunnen denken over kritiek; gezien zijn reacties.
  • Hij ratelt minuten durende vaste riedels af.
  • Hij lijkt een wekker die te pas en te onpas afloopt.
  • Hij speelt soms tamelijk vals op de man.

Aanvullende puntjes:

  • Hem wordt bij dit wangedrag geen strobreed in de weg gelegd door de ge­spreks­leider.
  • Maar zie eens hoe sommige tegenstanders en journalisten doorzieken op een juist weer heel begrijpelijk, acceptabel standpunt, namelijk dat hij bij een ‘moeilijk’ kabinet in de kamer blijft. Bolkestein werd erom geprezen, Bos is verguisd omdat hij minister werd.

Door zijn manier van doen wordt Rutte iedere keer uitgeroepen tot ‘winnaar van het debat’. Maar of ik hem, Rutte, zou zien zitten als minister president van mijn land … Nou helemaal niet. Zijn onfatsoenlijke gedrag staat mij niet aan.

En dan zijn er nog de standpunten van zijn partij; de filosofie, het mens- en maatschappij­beeld. We stemmen uiteindelijk op partijen en niet op een persoon als president.
De VVD gaat de economie redden; tot je dienst. Alleen de manier waarop. Het zal zeker een redding zijn voor de welstand van de 15% rijksten in dit land. Ook goed voor bedrijven en hun aandeelhouder. Maar voor de rest, die overige 85% Neder­landers, verwacht ik drab en droefenis. Ik voorzie verdergaande privati­se­ring, marktwerking en vrij spel voor banken en multinationals.

Plaats een reactie