?

Van Trigt tot 1000 moppers

Ach gets! De cd-speler in de auto hapert. Zou ik dan … Vooruit maar.
Maandag 10 mei wordt ik getrak­teerd op herhalingen: twee keer Brandenburgse Concerten binnen een kwar­tier. Dat zal wel toeval zijn. Maar ook twee keer aandacht voor de monetaire crisis. Eén keer in het nieuwsoverzicht en één keer in het krantenover­zicht. In het te ontwikkelen klets­blokje ‘Oud nieuws bij Van Trigt’ zou het dan voor de derde keer opgelezen kunnen worden. Scheelt de redactie weer werk.
Ik meen lichte verschillen waar te nemen met een maand geleden.

 1. Het nieuwsblokje wordt steeds afgesloten met geneuzel over iets mu­zie­kerigs: dat een musical genomineerd is, wel 15 keer!
 2. Het aantal zenuwslopende jingles lijkt toegenomen: vòòr de blokjes kwebbel, tijdens en erna. De smerigste is de verkeersjingle.
 3. Ik heb weinig verstand van klassiek maar voor mijn gevoel stijgt het Weense walsgehalte.
 4. Van de uitspraak van de namen van componisten weet ik nog minder maar wel van gewoon Nederlands. Deze is echt mooi: “… een kázemat …”. Valt nog mee dat het niet een ‘kázeNmat’ wordt. Dat was niet maan­dag maar dinsdag.

Snoer die domme dame de mond, zou ik denken. Volgende week verder.

Mopperen moet; goed om af en toe te doen. Dat verlicht de irritatie, het geeft lucht aan een bezwaard gemoed. Dus opnieuw, voor de tiende keer: weg met die akelige kwekrubriekjes, weg met de slechte presentatrice! En meteen door: weg met Straat en Westerhof want die hebben deze ellende mede op hun geweten.

Maar laten we de kwestie ‘VTtN’ eens van een andere kant bekijken. Niet opper­vlak­kig maar in het licht van algemenere tendensen. Wat mijns inziens feitelijk speelt is het conflict tussen de ‘vrije markt’ vs. ‘planeconomie’. Het gáát hele­maal niet om de muziek, niet om smaak of klassiek. Als het alleen daarom ging, dan zouden niet zoveel andere programma’s ook in de vernieling gaan. Het gaat uiteindelijk, per slot van rekening om geld.
Mijnheer Westerhof, directeur radioprogrammering van de NPO, wil een goed (lees ‘goed verkopend’) product neerzetten. Dat lijkt te moeten want het rommelt in de politiek. Het dondert en bliksemt er zelfs: bijna alle partijen zijn van plan om de publieke oproep te decimeren.

 • Het CDA wil in ieder geval bezuinigen.
 • In het PvdA-programma staat een status quo.
 • Wilders wil terug naar één tv-zender.
 • De VVD kopieert de BBC: twee tv- en vier radiozenders zonder omroep­vere­nigingen of reclame (!).
 • D66 gaat 100 miljoen euro bezuinigen maar het geld moet bij de programma­makers terechtkomen en niet bij omroepmanagers.
 • GroenLinks zit ook op twee tv-zenders zonder reclame (!).
 • SP: geen bezuinigingen. ‘De publieke omroep verdient bescherming. Programma­makers moeten minder bezig zijn met kijkcijfers.’
 • Verdonk: één publieke tv- en één radiozender.

Wat mij wel wat zou lijken is:

 • twee tv- en drie radiozenders,
 • met zonder reclame, zenuwmuziekjes (jingles) en vooruit- of terugblikjes,
 • alle spellen en quizzen naar de commerciëlen,
 • alsook alle ‘verheven’ maar toch vooral op consumeren gerichte talkshows zoals daar zijn P&W, K&VdB en DWDD. Scheelt dat even geld!

Omdat het dus gaat om geld en niet om kwaliteit, is er maar één meetlat, één maatstaf: de kijk- en luistercijfers.
Westerhof gaf mvr. Straat, zendermanager van Radio 4, opdracht om de luister­cijfers op te krikken. Wat te doen? Nou, doen zoals andere groeiers (commer­ciëlen en jeugd­omroepen) deden: knip uitzendingen in stukjes, frommel er wat populaire prietpraat door en trek een blikje jingles open. Last but not least: een spetter om een en ander te presenteren. Deze aanpak wordt dan gebracht als ‘verhoging van de kwaliteit’ en ‘trekken van nieuw publiek’.
In dat licht bezien was ‘Viertakt vroeg’ een parel voor de … fijnproever. Nee, niet een parel voor de zwijnen. Zwijnen zijn al die niet-luisteraars die nodig zijn voor hogere cijfers.
Een nieuwe format is snel bedacht: twee middle of the road muziekjes en dan vijf minuten nieuwsjes, verkeer- en weerberichten of ander goedkoop geklets. Straat kent ook nog wel een leuke dame: mevrouw A. van Trigt. Die had ooit een aardige (?) babbel over korfbal en waterpolo maar nul verstand van klassiek. Dat laatste is ook helemaal niet nodig: ze hoeft alleen wat tekstjes van de redac­tie op te lezen. En Van Trigt kan best een bijbaantje gebruiken dus ze stinkt erin. Alzo geschiedde. Sneu voor haar, sneu voor de luisteraar. En sneu voor Straat en Westerhof want het lijkt niet te werken.

Voorstel: bij de 1000-ste boze mail op deze site bellen we met z’n allen naar de KRO met ha(r)telijke felicitaties ;-). Wat een radioprogramma op de vroege och­tend al niet teweeg kan brengen.

Vraagje: heeft iemand een kopietje bewaard van alle moppers die ooit op het oude forum stonden? Het forum dat gecensureerd werd, bedoel ik. Ik houd me aanbevolen.

Plaats een reactie