?

Bezuinigen of verdienen

Mijn indruk van de ambtelijke bezuinigingsvoorstellen: één dikke stapel met ver­ve­len­de plannen. Misschien kan ‘het’ niet anders maar ik vrees dat de minima het zwaar te verduren gaan krijgen in de komende jaren.
Tot mijn grote spijt hoor ik helemaal niks over het enige leuke en creatieve voor­stel: de legalisering van softdrugs.

Bijsluiter bij deze blog … Pas op: softdrugs zijn waarschijnlijk gevaarlijk! Mis­schien wel net zo gevaarlijk als alcohol, nicotine, slaap- en kalmeringsmiddelen, Ritalin en pijnstillers. U bent gewaarschuwd.
Mevrouw Joldersma, CDA-kamerlid, zei ooit: “Alcohol hoeft niet verboden te worden omdat het legaal is.” Voor zo’n uitspraak moet je, of doorgeleerd hebben, of een pilletje teveel ophebben. Staat ‘CDA’ in haar geval misschien voor Chris­tian Drug Addict?

Maar laten we even doordenken, een beetje VOC-mentaliteit 😉 aan de dag leggen:

 • We zetten de Noordoostpolder voor driekwart vol met nederwiet. Hier en daar komt wisselteelt: een perkje paddenstoelen.
  Hoe dat precies gedaan moet worden, laat ik graag over aan deskundigen. Wellicht heeft de oogst meer succes als het een kassenproject wordt.
 • Op de hoeken van deze grootse ‘plantage’ bouwt de regering een soort Center­park-resorts.
  Ze moeten verschillen in sfeer en kosten: eentje voor bejaard en hip, de ander voor de moderne yup en ook een chique locatie, á la Monaco. De vierde gelegenheid krijgt een goedkope, bordkartonnen Vegas-uitstraling.
 • In al die paleisjes komt natuurlijk uitstekende medische begeleiding, voor­lich­ting, anti-verslavingszorg en bewaking. Het moet niet uit de hand lopen.
 • De benodigde infrastructuur om de zaak te ontsluiten valt ook niet te versma­den: snelwegen, spoorverbindingen en misschien zelfs een vliegveld.
 • Met het ‘bijproduct’ hennep blazen we de textielindustrie nieuw leven in.
 • Tot slot: Nederland gaat dit groots en internationaal uitventen.

Je zou kunnen denken dat dit niet kan. Er zijn zelfs mensen die dat willen denken. Maar …

 • Bush mocht Irak veroveren en schond daarmee het internationaal recht. Hoezo verdragen?
 • De ‘war on drugs’ gaat nu eindelijk op de schop, een kleine eeuw nadat de maffia in het zadel werd geholpen door de ‘drooglegging’.
 • Hier te lande lacht de onderwereld in het vuistje zolang verstandige adviezen van (voormalig) burgemeesters Leers, Cohen en Lonink (Terneuzen) in de wind geslagen worden.

De legalisering van softdrugs gaat echt veel, heel veel geld in het staatslaatje brengen.

Vrij naar een voormalig de-de-de-demissionaire (vier gestruikelde kabinetten) mi-mi-mi-minister president (hij overtreft Heintje Davids): “Ik grijp niet wom jullie er zo netief en velend ver doen. Laten we blij zijn met kaar. Laten we zeg: Neland kan het weer: die VOC-mentiteit. Over genzen heen kijken. Dymiek! Toch?”

Denk vrij, denk revolutionair: de regering kan contracten sluiten met bevriende papaver­boeren in Afghanistan. Is dat even ontwikkelingshulp …

Update d.d. 26-05-2010: Ik kreeg onlangs bijval van twee BN’ers, namelijk van Bolkestein en Borst. Bij Bolkestein denk ik dan meteen: zou die mafkees dement aan het worden zijn? (Ik blijf hiermee geheel binnen Bolkesteins duiding van hem onwelgevallige ‘denkers’.) Of zou hij met het klimmen der vele jaren toch een lichtje zien. Of … zit ik zelf misschien op een volkomen fout spoor? Wie moet ik mij, met Bolkestein als ‘vriend’, als betere vijand wensen.

Plaats een reactie