?

Van Trigt tot Negen

Dag mevrouw Van Trigt,

Na een paar keer luisteren (van ongeveer 07:15 tot 08:15) kan ik stellen dat de commotie over het om zeep helpen van Viertakt Vroeg ‘met de kennis van nu’ misschien wat over­dreven was.
Met mijn beperkte kennis van en gevoel voor muziek, geloof ik dat het met de keuze in VTtn wel meevalt. Toch had ik iets liever dat vorige program­ma. Waarom, zo vraag ik mij af, zou je een goed program­ma bij het vuil zetten en een aardige en deskundige presen­tator het brood uit de mond stoten?

Wat werkelijk stoort is die krantenrubriek. Wat een flauwe­kul, wat een niksig­heid. Kanonne: wereldnieuws dat er een kookboek in de boeken-top30 staat. Zou ik de dag niet doorkomen als ik dit niet wist? Gaat het hier om een gesponsord item, werd dit boek geschreven door een familielid? Weg met die onzin! En volgens mij was er niet wéér een fout ontdekt in het klimaatrapport van de VN maar in een ander, oud rapport van … Ik hoor dus op de radio dat in een krant staat dat in Vrij Nederland staat dat … Als er dan toch door de muziek heen gekletst moet worden, dan s.v.p. geen onnozele prietpraatjes.

Trouwens, ik heb u in een EO-programma op Radio 1 gehoord waarin iemand zei (u?): “Waarom zou de 4-luisteraar verstoken moeten blijven van nieuws en verkeersinformatie?” Aguttaguttagut. Ik luister juist naar 4 om die troepjes van 1 niet te hoeven horen. Zo geredeneerd moeten we de Concertgebouwbezoeker tijdens de uitvoering lastig vallen met … on-line beursberichten, het weer, ver­keer en meer. Misschien met een beschaafd geluidloze lichtkrant boven het orgel. Want stel je voor dat er op straat iets gebeurt dat de muziek­liefhebber in de zaal niet weet.
En de opmerking in datzelfde programma dat door de nieuwe opzet meer men­sen naar klassieke muziek zullen gaan luisteren. Dat gelooft u, hoop ik, toch ook zelf niet! Dit lijken kletskoekjes om een stupide besluit recht te praten. U bent vast blij me dit baantje en ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’. Ik mag hopen dat u eigenlijk boven dit soort kruiperigheid staat.

Tot slot een waarschuwing: wordt niet té goed, té populair. Dat zal voor de zender­coördinator reden zijn om u te ontslaan en uw programma onverwijld te killen. Zie NOVA, Wintergasten en meer goede programma’s en presentatoren.

Met vriendelijke groet, Frans van Zelm

23 Responses to “Van Trigt tot Negen”

 1. Sep Raben Says:

  Ik sluit me aan bij Frans van Zelm.
  Als fietser luister ik elke morgen tussen 8 en half 9 naar de enige klassieke muziek zender die via FM of DAB te beluisteren is, weg schakelen naar de alternatieven is niet mogelijk, iets wat ik gegarandeerd zou doen als ik zou kunnen, niet voor de muziek.

  Mijn bezwaren tegen het format:
  • Het past niet, je kiest Radio 4 voor klassieke muziek.
  • Ik zit niet op verkeersinformatie te wachten. Als ik in de auto zit en ik zou file informatie willen hebben zit er een functie op een moderne radio waarmee je die informatie van een andere zender kunt over nemen.
  • Nieuws, elk hele uur is voldoende, nieuws verslaafden hebben mijn inziens keuze genoeg.
  • Interviews, het nieuws dat geen nieuws is en de prietpraat.
  Ik hoop dat vele luisteraars het mij eens zullen zijn en het laten merken zodat het format bijgestuurd wordt.

 2. Joannes B Says:

  WEG MET VAN TRIGT OP NEGEN!!

  Zijn we na het prachtige ochtendprogramma van Frits Bloemink “Vroeg op vier” net een beetje gewend geraakt aan “Viertakt vroeg” met Hans Hafmans en dan krijgen we dit! Ik was al zo blij dat ze bij Viertakt die vermaledijde file-meldingen eruit hadden gegooid. Wat een ergerlijke onrust op de vroege ochtend als je die informatie helemaal niet nodig hebt! Autoradio’s hebben daar inderdaad een aparte knop voor. Wat mevrouw van Trigt nu levert is helemaal te gek voor woorden: geklets, gebabbel, onrust, en de klassieke muziek is helemaal naar de marge gedrongen. Waarom luisteren we ‘s ochtends naar Radio 4??? Rust aan de kop en een aangenaam half uurtje bij het ontbijt als start van een drukke dag. Mijn voorstel: zet die van Trigt op een aparte zender voor ADHD nieuwsjunkies!

  Joannes B., Groningen

 3. Chris de Boer Says:

  Ook ik ben niet blij geworden van “Van Trigt tot negen”. De muziekkeuze is er niet slechter op geworden, maar inderdaad: al dat gedoe dat ik vermeed door naar Radio 4 te luisteren en dat bedoeld is om beter aan te laten sluiten bij het dagritme van de luisteraar. Ik dacht dat ik dat was, maar het blijkt dat daarmee anderen bedoeld worden, die tot nu toe géén Radio4-luisteraar waren. Ik ervaar “Van Trigt tot negen” zeker niet als beter bij mijn dagritme passend. Mij is daarover trouwens niets gevraagd.
  Ik moet wel bekennen dat ik niet zo’n moderne autoradio heb en dat ik dus wel blij was met de verkeersinformatie. Daar moet ik wel bij zeggen dat de enige kans die ik krijg om naar Radio4 te luisteren op weg van huis naar werk (pakweg van half acht tot iets over acht) en terug is. Viertakt paste precies bij dat dagrimte, maar ik heb me er intussen bij neergelegd dat ik niet tel (want ik ben al luisteraar).
  Wat mij bijzonder stoort in “Van Trigt tot negen” is de presentatie. “Annette is de ideale presentator voor dit programma” zegt de mediadirecteur. Had ik bij Viertakt af en toe mijn bedenkingen bij de uitspraak van buitenlandse namen en titels, bij “Van Trigt tot negen” stoort mij zelfs de uitspraak van het Nederlands (van zopranen tot de fijfde van Beethoven) om van haar uitspraak van Frans, Duits (Heinrich Ignaz Franz von Biber, die bij haar Bibèr heet) nog maar te zwijgen.
  Eén voordeel heeft “Van Trigt tot negen” zeker: kan ik eindelijk de CD-speler in mijn auto eens uitproberen!

 4. Patry Jansen Says:

  Wat geeft me dat een heerlijk gevoel: de programma’s van radio 4 scheppen een band!
  Zelden ben ik het zo eens geweest als met bovenstaande commentaren op het nieuwe bedenkseltje van de zendercoördinatoren.
  Vroeger bestond deze functie volgens mij niet, als er toch bezuinigd moet worden, misschien een ideetje ?

  Annette van Trigt was toch van de sport ?
  Mij valt niet zo zeer haar bedenkelijke uitspraak van het Nederlands enz. op.
  Maar in mijn oren klinken haar aankondigingen alsof ze helemaal niets met klassieke muziek heeft en ze de muziekstukken waar ze het over heeft,nog nooit heeft gehoord heeft en/of totaal niet mooi vindt.
  Dezelfde zendercöördinator die ons per 1 februari j.l. met deze verslechtering heeft opgezadeld behoort waarschijnlijk ook tot de groep minder empathische en intelligente mensen die zich niet voor kunnen stellen dat luisteraars wel eens juist voor radio 4 zouden kunnen kiezen wegens het onbreken van nieuws, interviews en alle andere eigentijdse onrustverwekkers.
  Mevrouw van Trigt, jammer dat u zo weinig zelfkennis bezit, was er toch nooit aan begonnen, maar goed zo leert een mens zijn grenzen kennen.
  Het spijt me maar mijn schietgebedje is op dit moment :

  Van van Trigt
  tot negen,
  verlos ons heer,
  het wordt toch nooit een zegen.

 5. Frans Says:

  Dames en heren respondenten ;-),

  Dank voor de instemmende reacties. Ze scheppen inderdaad een beetje band en geven me het gevoel dat niet ik en niet helemaal gek ben.
  Lees ook ‘Van Trigt tot … stilte’. Voor de doorzetter is er de blog ‘Foute(n)media’ en meer.

  Ik droom over een soort ‘burgerinitiatief’ met als naam:
  De week van de media, eerder gericht op / tegen Radio 1 dan op 4.
  Dat moet één week radio worden zonder reclame, vooruit- en terugblikjes, nieuwsflitsjes, gesproken woord met reutelgeluid op de achtergrond enz.
  Als de heilige programmering voor van alles en nog wat (hardfietsers, balletjetrappers en rodelaars) jaarlijks voor meerdere weken in de koelkast kan, dan toch zeker ook voor één week in de eeuwigheid ten gunste van de geestelijke gezondheid van het hele volk.

  LUISTERAARS (kijkers) ALLER ZENDERS: VERENIGT U.

 6. lia van dersteen Says:

  Inderdaad, het is diep triest dat men het programma Viertakt Vvroeg, zonder ons als luisteraars ook maar iets te vragen,heeft omgeruild voor een 13 in een dozijn praatje-plaatje programma met onzinnige weetjes en nieuws- liflafjes. Van dit soort programma’s hebben we er al genoeg! Radio 4 is notabene na acties van cultuurminnenden rond de Concertzender, rond 1983, juist opgericht om van het geklets tussen de muziek af te zijn! Ik hoop dat de snelle en dynamische van Trigt gauw weer terug gaat naar haar sport-porgrammas, want inderdaad, ze laat in haar presentatie zeer duidelijk merken dat ze met serieuze muziek helemaal niets heeft. Ze raffelt de klassieke info zo snel af, dat het Radio 4 publiek wel moet afknappen. Een mismatch van de 1e orde. Moest van Trigt soms een baantje? Net-coordinatoren: kijk eens hoe men de klassieke zenders in Frankrijk vormgeeft, of in een stad als New york. Weg met het geklets op 4! Het is tijd voor een handtekeningen website tegen deze zendervervlakking.

 7. josephine Says:

  ik ben telkens heel blij wanneer er een andere presentator is dan Annette van Trigt. Zij heeft geen uitstraling, klinkt ingestudeerd, mat en moet gewoon fijn weer iets met sport gaan doen.
  Wat het nieuws betreft:nieuws over kunst en cultuur is tot daar aan toe, maar liever helemaal niet. Ik wil niet wakker worden met het bericht dat een man zijn kinderen heeft vermoord.
  Ik heb ook al veel gereageerd richting radio 4. Heb nog hoop dat er in onze richting aangepast wordt.

 8. John van den Borst Says:

  Een paar jaar heb ik wakker kunnen worden met viertakt vroeg met de heren Bloemink en Hafmans. Wat een prachtig ochtendprogramma: mooie muziek, mooie stemmen, verzorgd Nederlands, deskundig commentaar, ochtendstemmen zoals ochtendstemmen moeten zijn. Sinds 1 februari is dat programma vervangen door een gedrocht. Slechte presentatie, slechte radiostem, oninteressante informatie, onverzorgd taalgebruik, ondeskundig. De presentatrice heet Van Trigt en het programma heet nu van Trigt tot negen. Hoe is het toch mogelijk dat het niveau zo kan dalen. Mijn wekkerradio staat nu nog steeds op radio 4 en iedere ochtend verlang ik weer terug naar viertaktvroeg maar in het beste geval krijg ik de vervangster van Van Trigt te horen met rare informatie en dwaze spelletjes. Ik zoek nu naar een buitenlands programma van het kaliber 4 viertaktvroeg maar heb het tot nu toe niet gevonden.

 9. F Hill Says:

  Laten wij elkaar eerlijk in de ogen kijken. Het is toch ronduit beschamend wat Van Trigt doet op Radio 4. Vandaag, 25 maart 2010, beweerde ze dat Mendelssohn geboren is in nazi Duitsland. Nu vraag ik u. Is zij gek geworden of ben ik niet van deze wereld. En zo fantaseert en beledigt zij er op los, schoffeert iedere klassieke muziek luisteraar met onnozelheden. Helaas. Radio4 is niet democratisch. Gelukkig maar.

 10. g.lumey Says:

  Wat ben ik blij dat ik niet de enige radio-4 luisteraar ben die zich elke ochtend stoort aan al dat geklets van Annet van Trigt. Ik heb niks tegen mevrouw Van Trigt, maar ‘s morgens wil ik de dag beginnen met mooie muziek. Als ik het nieuws wil weten kijk ik wel in de krant.

 11. Frans Says:

  @ G. Lumey:
  ‘Wat ben ik blij …’ Is het niet juist heel erg dat u niet de enige bent die zich elke dag ergert? 😉 Maar ik begrijp helemaal wat u bedoelt.

  Hierbij een oproep aan allen:
  ==> stuur mij kopieën van boze berichten aan VTtN.
  ==> vraag het anderen om dit ook te doen.
  Als we de vijfduizend halen, dan stel ik een zwartboek samen. En dat gaan we persoonlijk en in de uitzending aanbieden in de hoop op verbetering. Er moet toch iets mogelijk zijn …

 12. Heleen Samsom Says:

  Het blijft ontzettend jammer: één van de weinige programma’s waar je gevrijwaard bleef van nieuws en onbekommerd kon genieten van muziek.
  Hafman is geknipt voor dit programma, waarom moest hij weg?
  Ik ben een senior en ik spreek vast voor velen van mijn soortgenoten: denk ook aan deze doelgroep!!
  5000 smeekschriften, het zou kunnen lukken …

 13. Bert Pompe Says:

  Lieve Annet, (zo heet mijn zusje ook, dus dat mag wel hè?)

  Je past niet in deze klassieke hoek! Je bent er te sportief voor. De muziek die je draait is niet klassiek, teveel riedels van ‘Rieux’ en walsend Wenen (huilen). Je voelt er te weinig mee en dat stoort. Dat was in je sporttijd wel anders, daar kende je de weg wel.

  Doe jezelf en ons een groot plezier en stop ermee, zou ik ook tegen mijn zusje zeggen!!!

  Fijne dag, bert pompe

 14. Sven Bomwollen Says:

  L.S.,

  Naar aanleiding van de recente programmawijziging, heb ik een klacht gestuurd met betrekking tot het programma van Trigt tot negen. Er wordt mijns inziens veel teveel gepraat in dit programma. Bovendien wordt er niet eens over muziek gesproken, maar over achtergronden bij het nieuws. Als ik hierin geinteresseerd ben, luister ik wel naar BNR of radio 1. Ik luister in de ochtend naar radio 4 omdat ik lichte klassieke muziek wil horen. Na dagen wachten op een reactie van de KRO kreeg ik een obligaat (en grotendeels inhoudsloos) mailtje waarin gezegd werd dat het programma in ontwikkeling was. Mocht ik iets van ontwikkeling gemerkt hebben de laatste weken, dan was het alleen maar een verslechtering. Na enige rondvraag en gezoek online, bleek dat velen mijn mening delen. Echter, het forum waar zulks geuit kan worden is recentelijk ook gesloten waardoor de klachten niet meer gedeeld kunnen worden. Ik voel me als luisteraar niet serieus genomen (zowel door de reactie als door het sluiten van het forum) en heb besloten om niet meer te luisteren naar radio 4. Voortaan luister ik naar Klara. Ik weet dat ik een van de weinigen ben die de moeite neemt om jullie deze terugkoppeling te sturen, vele kennissen luisteren al langere tijd zonder gemaild te hebben.

 15. Willem van de Brug Says:

  Op 12 februari jl. heb ik het volgende bericht gemaild naar de redactie van “Van Trigt tot negen”:
  “Schrijver dezes verkeert in de gelukkige omstandigheid, dat hij ‘s morgens tijdens zijn werk naar de radio kan luisteren.
  Tot voor kort was ik tevreden over wat ik hoorde.
  Nu moet ik u helaas mededelen, dat ik ongelukkig ben met de nieuwsprietpraat (HMS Tromp vaart uit!) en vaak dulle muziekkeuze van uw programma.
  Ik heb het echt een kans gegeven, maar bij mij blijft de radio voortaan tot 9 uur uit.”
  Ik heb op deze mail geen reactie gekregen.
  Sindsdien heb ik de radio pas na negenen aangezet. Maar omdat ik vandaag deze reactie wilde inzenden, heb ik het gisteren toch nog even geluisterd. Het resultaat: ik blijf voortaan tot 9 uur in stilte werken…

 16. yvonne Says:

  beste sven (en anderen)- er is nog wel een site waar inmiddels meer dan 700 mensen hun klachten hebben kunnen ventileren – niet dat iemand van radio 4 of de kro de moeite neemt om te reageren, maar wellicht zijn gebundelde krachten in staat het tij te keren.
  kijk maar op
  http://www.radio4.nl/page/artikel/12107/
  groet,
  yvonne

 17. Frans Says:

  Aan den lezer,

  Ik heb toch echt enkele persoonlijke reacties van mvr. Van Trigt mogen ontvangen. Daarvoor heb ik haar oprecht bedankt en geprezen.
  Wel moet gezegd worden dat de toon van deze mails nogal geïrriteerd en geringschattend was. Op de inhoud van mijn bezwaren tegen het programma werd in het geheel niet ingegaan. En dat is weer jammer.

  Mensen: hou vol en blijf alert! Het zou kunnen gebeuren dat ons de wind uit de zeilen genomen wordt met een minimale wijziging van het format. Zo van: “We zijn tegemoet gekomen aan de wensen … Dus nu niet meer zeuren.” Terwijl er feitelijk weinig ten goede verandert.

  Mvg, Frans

 18. Marijke Gotink Says:

  Zoveel reacties, en geen enkel antwoord hierop van de KRO? Wat jammer. wij luisteren wel naar jullie, luisteren jullie ook naar ons, zou ik zeggen. Ik sluit me aan bij al die reacties hierboven.
  Ik wil nog wel even iets toevoegen:
  Als ik mijn dag kan beginnen met mooie muziek,voel ik me veel beter dan wanneer ik als douche terroristische aanslagen en politiek geëmmer over me heen krijg tussen Mozart en Bach door. De contrasten zijn niet gezond. Klassieke muziek moet je niet als behang gebruiken. Het schuurt en doet pijn aan je oren. En wie heeft toch bedacht dat we 24 uur per dag van alles op de hoogte moeten worden gehouden?
  Marijke Gotink

 19. M.H.VAN MEGEN Says:

  Het “format” is op zich al treurig genoeg.Daar zal inmiddels ieder zinnig mes het over eens zijn.Maar maak om te beginnen het lijden van de luisteraar iets minder ondragelijk door het verwijderen van Van Trigt.De spaarzame uitzendingen met vervang(st)er(s) waren een (relatieve) verademing!!!!!

 20. ivonne kuiper Says:

  Lieve mensen,
  Heel toevallig kom ik bij deze pagina uit. Ik ben een fanatiek luisteraar vn radio 4 ( en Klara als dit zo uitkomt). Het verrast mij de zovele negatieve geluiden. Maar ik kan er mij wel in vinden, helaas voor de presentratice, die toch echt wel van veel zaken weet heeft. Maar op de een of andere manier past de stem en de manier van formuleren van mevr. van Trigt niet in het programma. Ook heb ik absoluut geen behoefte aan allerlei telefoongesprekken met mensen in de actuele sfeer. Ik lees dat wel in de krant. Het voegt absoluut niets toe aan uw programma.
  Ik heb begrepen dat mevr. vanTrigt ermee gaat stoppen? Een en ander is niet met elkaar te combineren? Nu je kunt ook niet alles, niet waar? Een programma presenteren doe je er ook zomaar niet bij, tussen neus en lippen door.
  Dhr. Hafman had een fijner penseel, en zelfs de vervangers van mevr. van Trigt geven mij een rustiger start van de dag. Het spijt mij, u heeft andere kwaliteiten, vast en zeker, maar niet een klassieke zender, ‘smorgens om 7.00uur. Met vriendelijke groet

  Ivonne Kuiper

 21. riek kars Says:

  Beste Annet,

  Wat een afschuwelijk denigrerende commentaren! Ik schrik ervan, en ben het volledig oneens met die afkeuringen. Ik vind het juist positief om ook iets anders te horen dan alleen pure muziek. In diezelfde wereld gebeurt nog meer en ik kijk graag over de schutting, terwijl er tussendoor geen (overal te horen) jengelmuziek klinkt. Bovendien vind ik dat je het op een prettige manier presenteert. Ik hoop dus niet dat het programma door al die negatieve reacties ophoudt. Zijn er trouwens helemaal geen positieve reacties?
  Mijn commentaar: ga asjeblieft zo door!

  Hartelijke groeten, Riek Kars.

 22. John Pool Says:

  Beste mevrouw Kars,

  Voor actualiteiten zijn er andere zenders. Het is juist een verademing om ‘s morgens vroeg achter elkaar door naar klassieke muziek te kunnen luisteren zonder dat dit onderbroken wordt door (soms minutenlang) oninteressant geneuzel. ‘Over de schutting kijken’ kan ook op andere tijden van de dag.

  John Pool

 23. Daniel Says:

  Vandaag waren wij getuige van weer een nieuwe klassieker op het -inmiddels omvangrijke- van Trigt-repertoire: de “Turkse dans van Mozart”. Geen doodzonde op zichzelf, de besten kunnen zich verspreken. Maar mevrouw van Trigt is wel erg consistent in haar gestuntel. Ik heb begrepen dat zij inmiddels al maanden gecoached wordt in het uitspreken van namen die elke debiel direct weet op te hoesten. Met als gevolg dat
  elke -steevast te vroege- afkondiging met nog steeds dezelfde fouten, klinkt als een kleuter die, in doodsangst, voor het eerst hardop moet lezen in de klas. Wat zijn wij gezegend met Van Trigts (late) vertrek. wat mij betreft mag zij erom gehuldigd worden, desnoods met rondvaart over de grachten, geheel in stijl.

  Hoogachtend, Daniel

Plaats een reactie